IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 7:05 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 4:08 am 
離線
全職睇場
頭像

以前從來都唔喜歡 Apple 的產品! 記得小時候, 連 Apple 同 Apple II 都未買過! 記錄中好像妹夫送過一台 Apple II 俾我打機! 之後, 再沒有接觸 Apple 的 product!

從前打工時, 有 designer 會用 Mac 機, 但我見到都怕怕! 話晒公司是 MS Certified Partner! 而自己亦是 MS Beta Tester! 點會用 Mac 架?

情況一直到 Apple 推出 iMac.

嘩 ....... 個外形好正! 又唔貴! 當時我另一個妹夫立即買了一台! 我在他家玩了一會 ......... 幾好咁啦! 但再下次去佢屋企, 已經放埋一邊, 上面 cover 左個膠套! 咁我心知咩事!

當然唔買啦!

好! 一直到差不多兩年前! 當時 Apple 出左 iPod! 自己亦無興趣! 因為一向唔喜歡出街聽歌! 要聽, 屋企套 Hi-Fi 不知幾正! 使用個 headphone? 再加上, 當時的手機亦可以聽歌! 唔想帶多件!

又等! 直至出 iPod Nano!

嘩 ........ 點可以做到咁細? 又有 4GB! 個 finishing 又正! 我記得當時好多地方無貨, 要出去 TST 搵毛達幫手! 得兩部, 手快有, 手慢無!

相片中, 最左手邊那一部就是我第一部 iPod Nano. 跟我走過很多地方了!

亦是它, 幫我改變出街唔聽歌的習慣! 因為香港地實在太多 "無文化" 及 "無教養" 的死飛仔! 想安安樂樂坐車睇下書, 點知佢地唔係打機, 就是大大聲講電話! 再加上巴士上面加埋個 Road Show! 只好塞住個耳仔當聽唔到!

左手邊第二部是 Softbank 版的 2GB iPod Nano. 是 文文上一年過年前送的禮物. 一直未開過! 一來我已經有 4GB! 二來有紀念價值!

左手邊第三部那部 iPhone 是我 9 月時的生日禮物! 亦是它改變了我對 Apple 的睇法! 原來, Apple 亦可以好好玩! 之後, 再買了背景的 MacBook!

Apple 太聰明了! 轉用 Intel 令 Mac 可以行到 Windows. 而部 Macbook 可以行 Bootcamp 選用 Mac 或 Windows 已經另我對 IBM (聯想更加死) 及 Sony 既 notebook 失晒興趣! 全部打晒入冷宮!

最右手邊那部 iPod Classic 80GB 是剛剛聖誕節的禮物! 是我主動要求 大人送的! 因為有 80GB 可以放晒我所有的 MP3 及 movies. 同時亦可當 portable harddisk 咁用! 殺晒!

下個目標! MacBook Pro. 因為男人老狗用部白色 MacBook 好怪雞咁 :P

附加檔案:
Apple_Products.JPG [ 71.76 KiB | 被瀏覽 12984 次 ]

最後由 Kenny Li 於 週四 12月 27, 2007 4:21 pm 編輯,總共編輯了 2 次。
回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 11:05 am 
離線
新手入場

我覺得 白色 Mac Book 幾型! 只係黃左冇咁好睇

我一直都冇用 Apple
之前想過 買 iPod Mini ,,,,不過冇$
後來出到 iPod Nano 第二代 先買
覺得好好用

最近見大家用 iPhone 用得咁開心 ,,,,但我屋企又唔畀我買手提
所以我都買左 iPod Touch 頂癮
同樣覺得好好 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 2:34 pm 
離線
全職睇場
頭像

3hs 寫:

覺得好好用

最近見大家用 iPhone 用得咁開心 ,,,,但我屋企又唔畀我買手提

咁怪, 唔俾買電詁但又可以買 iPod Touch?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 4:03 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
3hs 寫:

覺得好好用

因為我屋企唔畀我成日換電話
我之前會考完先換左 N73 ,,,所以佢一定唔畀
但係屋企有人會用我部 Nano
所以我咪可以買部 Touch =P
不過唔知點解 ,,,,試過有時播片 ,,,播播下會冇聲 ,,,3 秒內就會跳番出去 =[

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 4:11 pm 
離線
全職睇場
頭像

3hs 寫:
Kenny Li 寫:
3hs 寫:

覺得好好用

不過唔知點解 ,,,,試過有時播片 ,,,播播下會冇聲 ,,,3 秒內就會跳番出去 =[

iPhone 都會架! 當你聽緊歌, 再上下網, 咁無幾耐就會無晒聲 .......... 要再去 iPod 到再開始過!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 4:16 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
3hs 寫:
Kenny Li 寫:
3hs 寫:

覺得好好用

iPhone 都會架! 當你聽緊歌, 再上下網, 咁無幾耐就會無晒聲 .......... 要再去 iPod 到再開始過!

我之前聽歌都試過 ,,,部野突然 Hang hang 地
播歌自己停 、 用 MobileRss 會傻左冇反應
要強制關機先得 =="

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 4:24 pm 
離線
全職睇場
頭像

3hs 寫:
要強制關機先得 =="

我又未試過成日 hang 機! 但發現如果入滿晒歌同影片就可易出事!

咁話晒 iPhone 同 Touch 都係一部 "電腦", 有 bug 都好正常! 只要唔係成日死機, 都可以接受既 ;)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 27, 2007 4:34 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
3hs 寫:
要強制關機先得 =="

我又未試過成日 hang 機! 但發現如果入滿晒歌同影片就可易出事!

咁話晒 iPhone 同 Touch 都係一部 "電腦", 有 bug 都好正常! 只要唔係成日死機, 都可以接受既 ;)

明白 :)

唔知你有冇用 Facebook 呢
Facebook 有一個 iphone 專屬介面
load 得幾快
但如果想轉 regular site , 又要log in
入到去 唔小心一按 Facebook 首頁 icon ,,,佢又跳番去 iphone 介面
真係唔知點解唔去整得好 D D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 12月 29, 2007 5:37 pm 
離線
新手入場
頭像

macbook is too heavy when compare with x61 (3.6lbs vs 5lbs)

trying to install leopard to x61 :D

my ipod generation:
ipod 4th 20GB white-> nano 1st 4GB black -> ipod 5th 60GB white -> ipod 5.5th 80GB black -> now: ipod classic 80GB silver+ refurished ipod nano 1st 2GB white -> future: ipod classic 160GB black!! 8)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 1月 03, 2008 3:01 am 
離線
資深玩家
頭像

Kenny Li 寫:
以前從來都唔喜歡 Apple 的產品! 記得小時候, 連 Apple 同 Apple II 都未買過! 記錄中好像妹夫送過一台 Apple II 俾我打機! 之後, 再沒有接觸 Apple 的 product!

從前打工時, 有 designer 會用 Mac 機, 但我見到都怕怕! 話晒公司是 MS Certified Partner! 而自己亦是 MS Beta Tester! 點會用 Mac 架?

情況一直到 Apple 推出 iMac.

嘩 ....... 個外形好正! 又唔貴! 當時我另一個妹夫立即買了一台! 我在他家玩了一會 ......... 幾好咁啦! 但再下次去佢屋企, 已經放埋一邊, 上面 cover 左個膠套! 咁我心知咩事!

當然唔買啦!

好! 一直到差不多兩年前! 當時 Apple 出左 iPod! 自己亦無興趣! 因為一向唔喜歡出街聽歌! 要聽, 屋企套 Hi-Fi 不知幾正! 使用個 headphone? 再加上, 當時的手機亦可以聽歌! 唔想帶多件!

又等! 直至出 iPod Nano!

嘩 ........ 點可以做到咁細? 又有 4GB! 個 finishing 又正! 我記得當時好多地方無貨, 要出去 TST 搵毛達幫手! 得兩部, 手快有, 手慢無!

相片中, 最左手邊那一部就是我第一部 iPod Nano. 跟我走過很多地方了!

亦是它, 幫我改變出街唔聽歌的習慣! 因為香港地實在太多 "無文化" 及 "無教養" 的死飛仔! 想安安樂樂坐車睇下書, 點知佢地唔係打機, 就是大大聲講電話! 再加上巴士上面加埋個 Road Show! 只好塞住個耳仔當聽唔到!

左手邊第二部是 Softbank 版的 2GB iPod Nano. 是 文文上一年過年前送的禮物. 一直未開過! 一來我已經有 4GB! 二來有紀念價值!

左手邊第三部那部 iPhone 是我 9 月時的生日禮物! 亦是它改變了我對 Apple 的睇法! 原來, Apple 亦可以好好玩! 之後, 再買了背景的 MacBook!

Apple 太聰明了! 轉用 Intel 令 Mac 可以行到 Windows. 而部 Macbook 可以行 Bootcamp 選用 Mac 或 Windows 已經另我對 IBM (聯想更加死) 及 Sony 既 notebook 失晒興趣! 全部打晒入冷宮!

最右手邊那部 iPod Classic 80GB 是剛剛聖誕節的禮物! 是我主動要求 大人送的! 因為有 80GB 可以放晒我所有的 MP3 及 movies. 同時亦可當 portable harddisk 咁用! 殺晒!

下個目標! MacBook Pro. 因為男人老狗用部白色 MacBook 好怪雞咁 :P

Congraturation! :)

P.S. One more Mac user switch from PC world... <-- Although most of the time will using it to run Windows software! :lol:

:smoke: :smoke: :smoke:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 1月 03, 2008 3:31 am 
離線
全職睇場
頭像

Mac mini 寫:
Congraturation! :)

P.S. One more Mac user switch from PC world... <-- Although most of the time will using it to run Windows software! :lol:

:smoke: :smoke: :smoke:

正確! Mac 實在太少 softwares! 日常上下網咪 OK! 一去到 business application 或者 developer application 就侷住去番 Windows!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案