IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週日 6月 30, 2024 1:51 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 902問題...
文章發表於 : 週日 10月 02, 2005 3:17 pm 
離線
新手入場

手機型號: 902sh
網絡商: Sunday (2g)
出事情況: 從昨天起忽然不能接聽電話,就算我按下了接聽,對方的電話也是依然聽到電話在響,而我這邊則是停在來電中的狀態,只是按了接聽後,我這邊的鈴聲就沒再響而已...
曾經試過的解決方法: 試過轉成其他模式(會議,靜音之類),對方甚至會出現打不通的情況....又試過跟朋友交換sim卡,結果用朋友的sim卡時又很正常...那,到底是我的手機問題,還是sim卡問題呢?用master reset可以解決嗎?(可以的話,希望能夠告訴我怎樣master reset...)還有為什麼突然會變成這樣呢?前一晚還是能夠好好的接/聽電話的說.....

問題有點多,希望別介意...謝謝解答!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10月 02, 2005 3:19 pm 
離線
新手入場

補充一句,打出時卻很正常.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10月 02, 2005 6:04 pm 
離線
高級玩家

咁你試倨用fde張sim卡就冇事.
咁應該係張sim卡問題,開返sunday換張sim卡給你.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 2:25 am 
離線
版主

唔該晒 andytung ^^

如有問題的話, 若然自己解決不來的話 歡迎隨時來我店子與我們研究一下, 謝謝 ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 8:33 am 
離線
高級玩家

唔洗客氣.三少
我都試個係咁,換完sim卡冇事.
咁我先知講.
:P :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 9:47 am 
離線
版主

andytung 寫:
唔洗客氣.三少
我都試個係咁,換完sim卡冇事.
咁我先知講.
:P :P

^.^ ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 11:04 am 
離線
新手入場

嗯,謝謝兩位的解答~
不過我還是有點疑問呢...
因為我的sim卡現在用在別人的電話裡,也是能很正常地接聽和打出電話...
只有在我的902時才會變成不能接聽電話...
所以我在想會不會只是我的電話裡的一些設定出現問題了呢??
master reset後應該就可以還原??
(印象中在出事前一晚,我只有在無意中用wap時hang了一段時間,就是沒反應那種...之後過了1x秒後又復原了...)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 11:07 am 
離線
新手入場

喔....剛剛把sim卡再插回自己的電話裡時,忽然又回復正常了.........
真是%#$*&^&%*(&*........
所以問題已經自動解決了....
再次感謝andy和三少的幫忙!m(_ _)m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 12:10 pm 
離線
高級玩家

如有重咁既事可以用master reset,會回復開頭.
唔會清除你電話同相歌.
但要你自己set返鈴聲咁者.
唔洗客氣nwai5 :lol:
有問題講出來就得喇!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 3:05 pm 
離線
新手入場

OH...原來master reset唔會delete phone book同d歌,咁又幾好wor...
咁到底master reset點用呢?我真係唔知 :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 03, 2005 7:13 pm 
離線
高級玩家

nwai5 寫:
OH...原來master reset唔會delete phone book同d歌,咁又幾好wor...
咁到底master reset點用呢?我真係唔知 :oops:

master reset中文版寫係恢復原廠設定.入到去有兩個.
第一個叫重新設定,e個就唔會冇了d手機入面d歌,電話資料&相既.
第二個係好緊要先用叫全部重新設置,咁就可能咩都冇.
:lol: :lol:

三少講得岩唔岩丫.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 10月 04, 2005 3:41 am 
離線
版主

nwai5 寫:
喔....剛剛把sim卡再插回自己的電話裡時,忽然又回復正常了.........
真是%#$*&^&%*(&*........
所以問題已經自動解決了....
再次感謝andy和三少的幫忙!m(_ _)m

希望你的手機無病無痛啦 ~ :wink:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章