IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 9:52 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : Mac mini 的問題
文章發表於 : 週日 7月 17, 2005 3:51 am 
離線
高級玩家

有無人用更阿? 我想知道行 final cut Pro行唔行得掂阿?
我覺得應該行唔掂, 會幾慢下,但價錢的確幾吸引人, 本來用開PowerBook G4 既,不過俾家姊拿佐, 所以要另外再買部Mac機, 大家有咩建議? 主要拿來做video editing同 photo editing

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 17, 2005 8:07 am 
離線
新手入場

都要看看你有幾了RAM, 不過總的來說用G4 行 FCP 當然無用G5行得這樣順!
若真的要玩video editing, 不如玩iMovie,G4 都ok呀!我部Powerbook G4 800 512MB 都用得不錯,只是rendering 時慢些少!;-)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 17, 2005 7:17 pm 
離線
資深玩家
頭像

其實我機呼所有Mac software都行到,只不過如果你要買來玩Final Cut Pro和Photoshop我建議你唔好買我… :oops:

你最好買我二師兄iMac G5,剪片和執相都會順好多! :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 17, 2005 11:49 pm 
離線
高級玩家

Mac mini 寫:
其實我機呼所有Mac software都行到,只不過如果你要買來玩Final Cut Pro和Photoshop我建議你唔好買我… :oops:

你最好買我二師兄iMac G5,剪片和執相都會順好多! :)

價錢問題阿, 不便宜阿

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 18, 2005 12:40 am 
離線
高級玩家

提議:

如果你想用FCP黎娛樂的話,iMac G5 + 1GB Ram 到冇問題既。
但如果你想真正用來工作的話,就一定要PowerMac G5 DP + > 2GB Ram + Raid HD 喇!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 18, 2005 2:11 pm 
離線
高級玩家

rickysuper 寫:
提議:

如果你想用FCP黎娛樂的話,iMac G5 + 1GB Ram 到冇問題既。
但如果你想真正用來工作的話,就一定要PowerMac G5 DP + > 2GB Ram + Raid HD 喇!

甘個價錢對我來講,簡直系天文數字....... :? :? :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 22, 2005 8:25 pm 
離線
資深玩家
頭像

分期

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客

不能 在這個版面發表主題