IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 5:30 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 684 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 46  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 9:25 pm 
離線
新手入場
頭像

[2月14日 更新 Ver 1.0]

增加了SonyEricsson Z/K/W/S series Mp4影片轉換,大部份SE手機都可正常播放

[2月6日 更新]

如轉換3GP出現錯誤訊息,請安裝Quicktime

下載地址 :
http://www.apple.com.tw/quicktime/download/win.html

[1月26日 更新 Ver 0.9]

增加了MP3直接轉換AAC音樂功能,方便903SH/703SH/SX833/SX313用家轉換來聽音樂的煩惱
修改了MP4設定

PS:請不要放在有GB碼的資料夾內,和不要用GB碼和日本字的檔案來轉換,
可能會出現錯誤訊息,如轉換不能請改為英文檔名.

[12月21日 更新]

請各位重新下載過3GP_Converter For 903sh Hikarikit 修改版 Ver 0.8,之前Set錯左少少野

[12月16日 更新]

因近日小弟好忙,所以公開密碼
密碼可在此處搵到

http://www.ima-mobile.com/phpBB2/viewtopic.php?t=9955

[12月12日 更新 Ver 0.8]

增加了MP3直接轉換3GP(AAC)圖像鈴聲功能,方便SX833/SX313或用SMV版Firmware用家用MP3轉換3GP圖像鈴聲,
可直接設定為Ring Video,
另外增加了加大鈴聲音量設定,可選擇1.2倍,1.6倍,2倍,2.4倍和2.8倍的音量和128kps,192kps的設定

加入了字幕功能,可以將字幕檔(SRT,VOB)加入轉換為MP4(未確定可以完全同步,如有不同步,請另求高人指點)

用法:
只要將字幕檔和影片檔放在同一資料夾(字幕檔和影片檔一定要同名,而且影片檔一定要改副檔名為AVI)
然後將字幕檔(SRT,VOB)拖入空白處轉換就可以

[11月29日 更新 Ver 0.7]

既然有人要求,再次加番GB碼菜單
加入了SHARP SD-VIDEO(ASF)的格式設定影片選項,在903SH上測試過無有問題,不清楚其他機種

[11月26日 更新]

如果有人要求需要GB碼菜單,我之後版本可以加番,有需要請回覆

[11月23日 更新 Ver 0.65]

刪除GB碼菜單(要怪就怪chengcheng D咁無品行為)
加入了幾個MP4影片選項

[11月22日 更新]

唔想爆粗,會員"""""chengcheng"""""做左D好無品o既事,,之前人地o岩o岩都加番轉貼,已經下番條氣,估唔到又黎多個chengcheng,係咪祖國人特別多問題呢,係咪想我only For HK 呀~~改左密碼會再公開

[11月19日 更新 Ver 0.62]

修改了GB碼菜單
用簡體XP可以用GB碼菜單

暫時將不會更新,因有人將我修改o既3GP_Converter 當係自己修改黎轉載
又沒有注明出處,連咁少的網絡禮儀都唔識
所以我放出黎都無意思~~

[11月15日更新 ~~]

[終極教學]SHARP 手機 AAC鈴聲 快速設定法

http://www.ima-mobile.com/phpBB2/viewtopic.php?t=13988

[11月8日已更新 Ver 0.6]

加入了Vodafone Sharp SX833/SX813/SX313 加大MP3鈴聲音量設定
加入了Rm.Rmvb直接轉換功能,只需安裝最新版的AviSynth 2.6.5
下載地址 :
http://prdownloads.sourceforge.net/avis ... 071005.exe

11月4日更新~~

轉貼請註明出處
唔想再見到D人轉貼完話自己整,仲要俾人鬧
THX~~

請用Winrar 3.42 以上解壓和
請不要 Copy and Paste ,
因為好多人Copy and Paste 會copy埋後面D空格

New.Ver 0.8

Password : Hikarikit>_<"SE@_@903SH

用同一首加大左1.6Xo既鈴聲
703SH會差D,比較拆D,
903SH就唔覺,清晰同大聲過703SH
一DD歌會係咁

適用型號手機 : SHARP 903SH/SX833/703SH/SX313

1) 首先你將你想轉的mp3用mp3DirectCut Cut左你想要的鈴聲
(例:夜曲.mp3)
2) 之後用我上傳的
3GP_Converter For 903sh Hikarikit 修改版 Ver 0.8
"Vodafone Sharp 903SH/703SH/902SH | 轉換格式:AAC 加大鈴聲音量(改名法)"設定
將"夜曲.mp3"轉做AAC格式轉左之後個名變成"夜曲_By Hikarikit.mp4"

3) 然後下載我上傳的檔案"IMA.mp4"

4) 將"夜曲_By Hikarikit.mp4"和"IMA.mp4"放入miniSD的
\PRIVATE\VODAFONE\My Items\Sounds & Ringtones

5) 將miniSD插入903sh,去到鈴聲資料夾
6) 將我上傳的檔案"IMA.mp4" copy 落903sh
7) 再將"IMA.mp4"設置成鈴聲
8) 然後將"IMA.mp4"改名或刪除(例:"IMA-Mobile.mp4")如刪除後唔好多手出番去睇setting,跟住做埋落去就得
9)之後將"夜曲_By Hikarikit.mp4" copy 落903sh改名成"IMA.mp4"就OK

唔好咁多手,唔使再設置多一次"set as ringtone"

