IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 3月 19, 2024 1:16 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 11月 05, 2013 1:47 am 
離線
版主

話說上年係度問大家買乜 Headphone 好,當日好多兄弟已經講左呢個係無底潭! :smoke: :smoke:
viewtopic.php?f=8&t=38119

最後趁美國減價,係 Amazon 買左對 US$28 入耳 Brainwavz,然後好低調咁玩左一年,死忍唔落踏,但到前個排入醫院時有成兩個月每日用 14 小時手機,總於決定 upgrade 下啦! (:working

今次諗住慣慢砌套出外 in-ear 晚上大耳牛既 HeadFi, 所以由 Step 1 開始,前兩日買了部入門級的 Audio Player,今次考慮既有呢 3 部:

iBasso DX50 vs iHIFI760 vs Fiio X3
http://www.erji.net/read.php?tid=1530757

雖然 iHiFi760 最好聲,又有我最鐘意既 Volume 旋扭,但勁重手,唔 support 24/96 同無 digital out, 所以最先出局! X3 同 DX50 真係叮噹碼頭,音質唔同取向各有千秋,X3 實體鍵 interface 兼 firmware 穩定其實非常可取,我真係差 D 拔咭咁滯,但最後係揀左大陸牌既 iBasso DX50:

圖檔

1. 造工精美,攞上手拍住賣貴 3 倍既 AK100
2. MicroSD 理論上 suppoprt upto 2TB,即係可預見未來都係無限大
3. 可換電池,仲係 Galaxy S3 compatible,又可以有藉口上飛揚了
4. 廠家知錯能改,8月第一版 firmware 完全唔得,到 10月已經出左 4 次 update (1.0->1.5->1.6->1.2->1.22),將大部份 bud 執好,部機 tune 得幾順,算是從善如流 (但下次唔好將 Beta 版叫 1.0, 當日真係差得好離譜,我以為佢要 2014 Q1 先番到身)

圖檔

圖檔

買左返來初初 10 個鐘,發覺除了高和低都無左浸外 (roll off),以最平市價 $1680 計,平靚正收晒貨啦!呢兩日開始 loop 住以前玩 HiFi 試音既 40幾首歌來聽,呢 D 歌一路都唔會係手機聽,因為落差實在太大了!雖然都只係 16/44.1 CD Rip 的 FLAC ,但都已經重拾小小以前玩 HiFi 既樂趣,尤其 DX50 有 3 級 Gain control 既時調校重衝擊力定 laid back,真係幾過癮!現在打算先用文火煲夠 200 個鐘希望有改善,最多到時配低音好小小既 in-ear,再用線補埋高,成套野直推唔用 amp budget 3K零4K,唔太過份啊! :mrgreen: :mrgreen:

圖檔

我由 2009 年開始用 Android 手機,5 年來買左 4 部機,其中有 3 部係阿公明燈指路上飛揚攪掂,真係慳電話錢都夠玩,如果同班追足 5 代既生果朋友比,仲係一家 4 口計,買幾套旗艦都夠啦! 所以係呢度要向阿公致敬,無阿公帶我上機場,我就唔會係度同大家講 DX50 了! :-P :-P

暫時最大 complaint 係部機行 Android,2.4" IPS touch screen (320*240), D icon 細到無朋友,望住都襟錯,真係唔認粗手粗腳都唔得! :(( :((

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 11月 05, 2013 5:34 pm 
離線
新手入場
頭像

講得生動有趣。
就算我呢d無金耳朵同唔玩音響既人。
都要比個like你呀!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 11月 06, 2013 11:22 am 
離線
版主

黑神 寫:
講得生動有趣。
就算我呢d無金耳朵同唔玩音響既人。
都要比個like你呀!!

呢度D師兄玩得專心,無我咁雜食,所以蜀中無大將,Andy 都可以做先鋒!

