IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 7:42 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 我想買車....
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 12:44 am 
離線
新手入場

請問...有d咩車又令又平...最arm d 新牌仔用ga

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 6:31 pm 
離線
新手入場

你 BUDGET 幾多??
可以搵 D 323, 100仔, LANCER 操O下車..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 10:37 pm 
離線
新手入場

我唸住買d 2手車用下....大約$50000到啦

有d咩車又令又好用...性能又要好

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 10:57 pm 
離線
新手入場

anson2005 寫:
我唸住買d 2手車用下....大約$50000到啦

有d咩車又令又好用...性能又要好

50K 好多 $$$ law..
可以買架好唔錯o既 2 手車...
建議先買架 1500cc 家庭車操o下先....
一來比較平,
二來保險比較易 d 受 (新牌仔保險比較貴...)
操熟手車先再搵架大馬力 d o既車會好 d...

如果想抵玩又保值...
更係 豐田 corolla AE110, echo, o個 d 抵玩 d....
因為 2 手又硬 (入手價都會貴 d.) , 又小o野壞, parts 又多.....
第時夜番出去都唔會唔見好多 $$$$

CIVIC 都唔錯...不過就要 D 時間搵架四正靚仔車....
而且保險比較貴....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 11:02 pm 
離線
版主
頭像

哈.. 5萬幾蚊... 要型要快...

Fiat coupe啦!

賓利法連拿設計外型, 連內寵都射別跟足車身顏色設計, 比譽為其中一個最靚既車箱..

engine方面, 前期用左gadini設計既經典直4 DOHC 16V turbo engine (此人係設計全球首台DOHC 16V 直4 engine), 此engine係一代RALLY王Lancia Delta HF Intergrale 外採用, 獲得86,87,89,90年既世界越野賽總冠軍..

後前採用2公升直5 turbo, 之後仲新增6前速手波..

部車超型又快, 只係維修要多花心機, 但絕對係難得既好車~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 11:26 pm 
離線
新手入場

enzo 寫:
哈.. 5萬幾蚊... 要型要快...

Fiat coupe啦!

賓利法連拿設計外型, 連內寵都射別跟足車身顏色設計, 比譽為其中一個最靚既車箱..

engine方面, 前期用左gadini設計既經典直4 DOHC 16V turbo engine (此人係設計全球首台DOHC 16V 直4 engine), 此engine係一代RALLY王Lancia Delta HF Intergrale 外採用, 獲得86,87,89,90年既世界越野賽總冠軍..

後前採用2公升直5 turbo, 之後仲新增6前速手波..

部車超型又快, 只係維修要多花心機, 但絕對係難得既好車~~

都好小放盤..
而家愈來愈小見....

btw..
新牌仔未必夠技術 handle 呢架大馬力頭轆車呢...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 4月 23, 2005 11:42 pm 
離線
版主
頭像

哈... 只係聽佢咁想要跑車就比d suggestion佢姐 ^^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 12:09 am 
離線
新手入場

唔知 fiat d 保險貴唔貴呢..
除o左 coupe..
punto gt 都係一架好好玩o既 hatchback.....
又係唔太貴...
不過又係..
好小見....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 1:11 am 
離線
版主
頭像

coupe好平~~~ 夠牌齡既話3保可低至2.5k !!!

幡桃可能貴dd.. 但都唔會太高..

(只記得當年邵傳勇楂部黑色幡桃炒過鑊金既上左報, 之後都好少佢既意外了)

coupe真係超正啦... 咁既design賤賣.. .只係保養得花多d工夫~~

但自己好想有一台4代quattroporte~~ 應該唔太貴.. 意大利高性能豪華房車~~~
更甚既係之前係newgroup睇相見到香港竟然有ALFA SZ!!! 當堂痴左線~~~ 夢想擁有她~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 1:17 am 
離線
新手入場

頂..咁平 gee..!!!
不過保養就真係...有 d 煩..
最好自己有間車房仔泊...
如果唔係整時都唔係咁方便...

原來有 sz....
cool...
之前見到原來香港都仲有 stratos...
我又係 short o左...
仲要放出來..好似 1x-2xk 左右...
可惜負擔唔起..
唔係一定.... :D :D :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 2:00 pm 
離線
版主
頭像

但我覺得SZ應該係改右呔, 因為SZ出個陣只係左呔only (限量版)

因為佢係用75改出黎, 可能用番75 d 零件~

(實情94年勵駿入左批Delta HF intergrale II 都係香港代理左改右 不過佢就係原廠提供配件~~)

stratos~~~買黎擺乎?~~~ 都係出唔到牌架??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 9:57 pm 
離線
新手入場

o個架 stratos 好似有牌 ga..
不過咁多年....
咩牌都過o左 la...
要整番來驗再出牌都幾麻煩....

Delta HF intergrale II 原來都係改 ga jar...
真係唔知 ar....
^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 10:00 pm 
離線
版主
頭像

我都係睇車主講至知咋^^^

(94年4月.. 入面既'名車世界")

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 10:19 pm 
離線
新手入場

o個時我都仲尾開始睇..
我好似中三 (即係 96, 97年) 先開始睇....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 4月 24, 2005 10:23 pm 
離線
版主
頭像

^.^.. 我老嘛XDDD

我由89年睇.. 個陣係人地睇完唔要比我既..
個陣睇番87~88 唔係期期有個隻..

之後一路都係人地比..

93年4月開始就自己買(個陣應該話係媽媽比錢買XDDD)一路睇到依家未停過..

車主就94年1月第一次睇, 斷斷續續咁買左部份期數, 95年7月開始買到依家(個期封面係EVO III)

option fans都有買過(漫畫汽車常識個d期數), 但近來因為內容冇新意, 所以冇買了~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :