IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 4月 18, 2024 12:45 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週二 12月 04, 2007 4:29 am 
離線
全職睇場
頭像

今日搵野時, 見到老爸的舊手錶! 一隻差不多 30 年的手錶, 搖兩搖, 又識走 ...... 似乎 30 年的時間並未對它有任何影響! 帶了半天, 時間依然很準確! 果然當年的東西是落足料!

這隻手錶是老爸番工 4 寶的其中一項! 4 寶是 左輪 + 手扣, 筆, 手錶及總督香煙!

一睇大家都應該估到我老爸當年是做乜架啦!

這隻錶是他換新錶時, 我偷偷保留下的! 另外他那支筆我亦好好留下! 當然那支左輪我亦想留下, 但可惜不可以 :P

我很喜歡 keep 舊野! 成屋都是舊野! 但我覺得很值得, 因為每一件都帶回很多回憶!

當晚, 我就帶住他的舊手錶回家食飯, 他竟然識不出了! 老爸老了! 差不多 80 歲了!

PS: 其實而家重有無總督香煙賣架?

附加檔案:
My_Father_Watch_01.JPG [ 70.23 KiB | 被瀏覽 4681 次 ]
My_Father_Watch_02.JPG [ 68.54 KiB | 被瀏覽 4681 次 ]

文章發表於 : 週二 12月 04, 2007 12:10 pm 
離線
高級玩家

Kenny Li 寫:
今日搵野時, 見到老爸的舊手錶! 一隻差不多 30 年的手錶, 搖兩搖, 又識走 ...... 似乎 30 年的時間並未對它有任何影響! 帶了半天, 時間依然很準確! 果然當年的東西是落足料!

這隻手錶是老爸番工 4 寶的其中一項! 4 寶是 左輪 + 手扣, 筆, 手錶及總督香煙!

這隻錶是他換新錶時, 我偷偷保留下的! 另外他那支筆我亦好好留下! 當然那支左輪我亦想留下, 但可惜不可以 :P

我很喜歡 keep 舊野! 成屋都是舊野! 但我覺得很值得, 因為每一件都帶回很多回憶!

當晚, 我就帶住他的舊手錶回家食飯, 他竟然識不出了! 老爸老了! 差不多 80 歲了!

舊既野, 的確質量好D, 因為當時係以實用為主, 買返來會用好耐.
現在呢, 已玩樂, 潮流為主, 好多時未壞就不用了, 所以廠家也學精了, 反正保養期不壞就算......
而家重有無總督香煙賣? 好似過關都見到, VICTOR啊嘛?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 12月 04, 2007 11:43 pm 
離線
資深玩家
頭像

舊野好耐用, 以前的日本電器用20-30年都唔壞, 好勁, 阿媽屋企部national 最經典款的吸塵機, 廿幾年前買, 而家仲用緊..........
但我的老爸已經走了好多年了............如果依家佢仲係度, 有2個孫一定好開心......but......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 12月 05, 2007 10:43 am 
離線
高級玩家

spandau 寫:
舊野好耐用, 以前的日本電器用20-30年都唔壞, 好勁, 阿媽屋企部national 最經典款的吸塵機, 廿幾年前買, 而家仲用緊..........
但我的老爸已經走了好多年了............如果依家佢仲係度, 有2個孫一定好開心......but......

屋企部29吋日立(Hitachi)電視機, 92年用到家下, 都好好, 晤知如果家下買部電視, 又用晤用到2022年呢?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 05, 2007 4:24 pm 
離線
新手入場

nuvolar 寫:
Kenny Li 寫:

舊既野, 的確質量好D, 因為當時係以實用為主, 買返來會用好耐.
現在呢, 已玩樂, 潮流為主, 好多時未壞就不用了, 所以廠家也學精了, 反正保養期不壞就算......
而家重有無總督香煙賣? 好似過關都見到, VICTOR啊嘛?

總督 - VICEROY! A very popular brand indeed. I remember my teacher came into the class everyday with a packet of VICEROY in his white shirt pocket ....

"old ghost" football fans like me out there must remember Woo Kwok Hung lifted the Viceroy Cup for Seiko so many times !!!

And must not forget to mention WINSTON & KENT too!! Those were the days before Marlboro dominated the market.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案