試下打下自己個電話,發覺同自己o既MMF鈴聲有乜分別呢

呢個方法不限file size同kbps o既大細

如果覺得鈴聲太細聲可以係設定到選加大1.6倍~2.4倍
音量會大D~~

Enjoy it~~~

-----------------------------------------------------------------------------------------------

做左CD-Rom咁耐
係時候要做D野

1) 首先你將你想轉的mp3用mp3DirectCut Cut左你想要的鈴聲
(例:越唱越強.mp3)
2) 之後用itune將"越唱越強.mp3"轉做AAC格式轉左之後個名變成"越唱越強.m4a"

3) 然後下載我上傳的檔案"IMA.m4a"

4) 將"越唱越強.m4a"和"IMA.m4a"放入miniSD的鈴聲資料夾

5) 將miniSD插入903sh,去到鈴聲資料夾
6) 將我上傳的檔案"IMA.m4a" copy 落903sh
7) 再將"IMA.m4a"設置成鈴聲
8) 然後將"IMA.m4a"改名或刪除(例:"IMA-Mobile.m4a")如刪除後唔好多手出番去睇setting,跟住做埋落去就得
9)之後將"越唱越強.m4a" copy 落903sh改名成"IMA.m4a"就OK
唔好咁多手,唔使再設置多一次"set as ringtone"

試下打下自己個電話,發覺同自己o既MMF鈴聲有乜分別呢

呢個方法應該可以同係703sh,sx813,sx833到
而且呢個方法不限file size同kbps o既大細

如果覺得鈴聲太細聲可以用Nero o既 WAV 轉換器 + 3-5db
再用320kbps 轉成AAC,再重複以上o既step就得~~

我諗大部份新手都唔知乜野叫副檔名,多謝tamako的副檔名教學
一個媒體檔的命名分兩部份,檔名/副檔名,以圖檔為例,你手上有一個jpg檔,檔名叫abc
即abc.jpg,預設情況下windows只顯示檔名,即檔案下只見到abc
我們一般說的改檔名,就係改前面abc
改副檔名,就係改後面 .jpg

打開一個資料夾,在上方工具-->資料夾選項-->檢視-->進階選項-->反選""隱藏已知檔案類型的副檔名""一項,按確定後
檔案abc後面就會多左 .jpg

Enjoy it~~~
By hikarikit~~

附加檔案:
3GP_Converter For 903sh Hikarikit 修改版 Ver 1.0.part01.rar [1000 KiB]
被下載 234711 次
3GP_Converter For 903sh Hikarikit 修改版 Ver 1.0.part02.rar [1000 KiB]
被下載 213485 次
3GP_Converter For 903sh Hikarikit 修改版 Ver 1.0.part03.rar [1000 KiB]
被下載 208231 次
3GP_Converter For 903sh Hikarikit 修改版 Ver 1.0.part04.rar [122.89 KiB]
被下載 74697 次
檔案註釋: 下載完請解壓
Filename: IMA.mp4

IMA.zip [8.06 KiB]
被下載 35036 次

最後由 Hikarikit 於 週二 2月 14, 2006 2:13 am 編輯,總共編輯了 41 次。
回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 9:42 pm 
離線
新手入場

嘩....唔駛d/l版權鈴聲?!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 9:50 pm 
離線
新手入場

~:)
i directly convert to 3gp and its quality also not bad~~:) 8) 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 9:58 pm 
離線
新手入場

0甘好的野點可以俾它停阿,我又來試下先。:P

btw,日文版的902sh可唔可以都係跟呢個step? :?:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:08 pm 
離線
新手入場

個IMA.3gp 鈴聲好恐怖............係咪自己錄架... :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:14 pm 
離線
新手入場
頭像

bgds 寫:
0甘好的野點可以俾它停阿,我又來試下先。:P

btw,日文版的902sh可唔可以都係跟呢個step? :?:

應該無問題~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:23 pm 
離線
新手入場
頭像

我吾得 ><

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:27 pm 
離線
新手入場

:D :D :D Thank you It is Work :D :D :D :D 10.0000THank YOU!!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:29 pm 
離線
新手入場

works~~~ 8)
但想問下個ringtone有無size limit?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:29 pm 
離線
新手入場

我都唔得= =
我用itnue將首mp3 ringtone轉左做mpa之後
係咪唔駛用o的converter轉做3gp檔
就咁rename個名就得架喇
小弟絕對係有點蠢
照住黎整都唔得^^"

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:32 pm 
離線
新手入場

你可以將佢個ima.3gp改做ima.m4a先send入部機
咁你用i-tunes整個m4a咪唔駛改名做3gp囉!!!!!!!!!!!!!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:36 pm 
離線
新手入場
頭像

SX813用到呢個方法喎
正 唔該晒

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:37 pm 
離線
新手入場
頭像

benny8449 寫:
我都唔得= =
我用itnue將首mp3 ringtone轉左做mpa之後
係咪唔駛用o的converter轉做3gp檔
小弟絕對係有點蠢
照住黎整都唔得^^"

Yes ~
唔駛用o的converter轉做3gp檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:38 pm 
離線
新手入場
頭像

newshun 寫:
你可以將佢個ima.3gp改做ima.m4a先send入部機
咁你用i-tunes整個m4a咪唔駛改名做3gp囉!!!!!!!!!!!!!!!!

你試過得嗎??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 28, 2005 10:48 pm 
離線
新手入場

我去到第8del個ima.m4a
但係del左之後去setting睇睇
佢會變左做一o的預設既鈴聲

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 684 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 46  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :