IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 4:25 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 4:19 am 
離線
新手入場

我係用緊 3hk, 不過唔係3g, 只係雙頻
我已經申請左 gprs 和 mms 啦
但係睇完之前 d post, 睇極都係 set 唔到上網
我要點 set 先用到 gprs 呢 ?
我跟 Kenny Li 果個 setting 用唔到 :cry:
有冇人可以幫到我..
thx!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 4:39 am 
離線
資深玩家
頭像

試下呢個,希望可以幫到你!

1) Connectivity -> Internet Setting -> Application -> Web Setting -> Create New:

a) Profile Name = 3-Dualband-
b) Proxy:
Proxy Name = 3-Dualband-
Proxy Address = 10.30.3.151
Access Point:
Access Point Name = 3-Dualband-
APN = web-g.three.com.hk
Authentication Type = NONE

**入完唔好按 "Back" 鍵,一定要用左邊 Options -> Set **

c) Home = http://3db.three.com.hk/

**入完唔好按 "Back" 鍵,一定要用左邊 Options -> Set **

2) 入完晒,再去 Connectivity -> Internet Setting -> Application -> Web Setting 選 3-Dualband- 個 Profile

3) 去 Vodafone Live (地球仔),之後會出 "Unsupported Content Type"。之後選 Options -> Home,應該可以上到!

4) 如果想去其他網頁,用 Options -> Go to URL 就 OK

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 5:01 am 
離線
版主

唔該晒 K.Takumi 兄 ~ ^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 1:58 pm 
離線
新手入場

真係唔該晒 K.Takumi 同三少啦, 不過試左好耐都係唔得,
原來 port 要 set 8080, 衣家上到啦.
雖然 K.Takumi 兄都打得好詳細, 不過有好多似我咁笨既人, 都唔係一睇就明白
為左咁, 玩在我再詳細一點, 希望幫到一 d 對電話唔熟識既人啦

1) Connectivity -> Internet Setting -> Access Point -> Create New:

a) Access Point = 3-Dualband-
b) APN = web-g.three.com.hk
c) Authentication Type = NONE
d) user name = 空白(唔洗打野)
e) password = 空白(唔洗打野)
f) DNS = 空白(唔洗打野)
g) linger time = 180

2) Connectivity -> Internet Setting -> proxy -> Create New:

a) proxy name = 3-Dualband-
b) proxy address = 10.30.3.151
c) access point = 3-Dualband-
d) home = http://3db.three.com.hk
e) port number = 8080
f) Authentication Type = http-basic
g) user name = 空白(唔洗打野)
h) password = 空白(唔洗打野)

3)Connectivity -> Internet Setting -> Application -> Wep Setting -> Create New:

a) profile name = 3-Dualband-
b) proxy = 3-Dualband-

**入完唔好按 "Back" 鍵,一定要用左邊 Options -> Activate **

咁就可以上到 :D

唔知 K.Takumi 兄, 重知唔知道 mms setting 呢?
唔該晒

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 2:27 pm 
離線
新手入場

咪唔係上3-DUALBAND果網度,佢有個3 HOP GPRS/MMS SETTING 俾你下載既咩?

登入之後,係左邊個MENU度,有個係3HOP,THEN 選返你手機,THEN SEND,你手機會收到個 新設定安裝架...唔係架咩?O.o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 2:30 pm 
離線
資深玩家
頭像

geforce6 寫:
咪唔係上3-DUALBAND果網度,佢有個3 HOP GPRS/MMS SETTING 俾你下載既咩?

登入之後,係左邊個MENU度,有個係3HOP,THEN 選返你手機,THEN SEND,你手機會收到個 新設定安裝架...唔係架咩?O.o

You need to cope with your phone ga... It does not support Sharp SX813, how can you use the setting? I mean there is no Sharp SX813 for you to choose, right?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 4:19 pm 
離線
資深玩家
頭像

S.S 寫:
真係唔該晒 K.Takumi 同三少啦, 不過試左好耐都係唔得,

係喎,唔記得講埋 Port Number 俾你知添,真係唔好意思!

:oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 5:06 pm 
離線
新手入場

orange同唔同3-dualband

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 5:58 pm 
離線
新手入場

同架!ORANGE 改名做3-DUALBAND=="

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 8月 23, 2005 10:59 pm 
離線
新手入場

咁3 dual band 既 mms 又點set 呀???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 8月 24, 2005 4:56 am 
離線
資深玩家
頭像

dathk 寫:
咁3 dual band 既 mms 又點set 呀???

Proxy Address = 10.30.15.53
Port Number = 8080

APN = mms-g.three.com.hk

MMS Server Address = http://10.30.15.51:10021/mmsc

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 8月 24, 2005 7:22 pm 
離線
新手入場

geforce6 寫:

咁點解我跟哂上面教..都係唔得既??= =”

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 8月 28, 2005 12:52 am 
離線
新手入場

K.Takumi 寫:
S.S 寫:

係喎,唔記得講埋 Port Number 俾你知添,真係唔好意思!

:oops:

我唔該你就真啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 8月 28, 2005 12:59 am 
離線
新手入場

瑪寶 寫:
geforce6 寫:

咁點解我跟哂上面教..都係唔得既??= =”

你有冇打電話去申請服務啊 ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 9月 19, 2005 12:39 am 
離線
新手入場
頭像

我想問下....
如果我用緊 3HK (3G) ...
咁上GPRS 個 SETTING 同以上你既SETTING係唔係一樣呀?
不過我跟你個SETTING...都係上唔到GPRS及3 網 及MMS收發唔到
>.<

請指教.....謝謝 !!!

K.Takumi 寫:

1) Connectivity -> Internet Setting -> Application -> Web Setting -> Create New:

a) Profile Name = 3-Dualband-
b) Proxy:
Proxy Name = 3-Dualband-
Proxy Address = 10.30.3.151
Access Point:
Access Point Name = 3-Dualband-
APN = web-g.three.com.hk

c) Home = http://3db.three.com.hk/

2) 入完晒,再去 Connectivity -> Internet Setting -> Application -> Web Setting 選 3-Dualband- 個 Profile

3) 去 Vodafone Live (地球仔),之後會出 "Unsupported Content Type"。之後選 Options -> Home,應該可以上到!

4) 如果想去其他網頁,用 Options -> Go to URL 就 OK

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :