IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週日 4月 28, 2024 11:49 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 118 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 7:36 pm 
離線
新手入場

正宗球迷 寫:
ivancwm 寫:
sorry 轉完放入sd咭內sd video,但唔知點解有聲無畫. :oops:

你同我一樣,我都係跟足咁轉,都係有聲冇畫,聲音質素都仲係唔夠caesar的戀上床片段咁正咁好.
唔知關唔關個moviestage事呢
有好多人搵media stage 2.5 mobile edition,我在外國網站都見佢地搵呢隻,可能呢隻轉出黎的成功機會大好多.
同埋我收到一個asf,個畫面係卡通可以到900kbps,相當高,睇黎可以自己set畫質,但音質就fix死了

那請問正宗球迷有沒有找到media stage 2.5? :cry:

其實有畫有聲夾口形就ok.... :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 8:10 pm 
離線
新手入場

putty 寫:
正宗球迷 寫:
ivancwm 寫:
sorry 轉完放入sd咭內sd video,但唔知點解有聲無畫. :oops:

你同我一樣,我都係跟足咁轉,都係有聲冇畫,聲音質素都仲係唔夠caesar的戀上床片段咁正咁好.
有好多人搵media stage 2.5 mobile edition,我在外國網站都見佢地搵呢隻,可能呢隻轉出黎的成功機會大好多.
同埋我收到一個asf,個畫面係卡通可以到900kbps,相當高,睇黎可以自己set畫質,但音質就fix死了

那請問正宗球迷有沒有找到media stage 2.5? :cry:

坦白說,向信興淨買media stage 2.5成數不大!我想要諗諗有無朋友去開日本帶隻返黎,但¥3980的價錢就心大心細(畢竟在香港未有人公開參試過)三少兄有無考慮引入一隻試試嗎?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 9:27 pm 
離線
資深玩家

putty 寫:
正宗球迷 寫:
ivancwm 寫:

我有個post貼左條外國下載link出黎,或者你搵一搵.
但我用左,唔知點解,有聲冇畫,聲意在手機聽時好差,而畫面在pc可睇到,但在手機直頭睇唔到,只型方面,在pc睇係冇甩咀,都ok

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 9:28 pm 
離線
資深玩家

va40hk 寫:
putty 寫:
正宗球迷 寫:
ivancwm 寫:

坦白說,向信興淨買media stage 2.5成數不大!我想要諗諗有無朋友去開日本帶隻返黎,但¥3980的價錢就心大心細(畢竟在香港未有人公開參試過)三少兄有無考慮引入一隻試試嗎?

呢隻mediastage V2.5 mobile edition,在網上搵極都搵唔到下載,真係慘

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 10:05 pm 
離線
資深玩家
頭像

咁我o地可以點呢? :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 11:47 pm 
離線
資深玩家

ivancwm 寫:
咁我o地可以點呢? :(

一係向caesar請教下係乜問題囉.
因為我就整唔到段片有畫了,在手機都冇畫,而聲音又冇戀上床段片咁正.
唔知製作上同caesar有冇出入,如果一樣,就一定冇計.

我估如果聲音爆到b b聲,可以試下用goldwave整低個o/p,令把聲細點,咁可能好少少.但畫面出唔到我都唔知點解,已用番相同codec,用變換君轉就掂,用pan記軟件又唔掂.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 12:44 am 
離線
新手入場

畫面就gdgd喇﹗
但d聲有時會姪姪下,同有點兒細聲。點解?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 1:28 am 
離線
新手入場

AVI 轉avi 個file 爆大...(xxg)...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 6:14 am 
離線
新手入場

§麟§ 寫:
我下左movie stage但冇個士巴拿公仔,why???

movie stage 係唔會有既, 只有 media stage 先有~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 6:16 am 
離線
新手入場

byronyau 寫:
謝謝你的教學,很清楚呀
但我有個問題~~~我download既 TMPGEnc Plus 無你果個microsoft aki mpeg4 codec呀
請問係咪我download錯version 一或我要另外download 個codec呢
謝謝

用google 打microsoft mpeg4 vki download ,

應該可以揾到~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 6:18 am 
離線
新手入場

putty 寫:
我down 落黎已經係avi gar la
但係點解mediastage 直情顯示唔到gei?(個list 揾唔到)

定係avi file 需要某d格式 :?:

其實AVI 有好多種, 不過個名都叫avi

media stage 只接受video 係MPEG4, audio 係PCM既avi

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 6:21 am 
離線
新手入場

ivancwm 寫:

引言回覆:
同埋我收到一個asf,個畫面係卡通可以到900kbps,相當高,睇黎可以自己set畫質,但音質就fix

可唔可以講詳細D~~
來源檔案係唔係MPEG?
係MV, 定係戲?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 8:00 am 
離線
資深玩家

caesar 寫:
ivancwm 寫:

引言回覆:
同埋我收到一個asf,個畫面係卡通可以到900kbps,相當高,睇黎可以自己set畫質,但音質就fix

可唔可以講詳細D~~
來源檔案係唔係MPEG?
係MV, 定係戲?

我係跟足你的step,就係用TMPG的mpg file,變做mpeg4的avi,跟足哂料,聲音都搞掂,但跟哂step,在mediastage都認到個file,轉完file後在902SH又播唔到畫面,有聲音.
而聲音個part已經跟足你的教學轉做avi連埋畫面,不過都仲係唔夠好聲.冇你製作段片咁好聲音.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 8:16 am 
離線
新手入場

正宗球迷 寫:
我係跟足你的step,就係用TMPG的mpg file,變做mpeg4的avi,跟足哂料,聲音都搞掂,但跟哂step,在mediastage都認到個file,轉完file後在902SH又播唔到畫面,有聲音.
而聲音個part已經跟足你的教學轉做avi連埋畫面,不過都仲係唔夠好聲.冇你製作段片咁好聲音.

個video 係戲定MV?
係唔係用microsoft vki mpeg4(TMPGEnc)?
係用mediastage 定 moviestage? 仲有, 咩version?

不如將個ASF file upload 上網啦, 咁樣易好多 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 12, 2005 8:20 am 
離線
資深玩家

caesar 寫:
正宗球迷 寫:

個video 係戲定MV?
係唔係用microsoft vki mpeg4(TMPGEnc)?
係用mediastage 定 moviestage? 仲有, 咩version?

不如將個ASF file upload 上網啦, 咁樣易好多 :wink:

個段片,本身係MV,係VCD格式的mpg.
我揀左M$的 MPEG4 V1的格式.
係用mediastage黎整的.

段片我回家掟上黎俾各位幫忙下先

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 118 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :