IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 9:50 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 6月 05, 2012 6:03 pm 
離線
新手入場

Hi,

I just buy SC-05D. The seller told me it is an unlocked version. I have inserted Smartone/CSL SIM into it, but the phone is in Roaming status.

How can I fix it?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 6月 05, 2012 9:38 pm 
離線
資深玩家
頭像

It is the issue of Korean firmwire! :cry:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 6月 05, 2012 9:55 pm 
離線
版主
頭像

無問題 呀, 用到咪得囉

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 06, 2012 4:36 am 
離線
全職睇場
頭像

1. SC-05D 應該是 日本版 Galaxy Note. 唔係韓國版!

2. 我用日本版 Galaxy Nexus 都無出 roaming 個問題

3. 我甚至用咁多部 韓國手機, 都無出 roaming 個問題

有無 IMA 既兄弟有用過 SC-05D, 可唔可以確定一下是唔是部部都有同一個問題?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 06, 2012 9:28 am 
離線
版主
頭像

有呀~~ 剛剛幫老媽買左SC-05D用,我幫你睇睇~ (佢都係用CSL)

btw..部SC-05D 如果要用中文既話就要刷韓文Rom (E160K) 另加番本身SC-05D kernel, 但硬係覺得韓版個rom 有問題,一係就有d 地方出亂碼,再唔係個rom 有唔少地方都冇中文.. 遲下發現真係有事既話都會flash 番 DoCoMo Rom 算

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 06, 2012 1:50 pm 
離線
新手入場

Hi All,

Thank you your help.

Dear enzo,

so your SC-05D also show Roaming logo? I already try Smartone and CSL SIM. I think it is not the operator problem!!!

If I need to solve this issue, do you mean I need to flash Korean ROM?

enzo 寫:
有呀~~ 剛剛幫老媽買左SC-05D用,我幫你睇睇~ (佢都係用CSL)

btw..部SC-05D 如果要用中文既話就要刷韓文Rom (E160K) 另加番本身SC-05D kernel, 但硬係覺得韓版個rom 有問題,一係就有d 地方出亂碼,再唔係個rom 有唔少地方都冇中文.. 遲下發現真係有事既話都會flash 番 DoCoMo Rom 算

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 06, 2012 1:55 pm 
離線
新手入場

Hi, This is my firmware version.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 06, 2012 4:44 pm 
離線
版主
頭像

依? 你冇改到firmware 嗎? (即係你依家部機有齊docomo apps, 同埋冇中文的對嗎)

照睇因為唔行3.5G 時有機會出R字的,你見到行R字既地方係咪3.5G 訊號收得比較弱?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 07, 2012 2:04 pm 
離線
新手入場

Hi,
I have no changed the firmware. This is the original one. Yes, 部機有齊docomo apps, 同埋冇中文的.

I even switch the phone to use 2G/3G/3.5G network, it also shown Roaming logo.

How about your firmware version. Can you share? Thank you your help.

enzo 寫:
依? 你冇改到firmware 嗎? (即係你依家部機有齊docomo apps, 同埋冇中文的對嗎)

照睇因為唔行3.5G 時有機會出R字的,你見到行R字既地方係咪3.5G 訊號收得比較弱?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 07, 2012 3:38 pm 
離線
版主
頭像

kevinkui 寫:
Hi,
I have no changed the firmware. This is the original one. Yes, 部機有齊docomo apps, 同埋冇中文的.

I even switch the phone to use 2G/3G/3.5G network, it also shown Roaming logo.

How about your firmware version. Can you share? Thank you your help.

enzo 寫:

唔怪得了,我媽媽部機因為改左韓版firmware 所以冇呢個問題 (反而係有d 地方都係出韓文,同埋勁多pre-loaded apps 係background, 好憎)

我印象中呢個好似係firmware 會認 3G <> 3.5G (或者2G) 為第二個network (因為日本只有 WCDMA), 所以會出roaming logo, 正常情況下係唔影響使用的

我唔知日版firmware 有冇得lock band, 如果冇,你可以係roaming icon 出現時入去手機資訊度睇下佢用緊咩network, 同埋記低你呢排用左大約幾多data, 之後就可以確認個roaming logo 有冇令你收多左data 錢

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 07, 2012 3:42 pm 
離線
版主
頭像

btw.. 想請問你用日版firmware 順嗎? 我見個韓版firmware 真係好廢, 下下食淨百幾mb RAM only.. 好想幫老媽子flash 過

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 07, 2012 4:29 pm 
離線
版主
頭像

enzo 寫:
btw.. 想請問你用日版firmware 順嗎? 我見個韓版firmware 真係好廢, 下下食淨百幾mb RAM only.. 好想幫老媽子flash 過

Root唔root到呀? root到就用root explorer delete晒啲韓Apps咪得囉?!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 07, 2012 5:08 pm 
離線
版主
頭像

makgary 寫:
enzo 寫:

Root唔root到呀? root到就用root explorer delete晒啲韓Apps咪得囉?!

我未搵到for E160k 既root, 同埋我唔係好肯定我媽部機應該用咩ver. 既root, 因為依家用左E160k 既firmware 但保留SC-05D 既keneral (即係model no. 寫SHV-E160K, 但基頻就寫 SC-05D), 咁我係用E160K 既root 就可以?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 6月 08, 2012 9:58 pm 
離線
新手入場

日版都幾順,冇乜問題!
enzo 寫:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 6月 09, 2012 4:29 pm 
離線
新手入場

Enzo兄,你買咗幾多錢呢?
enzo 寫:
kevinkui 寫:
Hi,

enzo 寫:

唔怪得了,我媽媽部機因為改左韓版firmware 所以冇呢個問題 (反而係有d 地方都係出韓文,同埋勁多pre-loaded apps 係background, 好憎)

我印象中呢個好似係firmware 會認 3G <> 3.5G (或者2G) 為第二個network (因為日本只有 WCDMA), 所以會出roaming logo, 正常情況下係唔影響使用的

我唔知日版firmware 有冇得lock band, 如果冇,你可以係roaming icon 出現時入去手機資訊度睇下佢用緊咩network, 同埋記低你呢排用左大約幾多data, 之後就可以確認個roaming logo 有冇令你收多左data 錢

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :