IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 5月 02, 2024 4:44 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 謝利記減價之謎?
文章發表於 : 週三 11月 23, 2005 10:13 pm 
離線
新手入場

如果有貨係手,咁多人買~無理由減價~唔通係因為謝利記知道數碼通十一月尾會出黑、白色,所以降價促銷?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 11月 23, 2005 11:51 pm 
離線
新手入場

owen1126 寫:
如果有貨係手,咁多人買~無理由減價~唔通係因為謝利記知道數碼通十一月尾會出黑、白色,所以降價促銷?

日本度賣個價錢有跌,自然可以賣平d。而且個價一直企梗並冇好處。

做人吾好咁陰謀論,你咁講佢地不如維持原價入少d貨?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 12:04 am 
離線
新手入場
頭像

做生意, 去得慢咪落價law, 唔好想太多....

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 3:13 am 
離線
版主

owen1126 寫:

其實我地根據來貨價起/落來定發售價不好麼 ? 唔通大家都想部機唔降價 ? 一路升 ? 其實若然來貨價回升的話, 我們也會有壓力的, 因為加價會對往後的顧客有點不公平的, 但減價亦會有同樣的壓力的, 希望你們明白 ~

我們定價方面都會考慮到消費者那方面的問題, 大家都係想買到新款手機咋 ~ 其實我都係一個消費者黎架咋 ~ 我也會去買東西的 ~ 你地心裡面想什麼我也會身同感受的 ~

其實有無貨並不是問題, 由於903仍然是當Hit手機, 平價當然會賣得快, 這是很正常的 ~ 而且日本也不是無限量供應手機給我們呢 ~

至於 數xx 怎麼樣做是他們銷售的手法 ~ 我們是不會理會的 ~ 正所謂各有各做, 我現在只要知道, 我要每一位光臨本店的顧客滿意, 能夠買得到他們滿意的貨品, 我便心滿意足了 ~

謝謝你們的意見 ~ :oops:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 3:22 am 
離線
資深玩家
頭像

三少 寫:
owen1126 寫:

其實我地根據來貨價起/落來定發售價不好麼 ? 唔通大家都想部機唔降價 ? 一路升 ? 其實若然來貨價回升的話, 我們也會有壓力的, 因為加價會對往後的顧客有點不公平的, 但減價亦會有同樣的壓力的, 希望你們明白 ~

我們定價方面都會考慮到消費者那方面的問題, 大家都係想買到新款手機咋 ~ 其實我都係一個消費者黎架咋 ~ 我也會去買東西的 ~ 你地心裡面想什麼我也會身同感受的 ~

其實有無貨並不是問題, 由於903仍然是當Hit手機, 平價當然會賣得快, 這是很正常的 ~ 而且日本也不是無限量供應手機給我們呢 ~

至於 數xx 怎麼樣做是他們銷售的手法 ~ 我們是不會理會的 ~ 正所謂各有各做, 我現在只要知道, 我要每一位光臨本店的顧客滿意, 能夠買得到他們滿意的貨品, 我便心滿意足了 ~

謝謝你們的意見 ~ :oops:

做人真難做!定價高有人話太高!定價下調又有人質疑為什麼下調!

時代及人的木質都已變了............. :roll: :roll: :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 10:06 am 
離線
新手入場

可能係因為我最近先黎呢個版,而且没有去過「謝利記」,没有受過你們給人那麼讚賞的服務,但只是覺得「謝利記」雖然服務態度很好,也是一間商業公司,做好口碑,明白財源先會滾滾來這個道理,只想賺錢的原故啦~事實上,謝利記的而且確係~~同類公司比較中是最令人給予信心的~~這是無可否認~但我站在消費者的立場,多一些懷疑也是無可口非的,希望各位明白~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 10:48 am 
離線
高級玩家
頭像

一間公司除了搵錢外,亦需要有社會良心, 希望香港可以多些這類公司~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 12:03 pm 
離線
新手入場

如果要找原因, 可能有100個答案.

我估有新機出,704/804/904.

