IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 8:16 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 熱切期待,Coolpix S1
文章發表於 : 週二 3月 22, 2005 6:21 pm 
離線
新手入場

買左Canon S45都好耐,係時侯換機。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 22, 2005 11:03 pm 
離線
版主
頭像

I think Casio Z750 is better than Nikon S1. Z750 is a new CARD DC with Manual/shutter adv./aperture/adv. function... it also has a long shutter function, its range from 1/1000s to 60s.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 22, 2005 11:52 pm 
離線
版主
頭像

yes.. 人像追焦相信會好好玩^^^^

而且ED lens.. 點都好過掛名既蔡司"塗膜"鏡~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 2:44 am 
離線
新手入場

Z750有700萬像素、支援手動曝光又省電,卡片機來講真係唔錯。不過z750同z40一樣用pentax鏡頭,我有個friend有z40,D相質素我個人覺得好麻麻。反而Nikon我就有信心D。如果S1個LCD同Sony T3一樣有20萬像素就正,現在得個11萬,2.5吋LCD來講,我覺得唔係好夠。

makgary 寫:
I think Casio Z750 is better than Nikon S1. Z750 is a new CARD DC with Manual/shutter adv./aperture/adv. function... it also has a long shutter function, its range from 1/1000s to 60s.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 9:02 am 
離線
版主
頭像

exactly.... S1 LCD pixel is too low... :(

Quality of Z750 SMC lens, I think ok la....When compare with IXUS40 or T3, may be the colour will not be saturated enough. :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 10:57 am 
離線
新手入場

Z750個LCD都係得11.5萬pixels :(

其實我z750同S1都未用過,我都係靠Nikon同Casio之前的DC質素來判斷,z40的night shot雜訊好勁下。對Nikon比較有信心。其實Panasonic部FX7都好得下,不過聽聞好食電,所以冇買。

S1好似T3,我覺得型過z750.

謝謝分亨 :)

makgary 寫:
exactly.... S1 LCD pixel is too low... :(

Quality of Z750 SMC lens, I think ok la....When compare with IXUS40 or T3, may be the colour will not be saturated enough. :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 2:06 pm 
離線
版主
頭像

FX7 battery is too short in using, and it is easy to get heat.....

I am now is using P505, the noise during night shot is acceptable(in my point of view)...

Anyway, thanks for sharing your experience.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 8:21 am 
離線
資深玩家
頭像

天邊 寫:
我用pentax s40

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 11:18 am 
離線
高級玩家
頭像

xaaron 寫:
Surprisingly slim, exceptionally stylish

— the COOLPIX S1 blends high reliability
with high-quality shooting for users of
all levels

圖檔
圖檔
圖檔

LCD monitor 2.5-inch type, 110,000-dot Amorphous
silicon TFT LCD monitor with brightness adjustment

係個 mon 弱雞左d

:? :? :?

送埋條link比你

8) 8) 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 6:15 pm 
離線
資深玩家
頭像

我成日確得呢 d Slim 機好雞.....特別係粒電......

我寧願買部厚少少的 G6 or A 系好過

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 9:45 pm 
離線
高級玩家
頭像

個 market 唔同既
呢d機仔 for snapshot
最緊要樣靚細部

8) 8) 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 11:45 pm 
離線
新手入場

G6同呢D snapshot CD, 完全唔同玩法既。 :o

vitovito 寫:
我成日確得呢 d Slim 機好雞.....特別係粒電......

我寧願買部厚少少的 G6 or A 系好過

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 11:52 pm 
離線
新手入場

呢部機當時出個陣真係好細部。我覺得呢部強在拍movie時可以zoom.

Jessica 寫:
天邊 寫:
我用pentax s40

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章