其實聽歌唔係金耳朵既專利,你可以唔識分聲場結像定位,但有聽開歌的話,對節奏動態音色等會有自發性要求,這已經值得你投資小小去執套小玩意來聽歌的起點。以前 D player 又大舊又樣衰,UI 亦不太體貼用家,所以這一兩年新出的 Player 確是有將已具趨形的 Head-Fi 市場推得更旺!

部機仔當小玩意係幾好玩既,有興趣既不妨去高登一樓某細冧巴(單位數字)鋪試下,老細幾好傾兼有機任試,但 Hi 左返來唔好話我啊!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 11月 06, 2013 11:24 am 
離線
版主
頭像

睇見都驚, 睇唔到!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 11月 06, 2013 11:35 am 
離線
版主

政 寫:
睇見都驚, 睇唔到!

阿公又係咁講 :-P :-P :-P

放心啦,有限資源前題下當玩具玩,玩得過架!好似我咁堅持出街玩直推唔加耳擴,其實所費無幾都可以玩得開心的!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 09, 2013 6:46 pm 
離線
資深玩家
頭像

"以最平市價 $1680" 請問那裡呢個價?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 09, 2013 7:53 pm 
離線
版主

manleehkg 寫:
"以最平市價 $1680" 請問那裡呢個價?

呢度百無禁忌,相信唔會有人投訴我係打手吧!
http://www.jaben.com.hk/ProductView.asp ... SortID=337

仲有高登一樓 Right Shop 都曾經收過呢個價預訂,但現在情況如何就要自己問!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 09, 2013 10:09 pm 
離線
資深玩家
頭像

唔該!等我自己問下先。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 09, 2013 10:56 pm 
離線
版主

話說有好友對我部 DX50 有興趣,我本住「我毒人人,人人毒我」既原則,而且橫掂新機未抄歌,部機未開始黐身住,咪借比佢玩兩日囉!

約佢今日攞返部機,點知最後只攞了張 microSD card 返屋企,佢話聽完聽唔返以前個部 player ,所以部機賣比佢算啦!

於是我又要再搵 player,現在心思思再買靚一級考慮 DX100,今次真係毒人終毒已囉! :? :?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 09, 2013 11:08 pm 
離線
資深玩家
頭像

Andy, DX100 貴好多喎!要6xxx蚊?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 10, 2013 12:42 am 
離線
版主

Andy, DX100 貴好多喎!要6xxx蚊?

你咁「大」聲爆晌口,我以後唔敢係老婆面前睇 IMA 啦! :-P

二手大約四千左右啦! :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 10, 2013 12:59 am 
離線
版主

唔該!等我自己問下先。

你都睇中呢部?現在用緊乜野 player 呀?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 10, 2013 8:23 am 
離線
資深玩家
頭像

Andy Kong 寫:
唔該!等我自己問下先。

真是見笑,小弟仲係用緊ipod nano配小米耳機。所以跟這裡的大佬學下野,進入另外一個花錢的金耳朵世界!

奇怪的是呢的player全部國產貨,但淘寶賣一的都唔平!乜成本真是咁貴?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 10, 2013 2:45 pm 
離線
版主

唔該!等我自己問下先。

真是見笑,小弟仲係用緊ipod nano配小米耳機。所以跟這裡的大佬學下野,進入另外一個花錢的金耳朵世界!

奇怪的是呢的player全部國產貨,但淘寶賣一的都唔平!乜成本真是咁貴?

我估D國產磚頭產量太細,買散裝零件來砌,唔同大廠以萬粒計入貨,有乜辦法唔貴?

你打算先買 player 代替部 nano?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 10, 2013 3:29 pm 
離線
資深玩家
頭像

唔該!等我自己問下先。

我估D國產磚頭產量太細,買散裝零件來砌,唔同大廠以萬料計入貨,有乜辦法唔貴?

你打算先買 player 代替部 nano?

係呀!一步步來啦,玩耳機都破產架⋯

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :