IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 9:03 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 藍芽喇叭仔
文章發表於 : 週一 9月 16, 2013 10:55 am 
離線
版主

想搵隻藍芽喇叭仔,睡房聽歌仔 + 出 trip 時配 notebook/手機用,所以要考慮便攜性,太細無料到,太大又帶唔到,暫時見 Logitech UE Micro Boombox 已接近上限,可以大小小,真係只可以再大小小!

圖檔
圖檔
圖檔

http://odinblog.mysinablog.com/index.ph ... Id=3819092

音效上我唔期望超大聲和有 bass 了,恰如其份得啦,所以中高靚聲已經滿意,bass 又林又易拆聲既其實無好過有,寧缺莫濫嘛!

另外我最擔心係電池,一來 3C 垃圾真係好唔環保,二來從用家角度,二三百買件玩具仔返來年零就報廢都算啦,比到5百7舊都係咁上下就半生不死真係好氣頂,小弟一路都對無得換電既內置電池產品好有戒心, 但現在個 trend 好似越來越難避,唯有盡量小心挑選!

照計類似產品在深圳機場應有好多選擇,睇下月尾上去會唔會尋到寶啦,各位如有用過類似產品而又滿意的話不妨分享下,無論有牌子定山寨貨都無任歡迎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 藍芽喇叭仔
文章發表於 : 週四 9月 19, 2013 11:48 pm 
離線
版主

呢隻 Nokia 360 有無師兄玩過?掂唔掂架?佢好似係機頂發聲,應該用來做 background music 會唔錯,但就唔知會有幾好聲!

圖檔
圖檔

初出時賣 $12xx,現在聽說減到 $6xx

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 9月 26, 2013 12:33 am 
離線
版主
頭像

我用呢隻! 深通賣人仔220!絕對有驚喜!可接電話!

http://www.szkingone.com/jinguanchanpin ... 05/k5.html

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 9月 26, 2013 12:39 am 
離線
版主
頭像

photos

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 9月 30, 2013 1:23 pm 
離線
版主

makgary 寫:
photos

呢隻係鴨記都見有,個價梗係無咁靚仔啦! ;)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 9月 30, 2013 1:36 pm 
離線
版主

幾日前出旺角某 AV 大廈試聽 Nokia 360 vs UE Micro Boombox, 最後買左 UE,因為 Nokia 360 真係幾大件,只可以在自已屋內 portable, 帶出屋真係有 D 勉強!

音色方面,Nokia 中低大勝 Micro Boombox, 但 Micro boombox 中高反而更清。不過隻 Nokia 係全新開箱,隻 Micro Boombox 就係 demo unit 可能已 run in 好,所以未必能作準。隻 Nokia 360 相信要煲返熟聲音會無咁「愍」!

音量方面竟然係 Micro boombox 大聲過 Nokia 360,我聽 Nokia 360 時 volume 開盡 15 度,到試 Micro Boombox 時要 match 返 volume 的話大約要減到 12 度。

Nokia 360 開口價 &((,我話 Price.com 個價靚 D 喎,佢量後話 ^*),算合理啦,隻 Micro boombox 公價 $799,係咁依減 $) 蚊 成交,揀左隻黑皮紅面既!

圖檔
圖檔

返到屋企隻新 Micro boombox 竟然在 Pair and connected 後無聲,原來係唔可以差電中 play,即係一定唔可以插住 USB 來聽歌,呢樣真係比較小見,因為以前玩過 D 鴨記 portable 喇叭都可以插住 USB 來用,尤其當內置電池死死地時就只可以插住 USB 來當有線電腦喇叭用,現在 UE 咁設計隻 BT speaker 的 power supply, 即係話所有 playback 要靠舊電池,電池老化後隻喇叭會自動報銷,中伏了 :? :? :? !呢個問題睇左好多中英文報告都無提過,以後Logitech 唔改 power management design 的話都唔會買 UE mobile speaker 了,呢隻用得幾耐就幾耐啦,無論音效和穩定都無投訴,老婆都好鐘意,以後可以係屋企廚房睡房都有歌聽,都用得開心既。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案