IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 3:21 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週日 6月 05, 2005 5:44 pm 
離線
全職睇場
頭像

原來很多人是不懂得分辨 902SH 及 802SH 正在使用 3G 或 2G 網絡! 為避免各位朋友購入有問題的 902SH 而最後不可使用 3G 網絡, 現提供簡單測試方法:

材料:

1) 3HK sim-card 一張, 或 3HK prepaid sim-card 一張 (HK$98, 3HK 有售)
或者
2) CSL/One2Free sim-card 一張. 因 CSL 3G 網絡是 integrated network, 所以只可作參考

最簡單分辨方法: 左上角會出現 "紅色接收指示" 即正在使用 3G 網絡! 而左上角出現 "灰色接收指示" 即正在使用 2G 網絡!

例如:

3HK 成功使用 3G 網絡. 留意左上角會出現 "紅色接收指示" 及有 紅色 "3G"標誌. 而台號會出 "3 HK"
圖檔

CSL/One2Free 成功使用 3G 網絡. 留意左上角會出現 "紅色接收指示". 但 CSL 平時是不會出現紅色 "3G"標誌, 直至你試用 3G 功能, 例如 Video Call 等!
圖檔

只能接收 2G 時, 留意左上角會出現 "灰色接收指示". 另外 "G" 是代表 GPRS, 如果你有使用 GPRS 方會出現
圖檔

最後由 Kenny Li 於 週四 9月 01, 2005 4:18 am 編輯,總共編輯了 3 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 05, 2005 6:11 pm 
離線
新手入場
頭像

咁如果 SMC 又點分呢?
我未買 802sh/902sh, 想等有中文先, 不過想問定先,
唔該 kenny 兄

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 05, 2005 6:22 pm 
離線
全職睇場
頭像

raymond17 寫:
我未買 802sh/902sh, 想等有中文先, 不過想問定先,
唔該 kenny 兄

SMC 如果我無記錯, 同 3 HK 一樣!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 05, 2005 6:42 pm 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
raymond17 寫:
唔該 kenny 兄

SMC 如果我無記錯, 同 3 HK 一樣!

thank you

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 05, 2005 6:51 pm 
離線
資深玩家

我岩岩都想問,本身係用2G plan的SMC,但在902sh,可以顯示出3G的接收,仲可以lock左必用3G,唔會跳頻去2G.
請問SMC係唔係所有用戶都已經提供哂3G服務??只係冇用3G plan,就可以去smc IN 3G睇free網頁??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 05, 2005 8:56 pm 
離線
新手入場

好彩我部802sh收到3G :P

thx Kenny Li :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 07, 2005 2:00 pm 
離線
新手入場
頭像

疑..在台灣應該還是2G吧..因為3G還沒全面開台.. :?
SO..還測不出哩^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 8月 06, 2005 3:23 pm 
離線
新手入場
頭像

咁第3幅圖個天線上面果個代表咩?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 8月 07, 2005 1:40 pm 
離線
資深玩家
頭像

nelson 寫:

"G"?? GPRS enabled 囉!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 8月 13, 2005 9:22 am 
離線
新手入場
頭像

manleehkg 寫:
nelson 寫:

紅圈果個

附加檔案:
11.jpg [ 5.63 KiB | 被瀏覽 28254 次 ]
回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 8月 13, 2005 3:25 pm 
離線
新手入場
頭像

nelson 寫:
manleehkg 寫:
nelson 寫:

紅圈果個

噢~知到啦~系代表"漫遊"

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 8月 15, 2005 11:38 pm 
離線
新手入場

今wap 呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 8月 19, 2005 10:08 am 
離線
新手入場
頭像

boyboy2468 寫:
今wap 呢?

"G" 是代表 GPRS

有錯請指正~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 8月 20, 2005 10:33 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
原來很多人是不懂得分辨 902SH 及 802SH 正在使用 3G 或 2G 網絡! 為避免各位朋友購入有問題的 902SH 而最後不可使用 3G 網絡, 現提供簡單測試方法:

材料:

1) 3HK sim-card 一張, 或 3HK prepaid sim-card 一張 (HK$98, 3HK 有售)
或者
2) CSL/One2Free sim-card 一張. 因 CSL 3G 網絡是 integrated network, 所以只可作參考

最簡單分辨方法: 左上角會出現 "紅色接收指示" 即正在使用 3G 網絡! 而左上角出現 "灰色接收指示" 即正在使用 2G 網絡!

例如:

3HK 成功使用 3G 網絡. 留意左上角會出現 "紅色接收指示" 及有 紅色 "3G"標誌. 而台號會出 "3 HK"
圖檔

CSL/One2Free 成功使用 3G 網絡. 留意左上角會出現 "紅色接收指示". 但 CSL 平時是不會出現紅色 "3G"標誌, 直至你試用 3G 功能, 例如 Video Call 等!
圖檔

只能接收 2G 時, 留意左上角會出現 "灰色接收指示". 另外 "G" 是代表 GPRS, 如果你有使用 GPRS 方會出現
圖檔

hi kenny

請問3既3g setting係點set架呢? 可以教我嗎?
thanks you very much!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 9月 02, 2005 8:30 am 
離線
新手入場

點解我部機search 唔到3g既>.<

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :