IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 6:31 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : What is consumer DC?
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 6:49 pm 
離線
新手入場
頭像

DSLR我知係乜, 成日聽到consumer同prosumer(唔知有無串錯),

又係乜黎架?

Please enlighten me! 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: What is consumer DC?
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 7:58 pm 
離線
新手入場

consumer即係一般消費者,prosumer就即係專業用家。不過我都係估估下。 :wink:

rainyday138 寫:
DSLR我知係乜, 成日聽到consumer同prosumer(唔知有無串錯),

又係乜黎架?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 9:27 pm 
離線
新手入場
頭像

原來咁解, thank you :D

咁我地十幾二十年前影相果d咪好鬼"專業"囉?

乜鬼都要手動 :twisted:

而家睇怕好多人連入菲林都未試過 :lol: :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 9:28 pm 
離線
版主
頭像

引言回覆:
原來咁解, thank you

乜鬼都要手動

而家睇怕好多人連入菲林都未試過

SURE!! 你已經算係大C黎架喇^^^ :wink:

你講得岩.. 我正正就係唔識入菲林既人 :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 11:04 pm 
離線
新手入場
頭像

enzo 寫:
引言回覆:
原來咁解, thank you

乜鬼都要手動

而家睇怕好多人連入菲林都未試過

SURE!! 你已經算係大C黎架喇^^^ :wink:

你講得岩.. 我正正就係唔識入菲林既人 :?

老兄唔好咁講, 影相我只要求"對到焦"就收貨,

器材亦只係cheap到爆貨色, 不值一提 :oops:

你地班大哥玩DC/DSLR玩到出神入化就真! :) :) :) :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 11:21 pm 
離線
版主
頭像

引言回覆:

器材亦只係cheap到爆貨色, 不值一提

你地班大哥玩DC/DSLR玩到出神入化就真!

差唔多所有專業攝影師都一而再再而三強調影相係用心, 唔係靠器材..

老實講自己都會中左陷阱.. 買D70都係因為對c4000諸多不滿, 反應慢, 畫質唔夠好, 冇hot shoe, 冇RAW.. 呢樣個樣..

但買左D70後攝影既技巧同題材毫無寸進, 慢慢反思.. 明白到自己開始陷入科技既追逐戰, 以前用c4000時唔理部機掂唔掂, 專心一致地去學去影, 反而出黎既效果好得多..

就正如以前睇過一位國際著名攝影師, 佢開工既相機有時會係一部range finder甚至係定焦傻瓜機...

依家我都仲處於反思時期當中... 希望快d會克服到~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 23, 2005 11:49 pm 
離線
新手入場
頭像

有point, 果然係高手 8)

得閒要向你請教下先得 :) :) :) :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 12:00 am 
離線
版主
頭像

我向大家請教至真..

依家換左新機... 成日只係係部機既function上掙扎.. 已經集中唔到心思去諗點影點構圖.. 依家比部相機牽制住.. 搞到好似淨係識禁快門~~~~~

唔想從此下去~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: What is consumer DC?
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 8:21 am 
離線
資深玩家
頭像

rainyday138 寫:

又係乜黎架?

買dc?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 11:16 am 
離線
版主
頭像

enzo 寫:
我向大家請教至真..

依家換左新機... 成日只係係部機既function上掙扎.. 已經集中唔到心思去諗點影點構圖.. 依家比部相機牽制住.. 搞到好似淨係識禁快門~~~~~

唔想從此下去~~

Enzo, how about we make a gathering for discussion of photo technique? But no one can bring camera together? the topic is sharing technique only....??? :wink: :wink: :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 3月 24, 2005 11:38 am 
離線
高級玩家
頭像

enzo 寫:
差唔多所有專業攝影師都一而再再而三強調影相係用心, 唔係靠器材..
就正如以前睇過一位國際著名攝影師, 佢開工既相機有時會係一部range finder甚至係定焦傻瓜機...

唔知點解 我用過 dsrl (可能自己唔識用 因為要set太多野 呢d野唔係一時三刻可以掌握得到)
dc (我覺得反應慢)
最後我覺得用 mobile 最方便
唔知我有冇potiental 做大師呢

:lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 9月 08, 2005 1:18 am 
離線
新手入場

pro-sumer唔係半專業咩??? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 9月 08, 2005 1:22 am 
離線
新手入場

enzo 寫:
引言回覆:

器材亦只係cheap到爆貨色, 不值一提

你地班大哥玩DC/DSLR玩到出神入化就真!

老實講自己都會中左陷阱.. 買D70都係因為對c4000諸多不滿, 反應慢, 畫質唔夠好, 冇hot shoe, 冇RAW.. 呢樣個樣..

但買左D70後攝影既技巧同題材毫無寸進, 慢慢反思.. 明白到自己開始陷入科技既追逐戰, 以前用c4000時唔理部機掂唔掂, 專心一致地去學去影, 反而出黎既效果好得多..

依家我都仲處於反思時期當中... 希望快d會克服到~

如果個個香港人係咁諗既話好多dc仔都收得檔! :twisted:

風氣又變回專業化,真係好! :lol:

不過其實咩年代都有"傻瓜"的,唔係果陣點會傻瓜機出 :lol: .......
又睇了一個網站,裡面的題材真的十分豐富,其中有一句
:別以為買了一台數位相機,隨便拍都好看,那你就是十足的『傻瓜』了。
別小看傻瓜型數位相機,只要你夠高干,也能拍出非常棒的照片。

同樣的,只要你夠滷肉腳,你也能拍出一堆爛照片...... :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案