IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 4:40 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 5月 03, 2011 12:30 pm 
離線
版主
頭像

原來美國ROM or 美國rom改成既 custom ROM 都唔support one2free既UMTS900,所以只能用港行,

但我download 左 I9000ZSJPG 個ROM (經linux tar左既,結果我就咁excat 後用winrar ZIP番), 將部機restore 去 AT&T 原廠rom, root 埋,係clockwork mod 裝個港行rom 時hold住係 installing package 冇反應,結果要猛電再開機..

請問係咪港行唔可以咁flash? (一定要經ODIN?) 定係我要搵番專for Clockwork Mod既ROM 至flash 到呢?

最後由 enzo 於 週二 5月 03, 2011 2:50 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 03, 2011 2:17 pm 
離線
高級玩家

先攪清楚 ....

你部係 i9000 定 i897??

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 03, 2011 2:37 pm 
離線
高級玩家
頭像

我諗係kernal問題,唔關rom事......

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 03, 2011 2:47 pm 
離線
版主
頭像

chris 寫:
先攪清楚 ....

你部係 i9000 定 i897??

係i897, 我已經restore 原廠ROM, 想flash I9000ZSJPG

最後由 enzo 於 週二 5月 03, 2011 2:49 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 03, 2011 2:48 pm 
離線
版主
頭像

bb49986 寫:
我諗係kernal問題,唔關rom事......

我已經用AIO toolbox 裝番 AT&T rom (2.1),呢個rom 照計係ok架喎? 定係唔應該再用AIO黎restore??

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 12:26 am 
離線
全職睇場
頭像

以我所知, 你唔可以 unzip 再 zip 然後行 recovery!

你用 ODIN 行一次港行個 firmware 咪重快? 行完記得 upgrade 埋個 kennel! 記得用番 i897 個 kennel, 例如 Speedmod! 否則 auto-rotation 會唔 work!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 12:28 am 
離線
高級玩家
頭像

唔好意思,我意思係如果唔support umts900 應該係關kernal 事。 有無試過*#0011# 去check?
我用原廠att 2.2 kernal 有wcdma 900 喎。

btw, 點解唔用odin?? 一定要clockwork

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 12:35 am 
離線
高級玩家
頭像

啊公正解。

記得唔好用i9000 kernal+rotate fix, 因為會無左noise cancelling 嫁,一定要揾返i897 kernal.

我用左congition 4 幾個月,一路都無update 過,完全無問題,非常滿意

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 12:37 am 
離線
全職睇場
頭像

bb49986 寫:
唔好意思,我意思係如果唔support umts900 應該係關kernal 事。 有無試過*#0011# 去check?
我用原廠att 2.2 kernal 有wcdma 900 喎。

btw, 點解唔用odin?? 一定要clockwork

應該是 kennel + modem 先有 HSDPA 900

原裝 AT&T 個 kennel 同 modem 只 support "HSDPA 850 / 1900 / 2100"

要改成 i9000 個 kennel 先可以 support "HSDPA 900 / 1900 / 2100"! 但改用原裝 i9000 kennel 個 auto-rotation 會傻左! 所以一定要用 modded kennel! 我用緊 speedmod kennel, 幾好!

如果用 ODIN, 你用一個 package 過既 firmware, 會連 kennel, bootloader, modem 同 firmware 都會 upgrade 埋! 行完 upgrade 一次個 i897 用既 modded kennel 就完成 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 12:43 am 
離線
全職睇場
頭像

bb49986 寫:
啊公正解。

記得唔好用i9000 kernal+rotate fix, 因為會無左noise cancelling 嫁,一定要揾返i897 kernal.

我用左congition 4 幾個月,一路都無update 過,完全無問題,非常滿意

我用港行 2.2.1 (i9000ZSJPG) 另加 Speedmod kennel: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=893880

完全無改其他野, 亦無做所謂 lagfix!

好快, 好順! 電可以用足 24 小時!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 9:34 am 
離線
版主
頭像

唔該哂咁多位~~ 等我慢慢學先,希望母親節前搞掂

之前用clockwork mod 純粹因為怕ODIN 太複雜容易搞錯,不過依家睇黎冇得避免了。。。

老媽呢排惟有用番i458頂住先~ :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 4:40 pm 
離線
全職睇場
頭像

enzo 寫:

之前用clockwork mod 純粹因為怕ODIN 太複雜容易搞錯,不過依家睇黎冇得避免了。。。

用 ODIN 絕對易過借火! 上次 Gary 哥教我用, 等 download firmware 用左 90 分鐘, 但用 ODIN 快樂既時光只是一分鐘四十五秒!

無錯, 只是一分鐘四十五秒!

就好似上骨場搵個紅牌姐仔, 主任同你講: 小紅上左鐘! 你等等, 好快!

等 ............. 等 .............. 2 粒鐘好難先過左! 點知你一上馬, 一分鐘四十五秒就 KO 左! :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 5:01 pm 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
enzo 寫:

用 ODIN 絕對易過借火! 上次 Gary 哥教我用, 等 download firmware 用左 90 分鐘, 但用 ODIN 快樂既時光只是一分鐘四十五秒!

無錯, 只是一分鐘四十五秒!

就好似上骨場搵個紅牌姐仔, 主任同你講: 小紅上左鐘! 你等等, 好快!

等 ............. 等 .............. 2 粒鐘好難先過左! 點知你一上馬, 一分鐘四十五秒就 KO 左! :lol: :lol: :lol:

哈~~ 我冇咁 “弱“ / “叻“ 喎~~ 應該 1分鐘肯定搞唔掂~~

我諗係要搵番package 哂幾個part既ROM 對嗎? (我發覺尋晚download既都唔係for CWM既ROM,因為只得PDA個part)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 5:13 pm 
離線
全職睇場
頭像

enzo 寫:
哈~~ 我冇咁 “弱“ / “叻“ 喎~~ 應該 1分鐘肯定搞唔掂~~

我諗係要搵番package 哂幾個part既ROM 對嗎? (我發覺尋晚download既都唔係for CWM既ROM,因為只得PDA個part)

http://www.samfirmware.com/WEBPROTECT-i9000.htm

除左 PIT File, 一個 file 就得! 放入去 PDA 果欄, 等 2 分鐘, 玩完! :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 04, 2011 5:30 pm 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
enzo 寫:

http://www.samfirmware.com/WEBPROTECT-i9000.htm

除左 PIT File, 一個 file 就得! 放入去 PDA 果欄, 等 2 分鐘, 玩完! :lol: :lol:

謝謝阿公~~ :-P :-P :-P

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :