IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 5:19 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週一 11月 11, 2013 12:01 am 
離線
版主

manleehkg 寫:
Andy Kong 寫:
Andy Kong 寫:
唔該!等我自己問下先。

你都睇中呢部?現在用緊乜野 player 呀?

真是見笑,小弟仲係用緊ipod nano配小米耳機。所以跟這裡的大佬學下野,進入另外一個花錢的金耳朵世界!

奇怪的是呢的player全部國產貨,但淘寶賣一的都唔平!乜成本真是咁貴?

我估D國產磚頭產量太細,買散裝零件來砌,唔同大廠以萬料計入貨,有乜辦法唔貴?

你打算先買 player 代替部 nano?

係呀!一步步來啦,玩耳機都破產架⋯

耳機個二手市場非常暢旺,只要你唔玩得太冷門,其實好易出貨同入貨,我都係打算耳機全部玩二手,每對 IEM 玩最多三個月就賣左去再玩第二對,主功二手價在 1000 - 2000 之間既型號,我相信一年頂隆蝕一千左右,玩得過架!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 11, 2013 12:44 am 
離線
版主

我覺得部機係 10 月後既 production 有小小改動過,外國既 review 有提過將早期既 DX50 update 上去 v1.2, 同 10 月後出原裝 v1.2 firmware 既機有小小唔同聲,改變 comment基本上係正面既。睇返 iBasso 公佈既 production log, 森分別應該是第 5 batch 既事,所以我都 check 過係 10 月後既機先入手,大家如果買二手的話,就要留意下呢方面了。

觀察 iBasso 出機的安排和對國內小廠制作既流程有認識的話,唔排除部機初初係未正式完成情況下夾硬推出,然後邊製邊執生,所以條 line 係 2-3 個月後用晒 first batch倉存零件後改善了某些零件都唔奇!此乃無責任斷估,信者責任自付啊!

另最新 firmware v1.2.2 加了個真既 battery meter,以前個 battery icon 其實只能當有無電既指示,信佢就 PK 了。個 player list 都改善左,唔會以前 folder play 都間中 skip 歌!

Head Fi 有寫到個 update feature list:
1, a more complete playlist function;
2. an adjusted battery indicator;
3. support Thai;
4. support JPG, BMP, GIF, & PNG album artwork;
5. rectified the media scan bug,and improved the media scan ability
6. volume key not locked, so you don't have to release the hold to adjust volume
7. fixed the problem that sometimes the progress bar not moving while playing

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 11, 2013 1:12 pm 
離線
資深玩家
頭像

用乜方法去睇出廠日期呢?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 11, 2013 2:26 pm 
離線
版主

用乜方法去睇出廠日期呢?

最簡單是睇單,
根據官網既資料:
Fourth batch: 500pcs, will be shipped on Sep 27th.
Fifth batch: 500pcs, will be shipped on Oct 11th.

部樣現在去得較慢,但之前唔夠貨派的,所以十月前既貨基本上一到就賣,唔會在月後來才出售的!

另一個做法比較煩,駁 DX50 落電腦,睇下有無個 file 叫 update.img,無的話即係部機未 update 過 firmware,咁原生係 v1.2 firmware 的話便可以了,如果有 update.img 的話,delete 左個 file, 然後 factory reset,出來是 v1.2 以後的 firmware 便 OK,如果是 v1.0, v1.5 或 v1.6 即係 9 月前的 初代 production.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 11, 2013 4:51 pm 
離線
資深玩家
頭像

OIC :|

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 11月 12, 2013 1:18 pm 
離線
資深玩家
頭像

有冇大佬試過用LG G2試無損flac 音樂呢?得嗎?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 11月 26, 2013 2:07 pm 
離線
版主

趁 lunch 時間 小小 update 先!

(1) 個 friend 終於毒發身亡,還返部小玩具比我,自已買了部 DX50!

(2) 玩野唔好太犯本,所以初玩決定從二手埋堆,已經收了兩對耳機,分別是 UE TF10 Pro (3 單天動鐵) 和 Westone W4 (4 單天動鐵),如無意外呢個星期會收多對 Sony 7550 (超大單元動圈),三對耳機加埋 3500 有找,我覺得咁玩法 C/P 好高,三幾千蚊玩完出貨都唔慌會點蝕!

(3) 傾緊買第二部 player DX100,呢部話就比 DX50 高一條 line,但貴好多所以都係二手,呢部志在玩過,長 keep 機會不大!

(4) 仲搵緊第 4 對耳機,入多對圈鐵混 (Hybrid) 就停一排,然後轉戰大耳了。

至於部 DX50,又出了新 firmware,今次唔止改善操作,仲改左小小 Sound Performance, 弱音多左,聲場深左 (但橫度無改),整體 presentation 都 forward 了小小,算是免費既小改善!

DX50 係 Android 底,所以建議每次 upgrade firmware 後都做一次 Wipe,對外面人就話要入工程模式講到好似秘技咁,但對 IMA 來講,Wipe 機真係基本野啦,anyway 係 HeadFi 度抄左段 instruction 做記錄啦!

引言回覆:
1. power off the unit
2. hold the volume up button
3. press the power for ~ 2 secs
4. still hold the volume up button, until you get a screen like:

------------------------------------------
DX50 system recovery (3e)

Volume up/down to move highlight
power button to select.

reboot system now
apply update from SD card
wipe data/factory reset
------------------------------------------

Recovery system v1.0

5. use volume down to highlight the "wipe" line, and press power button.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 30, 2013 10:28 am 
離線
資深玩家
頭像

呢個firmware鬼巤了一些。官方網上沒有link。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 30, 2013 10:47 am 
離線
版主

呢個firmware鬼巤了一些。官方網上沒有link。

係啦,明明自已個 site 有,又唔放煙花,真奇怪!
http://www.ibasso.com/download/DX50FW_V1.2.5.zip

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 30, 2013 11:07 pm 
離線
資深玩家
頭像

呢部你點睇?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 12月 01, 2013 1:45 pm 
離線
版主

呢部你點睇?

抵玩入門耳擴,但你用緊乜野耳機令你需要為 Dx50 加耳擴?

入耳計,加入門級耳擴改聲多過改善喎!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 25, 2013 11:07 am 
離線
資深玩家
頭像

部DX50又有鬼鼠firmware出了!今日昇左未?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 25, 2013 1:24 pm 
離線
版主

部DX50又有鬼鼠firmware出了!今日昇左未?

月頭出的,我覺得今次個 firmware 有改到供電部份,因為推力輕輕大左,個 gapless 有小小問題但對我影響不大!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 1月 04, 2014 3:43 pm 
離線
資深玩家
頭像

部DX50又有鬼鼠firmware出了!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 1月 04, 2014 4:27 pm 
離線
版主

部DX50又有鬼鼠firmware出了!

up 左,今次無驚喜,應該係 fix 返 1.2.6 既 gapless bud

照計 iBasso 應該加工砌緊 DX90,無時間再 upgrade DX50 既 firmware 喎!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :