IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 7:05 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週日 1月 04, 2009 5:59 am 
離線
全職睇場
頭像

人老了, 就好想找回一些舊親人, 舊朋友!

我的 school ages 都是在外國度過, 當一回到香港後, 慢慢就跟當地的舊同學, 舊朋友失去聯絡! 年輕時, 可能忙於工作, 媾女, 玩樂! 當時, 無咩大感覺!

當人老了, 亦當生活安定下來, 開始發現我身邊是沒有 "童年" 的朋友及舊同學! 鬼咩, 失晒聯絡!

開始用 Internet 的力量去找! 用 Facebook, 用 google! 但用了一年時間, Facebook 上面, 一個人都無 add 過我! 唔通班老野個個唔上網?

又好, 用 google 去 search! 無理由一個都唔出名架? 用 google 去 seach "Kenny Li, IMA" 都有幾萬個 result 啦!

一個都無! 一個都搵唔到!

開始放棄了 ........................ 直至到 2008 年的最後一日 .......... 當個個都去威時, 我一個人, 無聊, 就再試一試找找當年一個最好的舊同學 ...........

Paul Hugh ............. 在 google 上有好多 result! 但完全唔係佢!

用了一個多小時, 終於找到一段 2005 年的地區報 ....... "A STAR is coming back to home ........."

做左明星? 連個姓都改埋?

再用多一個小時, 終於給我找到他的 website!

失散左 25 年了! 既然佢有 website, 就再用了一個小時去 study 佢近況! 最後, 我發左個 email 俾佢:

Hi Paul,

I am Kenny! Kenny Li from Hong Kong! We spent few years in AXXXXXX, HXXXXXXX! We used to smoke togther! Remember?

發完 email, 竟然俾我搵到佢個電話 ........... 我決定打俾佢!

Hello ......... Paul Hugh? Paul? My name is Kenny! Kenny Li calling from Hong Kong ...................

Oh ........ you are Kenny? X X (我的中文名) ......... 佢竟然叫得出我的中文名! 一個連我自己都差不多忘記的名字! 25 年都記得 ............. !

一切, 就好似昨天! 兩個人分一支煙仔! 偷入去 swimming pool 游祼泳! 將 cricket field 個計分牌轉成 666 ................ those good old days!

Kenny, I am an actor now! 演員? 你唔係去左 Bath 讀醫既咩? 你當年都害得我慘! 人人讀書, 你就帶我去玩!

日日去玩! 我見你唔讀, 我咪又唔讀! 好兄弟, 一齊死! 點知個死仔發明左 "

附加檔案:
檔案註釋: 變形俠醫 ........ 左手邊果個 :P
Paul_1.jpg [ 16.11 KiB | 被瀏覽 9332 次 ]

文章主題 :
文章發表於 : 週日 1月 04, 2009 10:16 pm 
離線
資深玩家
頭像

究竟你想搵佢聚舊定復仇? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 1月 05, 2009 12:58 am 
離線
全職睇場
頭像

philipchiu197601 寫:

有乜仇, 經過 25 年都過晒氣啦!

相聚舊! 因為經過佢, 就可以搵番多幾個老野出黎 ;)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 1月 05, 2009 9:50 pm 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
philipchiu197601 寫:

有乜仇, 經過 25 年都過晒氣啦!

相聚舊! 因為經過佢, 就可以搵番多幾個老野出黎 ;)

祝你成功 :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 1月 13, 2009 1:35 pm 
離線
資深玩家
頭像

我已經唔記得 d 同學名了 !
所以搵都無可能搵到 !
:lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 13, 2009 2:25 pm 
離線
版主
頭像

[quote="Kenny Li"]人老了, 就好想找回一些舊親人, 舊朋友!

我的 school ages 都是在外國度過, 當一回到香港後, 慢慢就跟當地的舊同學, 舊朋友失去聯絡! 年輕時, 可能忙於工作, 媾女, 玩樂! 當時, 無咩大感覺!

當人老了, 亦當生活安定下來, 開始發現我身邊是沒有 "童年" 的朋友及舊同學! 鬼咩, 失晒聯絡!

開始用 Internet 的力量去找! 用 Facebook, 用 google! 但用了一年時間, Facebook 上面, 一個人都無 add 過我! 唔通班老野個個唔上網?

又好, 用 google 去 search! 無理由一個都唔出名架? 用 google 去 seach "Kenny Li, IMA" 都有幾萬個 result 啦!

一個都無! 一個都搵唔到!

開始放棄了 ........................ 直至到 2008 年的最後一日 .......... 當個個都去威時, 我一個人, 無聊, 就再試一試找找當年一個最好的舊同學 ...........

Paul Hugh ............. 在 google 上有好多 result! 但完全唔係佢!

用了一個多小時, 終於找到一段 2005 年的地區報 ....... "A STAR is coming back to home ........."

做左明星? 連個姓都改埋?

再用多一個小時, 終於給我找到他的 website!

失散左 25 年了! 既然佢有 website, 就再用了一個小時去 study 佢近況! 最後, 我發左個 email 俾佢:

Hi Paul,

I am Kenny! Kenny Li from Hong Kong! We spent few years in AXXXXXX, HXXXXXXX! We used to smoke togther! Remember?

發完 email, 竟然俾我搵到佢個電話 ........... 我決定打俾佢!

Hello ......... Paul Hugh? Paul? My name is Kenny! Kenny Li calling from Hong Kong ...................

Oh ........ you are Kenny? X X (我的中文名) ......... 佢竟然叫得出我的中文名! 一個連我自己都差不多忘記的名字! 25 年都記得 ............. !

一切, 就好似昨天! 兩個人分一支煙仔! 偷入去 swimming pool 游祼泳! 將 cricket field 個計分牌轉成 666 ................ those good old days!

Kenny, I am an actor now! 演員? 你唔係去左 Bath 讀醫既咩? 你當年都害得我慘! 人人讀書, 你就帶我去玩!

日日去玩! 我見你唔讀, 我咪又唔讀! 好兄弟, 一齊死! 點知個死仔發明左 "

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 1月 13, 2009 2:28 pm 
離線
版主
頭像

你又咁多女友 ...... :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題