IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 4月 23, 2024 6:37 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週一 12月 03, 2007 7:50 am 
離線
全職睇場
頭像

今日買左一部國產手機俾大人玩! 一部有雙卡雙待, 雙藍芽, 手寫, 再可以睇埋電視! 經某兄弟幫手入貨, 一千蚊都唔使! 想點?

大陸既手機產業, 雖然又假又爛, 但總有一樣野比歐美開放! 就是國內唔會有 sim lock! 你去 "移動" 買完可以即過去 "聯通" 用! 歐洲同美國 ........... 鎖你!

亦因為有呢個咁優良既 "傳統"! 所以 "移動" 同 Apple 既 iPhone 合作玩唔成! 你又鎖機 (明知鎖唔到), 又想同我分身家?

我地中國人唔興同外人分身家架!

講番果部雙卡雙待, 雙藍芽, 手寫, 重可以睇埋電視既手機先 ..............

可以做到咁平, 全因為大陸既山寨廠可以視所有專利權及版權費不理! 亦唔使俾 R&D 費! 有好野就照抄! 外國大廠, 單是叫 legal department 睇下咁多年咁多份專利權文件都用唔少錢啦!

有幾多人知, 開蓋即聽就是其中一個專利權? 連響震同步都是一個專利權?

到有一日, 大陸開始 "有法有天", 就無平野玩! 但唔經歷過呢個階段, 又點肯落功夫去做好 quality?

我估最少要 5 年時間! 國產手機先有出頭之日!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 12月 03, 2007 10:53 am 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
今日買左一部國產手機俾大人玩! 一部有雙卡雙待, 雙藍芽, 手寫, 再可以睇埋電視! 經某兄弟幫手入貨, 一千蚊都唔使! 想點?

大陸既手機產業, 雖然又假又爛, 但總有一樣野比歐美開放! 就是國內唔會有 sim lock! 你去 "移動" 買完可以即過去 "聯通" 用! 歐洲同美國 ........... 鎖你!

亦因為有呢個咁優良既 "傳統"! 所以 "移動" 同 Apple 既 iPhone 合作玩唔成! 你又鎖機 (明知鎖唔到), 又想同我分身家?

講番果部雙卡雙待, 雙藍芽, 手寫, 重可以睇埋電視既手機先 ..............

可以做到咁平, 全因為大陸既山寨廠可以視所有專利權及版權費不理! 亦唔使俾 R&D 費! 有好野就照抄! 外國大廠, 單是叫 legal department 睇下咁多年咁多份專利權文件都用唔少錢啦!

有幾多人知, 開蓋即聽就是其中一個專利權? 連響震同步都是一個專利權?

到有一日, 大陸開始 "有法有天", 就無平野玩! 但唔經歷過呢個階段, 又點肯落功夫去做好 quality?

而家香港都有好多人玩啦 :-) 我見仲有NG少係十幾歲的學生哥添
佢既強項是平靚正 :-P 但QC差,買機時要試清楚 :D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 12月 03, 2007 3:20 pm 
離線
高級玩家

Kenny Li 寫:

好同意Kenny的說法, 國產機有其優勢, 不過要出頭, 5年應該是保守估計掛!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 12月 03, 2007 8:42 pm 
離線
資深玩家
頭像

我公司都有人用緊, 鈴聲勁響, 但軟件不穩定。(試過成個畫面反轉 :lol: ), 我覺得五年後都追唔上大廠機。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 12月 04, 2007 11:46 pm 
離線
新手入場
頭像

一部有雙卡雙待, 雙藍芽, 手寫, 再可以睇埋電視!
有冇好介紹!? :oops:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章