禁擔心, 遲3,4個月買咪仲平.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 12:15 pm 
離線
高級玩家
頭像

覺得貴又可以唔賣的 :o , 賣買架野都係自願的. :D
好似813咁,你要的話都只你980元.咁你又會點看? :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 1:43 pm 
離線
新手入場

patton 寫:
一間公司除了搵錢外,亦需要有社會良心, 希望香港可以多些這類公司~~

老實, 我唔會係任何公司fans 或死硬派, 甚至我至今仍未有機會幫趁謝利記一毛子 (但我上過去三次謝利記) , 原因佢地真係好客, 好招呼, 唔會好似d 街舖咁, 你入左去, 點都濫收番d 費用, 去填補番舖租成本/人工, 仲可以獲得jerry 或三少等專業的意見, 明知冇咩可以幫我做, 都仲講好多肺腑之言我聽, 令我都有所獲益...

呢間公司, 絕對稱得上專業, 以及有社會良心... 佢地係商家之餘, 同樣係玩家, 用家, 消費者....

近排放左部歐版902, 冇新機, 都成日要留意新機動向, 如 903(sx833), nokia 6280 或SE W900I, 其實來價平左, 絕對係有原因, 如果夾硬企高個價, 個個都係度等, 不如MARGIN 細D, 等大家唔駛等, 用合理價錢去買自己想要既機?

最近來貨價平左, 大家都了解, 年尾及1月都好多新機出, 11月底有W900I, 十二月尾至一月頭亦有 N記6270 6280 N71等(有錯請更正), 雖 903 在鏡頭上仍係一枝獨秀, 但本身佢既限制, 版友反映出現的問題, 以及硬件保修上的困難, 構成在市場上的銷售阻力, 我諗資深的硬件師傅, 經過GX32, 802SH, 902SH 至今日的903SH, 703SH等, 亦唔會否認呢點, 所以VONDAFONE 的策略都係"趁熱促銷", 然後將火力再集中新一系的機種, 當 903SH 熱潮至中段時, 聰明的分銷商亦意會是減價去貨的時候....

所以, 現今你看到還有新入手的902SH 嗎?

903SH不是VODAFONE沒有貨或停產, 而是策略上他們明知有新一系的殺手鐧快將推出而已, 他們是不斷用新產品去與市場對手比拼而已...

三少他們做法正確, 真正做得雙贏(用家贏, 買家贏), 銷多一點機, 做好一點印象, 大家的關係自然更好, 下次出機時, 令我又首先想起三少, 想起謝利記了.... 而今次大幅減價, 亦令水貨對手的積貨被打至措手不及(當然未必是說三少有這深謀遠慮人家的算盤怎打, 但這確是事實發生了), 被迫降價, 間接帶領了SHARP 系水貨機在市場價格的地位....

當然, 謝利記及三少可以做到呢點, 全靠佢地去貨夠快, 來貨價有討價能力, 最重要是, 他們是有社會良心, 關照用家的用心, 以心為本的服務, 才做到這點的.... 所以各位舖頭可以也不妨照做, 相信您亦能像他們般成功 :-P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11月 24, 2005 4:11 pm 
離線
新手入場

s数记真的会出黑色么???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 11月 25, 2005 1:14 am 
離線
新手入場

vivian_cici 寫:
s数记真的会出黑色么???

只係owen兄陰謀論去估數記會出者, 佢紅色 d 貨仲責得幾多下, 咁當然, 5180 我就唔出sx833 啦 :-D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 11月 25, 2005 3:08 am 
離線
全職睇場
頭像

有時做網上生意都幾惡做 .......... !

明碼實價俾人睇住個價打已經唔著數! 又唔可以好似先達日日海鮮價!

加價又俾人話無良商人, 減價又話賣唔晒要散貨!

講真, 謝利記只有落定 deposite 等機, 有幾何會有大量手機等人去買?

至於大市加定減, 去日本 Yahoo 睇下, 大家咪知囉 ;)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 04, 2005 10:34 pm 
離線
新手入場

加價又俾人鬧, 減價又驚人唔老實
香港人就係咁架口 :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 12月 06, 2005 5:28 am 
離線
版主
頭像

來貨價平,自然就平.來貨價貴,自然就貴. :wink:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :