IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 4月 16, 2024 3:03 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 8月 18, 2005 10:49 pm 
離線
版主

聯通澳門C網開通 10月東亞運動會前運營

記者昨獲悉,備受關注的聯通第一張非內地C網———聯通(澳門)CDMA網路已于日前開通,目前網路運行情況良好。

據悉,8月9日,聯通(澳門)CDMA網路即已開通全部基站,點測和路測全部結束。8月11日,該C網開網成功,進入網路測試運行階段。聯通相關人士透露,聯通(澳門)CDMA網路正式運營時間已基本確定,將在10月澳門東亞運動會開幕前正式運營。

聯通該CDMA牌照是在今年3月由澳門電信暨資訊發展辦公室宣佈頒發的,可經營本地移動電話及國際漫遊業務。據悉,由於澳門地域狹小,聯通澳門C網規模不大,總投資規模高達2.5億元,初步投資將為1.75億元,是澳門即將開通的惟一CDMA網路。(記者郭冬穎)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 18, 2005 10:51 pm 
離線
版主
頭像

聯通 真係勤力 做野....唔知係澳門買機會唔會平過係mc 買呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 18, 2005 10:53 pm 
離線
版主

neogeokk 寫:
聯通 真係勤力 做野....唔知係澳門買機會唔會平過係mc 買呢?

應該差唔多,最好有繁中啦!

最多佢地拿D $788 機去澳門賣

但係第1年,佢地只可供客澳門用漫遊,本地唔可以接客上台 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 18, 2005 10:55 pm 
離線
版主
頭像

lajabo 寫:
neogeokk 寫:

但係第1年,佢地只可供客澳門用漫遊,本地唔可以接客上台 :lol:

咁就唔識做生意...XD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 18, 2005 10:57 pm 
離線
版主

neogeokk 寫:
lajabo 寫:
neogeokk 寫:

咁就唔識做生意...XD

下年應該出CDMA2000 啦

希望有3G 雙模機

CDMA2000+WCDMA 啦 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 8月 21, 2005 1:44 am 
離線
新手入場
頭像

可能會有人專程行上珠海出機

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 8月 22, 2005 1:17 am 
離線
新手入場

想問一下,CDMA 同 一般3G 有乜分別?同GSM 又有乜分別?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 8月 22, 2005 7:30 am 
離線
版主

littlevick 寫:
想問一下,CDMA 同 一般3G 有乜分別?同GSM 又有乜分別?

通話清晰、低SAR、斷線率低、上網速度快

可惜和記唔講寶......放棄佢 :twisted:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章