IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 4月 16, 2024 2:06 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週三 2月 10, 2010 1:08 am 
離線
高級玩家
頭像

原裝字庫睇豪情版好多口口,好x不爽 :twisted:
我換字庫,有圖有真相。。
圖檔
圖檔

呢輪太懶,唔用adb tools。usb得一條,插黎插去麻x煩。
香港字 : http://cid-def458cfac536daa.skydrive.live.com/self.aspx/.Public/DroidSansFallback.ttf

root機。先去market羅個root explorer。
一貫做法。。。先backup落sd度。
中文字型係 /system/fonts/DroidSansFallback.ttf,其他係鳥文。
香港字求其放落sdcard是但一度。
用root explorer,去/system/fonts,先篤remount as R/W。
跟手將有香港字個font抄落 /system/fonts度。
抄完之後去properties確認一下係唔係4mb,因為replace唔到的話部機唔會話你聽。而原裝字體係3mb
replace唔到的話,係system/app搵d無聊野剷走佢。例如內置隻game,touchpal等等。pulse的話剷左隻game就ok,file名應該係gamebb禁上緊。
搞掂後改埋permission做644。
搞掂後restart

如果有兄弟想要其他字體就話過我知,netvigator upload好慢,懶人 :-)

最後由 bb49986 於 週五 11月 05, 2010 10:47 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 2月 10, 2010 1:25 am 
離線
全職睇場
頭像

你真係我 "明燈" ! Thank you :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 2月 10, 2010 1:32 am 
離線
資深玩家
頭像

ANDROID強人.......!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 2月 10, 2010 1:56 am 
離線
高級玩家
頭像

spandau 寫:

完全唔敢當,我只係呢個網抄d,0個個網又抄d。自己有用unbuntu,又有玩maemo,又唔怕死續樣試下 :P

做得cd rom耐都係時候要貢獻下。:D
呢個禮拜日日都刷rom,人都癲。不過發覺android好奇怪,似乎個system唔係好穩定,唔知係唔係自己問題。
有時打完一串command部機唔食。刷一次rom,打同一串command又ok。。 :?
以前玩N810除左睇呵呵片唔係好夠力之外,maemo個system真係做得好好,搞到有d想買部N900玩下。。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 2月 10, 2010 2:05 am 
離線
版主
頭像

bb49986 寫:
spandau 寫:

完全唔敢當,我只係呢個網抄d,0個個網又抄d。自己有用unbuntu,又有玩maemo,又唔怕死續樣試下 :P

呢個禮拜日日都刷rom,人都癲。不過發覺android好奇怪,似乎個system唔係好穩定,唔知係唔係自己問題。
有時打完一串command部機唔食。刷一次rom,打同一串command又ok。。 :?
以前玩N810除左睇呵呵片唔係好夠力之外,maemo個system真係做得好好,搞到有d想買部N900玩下。。

等二手啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 2月 10, 2010 7:45 pm 
離線
資深玩家
頭像

bb49986 寫:
spandau 寫:

支持你買 N900。

:lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 11, 2010 2:48 am 
離線
高級玩家
頭像

bb49986 寫:
root機。先去market羅個root explorer,estrong都得。
一貫做法。。。先backup落sd度。
中文字型係 /system/fonts/DroidSansFallback.ttf,其他係鳥文。
香港字求其放落sdcard是但一度。
用root explorer,去/system/fonts,先篤remount as R/W。root explorer第一次開會fc,再開就ok。estrong好似係去preferences度簡。唔記得。
跟手將有香港字個font抄落 /system/fonts度。
試過就敢copy & paste 可以replace到,但係又試過replace唔到。
抄完之後去properties確認一下係唔係4mb,因為replace唔到的話部機唔會話你聽。而原裝字體係3mb
replace唔到就delete左原裝0個個先,然後先抄過去。
唔駛驚一定唔會磚。如果驚就先轉英文介面。
搞掂後restart

如果有兄弟想要其他字體就話過我知,netvigator upload好慢,懶人 :-)

多番努力下終於明白點解有時replace到,有時replace唔到
今日剷完機。用adb push裝唔到個字體入去,有no space left error
諗諗下發現應該因為香港字比原裝個size大,fit唔入個rom
試下remount剷走d無聊野之後,即刻搞掂。。 8)

呢鑊我應該火星左,各位地球人唔好插我 :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 29, 2010 11:10 am 
離線
新手入場

想問下,已經裝了香港字,但要用那個輸入法可以輸入香港字?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 29, 2010 11:58 am 
離線
資深玩家
頭像

BB兄一向都劲啦....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 29, 2010 10:44 pm 
離線
版主
頭像

有無玩LIMO !? 360 M1呀

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 29, 2010 10:45 pm 
離線
版主
頭像

X10有得ROOT未呀 :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 29, 2010 11:27 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:

SE 個 RSA 保護唔係流架. :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 29, 2010 11:56 pm 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
政 寫:

SE 個 RSA 保護唔係流架. :lol:

好X野 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 5月 30, 2010 1:37 pm 
離線
高級玩家
頭像

ck_tsang 寫:
想問下,已經裝了香港字,但要用那個輸入法可以輸入香港字?

我平時淨係用廣東話輸入
廣東話得,htc手寫都得
其他唔知

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 02, 2010 9:51 pm 
離線
新手入場

我裝完變晒口口口口 :((

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :