IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 2:10 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 6:13 pm 
離線
全職睇場
頭像

講起呢部野都有一段古! 上個星期已經買左! 但賴野, 搞左一輪!

因為當時有成十部小花機, 但其中一部竟然新機一樣 ............ 咁正? 點會輪到我? 老闆叫我試, 一開機就會熄機! 老闆話電池無電, 插充電器試啦! 果然一插充電器就一切正常!

俾錢走人! 包一個好花電池蓋! 收 $500 人仔! 即是前面新機一樣, 但個電池蓋就好花!

番到屋企充一晚都充唔到電! 插 cable 就開到機, 唔插 cable 就開唔到! 最後死死氣去搵個老闆換 .......... 點知佢又賣晒! 又話唔包換等等等等 ......... 最後搵人幫手 (放心, 無燒佢檔口!), 佢先幫我搵到一部爆 mon 機! 換塊底板過去, 又發現 lock 左機! 好彩之前做定功課, 識入 recovery 行 wipe 機!

搞完一輪之後, 同個 90 後老闆 friend 晒! 佢話: 我有全新電池蓋, $50 要唔要? 當然要啦! 咁搞完一輪, 而家就用 $550 買左一部新機! 抵爆!

A710K 行 1GHz CPU, 另外 512 MB RAM, 但因為佢行 DDR2 RAM, 所以行得好順!

1. 先睇睇外形:

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

2. 個 display 俾我個感覺好光, 好白! 好似 LG Optimus Black 果種! 太陽底下, 開到最光同 iPhone 3Gs 比較:

圖檔

3. 個 5MP 相機先抵死! 從未玩過有內置相機有咁多功能! 一笑即拍, 較眼即拍 ..... 你諗得出既,乜就有! 玩個相機都可以玩足一日!

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

4. 部機由 Pantech 代工! 一部出廠就行 Android 2.2.1 但可以行 online upgrade 去 2.3.4 但, up 完 2.3.4 之後 root 唔到! 你可以刷大陸 rom, 但 ......... 自已決定啦! 內置已經有齊好多實用 APP, 亦出到香港字! 好多地方亦做得好細心, 例如你地有 d 唔想用既 APP, 會先 root 然後 uninstall 左佢! 但 A710K 就有一個 "Storage" 既 folder. 你唔想出現係 App Drawer 就放晒去 "Storage" 就會唔見晒! 唔使 uninstall !!
圖檔

5. 內置 backup 功能:
圖檔

6. 卓面, icon, background 都可以任你轉! 方便到不得了!
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

7. 有 Desktop Manager! 經 WiFi 連電腦
圖檔

8. 最後, 提 2 件事 ............ 第一, 同其他韓國機一樣, 發唔到中文 SMS! 收 SMS 就絕對無問題! 用 3Hk 發出到 6 成中文! 用 CSL 就連中文都唔俾你發, 只可用英文! 另外, A710K 係預設發唔到海外 SMS, 有人買完發唔到 SMS, 我先出教學啦!

9. 最最後........... 上次介紹 S100 果條 cable 係充唔滿電架! 要上 taobao.com 用 $15 買一條 Samsung 相機 cable 先可以充滿電!

總結: 好抵玩! 上次果部 Sky SK-S100 只可當玩具! 但呢部 A710K 就可以當日常機用!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 6:40 pm 
離線
資深玩家

我估,條問路聲會仆上買,之後會在香港搵通內吹水話自己識韓國d人,我的機是與眾不同。應該會叫價1080左右。個網d人好6778

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 7:19 pm 
離線
新手入場

呢款有檔老板开1100吹到會識飛, 反而試過部SKY A820佢個IPS mon好正, 但會發熱(好似新艾PAD咁囉), 而操作就順好多.
問檔有4G LTE囡囡開1800我一聽到轉頭走, 試都廢事.
最近個場少左韓機, 只係見到某位韓人於場外討論D貨.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 9:18 pm 
離線
全職睇場
頭像

nokia2110 寫:
我估,條問路聲會仆上買,之後會在香港搵通內吹水話自己識韓國d人,我的機是與眾不同。應該會叫價1080左右。個網d人好6778

香港地, 水魚多! 再加上, 水魚唔識睇 IMA :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 9:24 pm 
離線
全職睇場
頭像

kinpure 寫:
呢款有檔老板开1100吹到會識飛, 反而試過部SKY A820佢個IPS mon好正, 但會發熱(好似新艾PAD咁囉), 而操作就順好多.
問檔有4G LTE囡囡開1800我一聽到轉頭走, 試都廢事.

唔係喎 ............. 而家飛揚好多檔都轉賣韓國機! 四樓右下角, 差唔多十幾檔都轉晒賣韓國機!

我上個星期五, 行左成粒鐘都睇唔晒!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 10:12 pm 
離線
資深玩家

kinpure 寫:

是不是一個阿叔、一個阿E,哩部野的上星期都問過,問拒部880(好似)要1350,我覺得可以,但兩人眼神鬼鬼地,放底走人!

不這賣韓機都好,有中文的機會多D。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 10:38 pm 
離線
新手入場

[quote="Kenny Li"][/quote]
唔知我有冇行錯位置
我見以*** 9000做主打, 而金*囡, 賓仔同摩囡就微少.
睇哂成個場, 都唔見好多SKY囡, 只係見好多*** 艾狗遷(韓美)開價好X狼, 而有SKY囡某D老闆話有盒, 我冇買就無打攪佢做生意了. 有檔條新疆老好多舊款韓囡囡.
而S100一部都冇, 摩囡RAZAR都見到有好多盒到左, 好似都係棒仔板(因為某個LOGO好似係)

唔知點解HTC(美版)同索你 都好X多貨.
IP佔成個場約7-8成, 乜版都有(包括專瘋)

最後由 kinpure 於 週日 4月 29, 2012 11:37 pm 編輯,總共編輯了 8 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 10:47 pm 
離線
新手入場

是不是一個阿叔、一個阿E,哩部野的上星期都問過,問拒部880(好似)要1350,我覺得可以,但兩人眼神鬼鬼地,放底走人!

不這賣韓機都好,有中文的機會多D。

玻璃檔口 我唔見有880呢部. 但有一檔3款有哂而且係4G LTE但我只看左sky.
問價時阿叔不斷重複"沒中文的你也要?"

最後由 kinpure 於 週日 4月 29, 2012 11:13 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 11:03 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:

香港地, 水魚多! 再加上, 水魚唔識睇 IMA :lol: :lol:

上次鴨街見有部2手SKY, 開個水魚價嚇死人.
下次人地問起 我都吹下話自己識韓國김태연先(但人地唔識我芝麻) :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 11:41 pm 
離線
資深玩家

kinpure 寫:
Kenny Li 寫:

上次鴨街見有部2手SKY, 開個水魚價嚇死人.
下次人地問起 我都吹下話自己識韓國김태연先(但人地唔識我芝麻) :lol: :lol: :lol:

香港人出名易昆,又要面!鴨記昆D叔叔已經出晒名,D阿叔以為好叻,去鴨記買平野,分分鐘費過中環。

“香港搵通”D潮童又係NO下NO下,以為“條問路聲”好堅,有人話拒堅這謝利KISS,當佢神一樣!欲前小弟試過有D奇怪機,他會PM我問那裡買,但你不要告訴別人呀。之後,小弟踢爆佢D機貨源個貼,三分鐘被人Q佐。以前條友又狂抄人地D文圖貼。遲D做番個回故貼先。

不過,哩部野,早前DCF....有人賣A730 1080, 可以一戰,不過遲D先。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 29, 2012 11:50 pm 
離線
新手入場

香港人出名易昆,又要面!鴨記昆D叔叔已經出晒名,D阿叔以為好叻,去鴨記買平野,分分鐘費過中環。

“香港搵通”D潮童又係NO下NO下,以為“條問路聲”好堅,有人話拒堅這謝利KISS,當佢神一樣!欲前小弟試過有D奇怪機,他會PM我問那裡買,但你不要告訴別人呀。之後,小弟踢爆佢D機貨源個貼,三分鐘被人Q佐。以前條友又狂抄人地D文圖貼。遲D做番個回故貼先。

不過,哩部野,早前DCF....有人賣A730 1080, 可以一戰,不過遲D先。

陪人去買過幫過眼, 當朋友上手看緊某機時, 眼前突然道出六神合體之光!!
但我冇阻止佢派錢, 反而叫佢鐘意就買啦, 唔好看咁耐啦. :lol: 2手係咁架啦, 賣家都超左我一野.
DC易釣魚嘛 :lol: :lol:
a820 itemID 1358479
a800 itemID 1200025
a810 itemID 1339970
a760 itemID 1267402 & 1320675
a770 itemID 1296228

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 4月 30, 2012 4:09 am 
離線
全職睇場
頭像

kinpure 寫:
唔知我有冇行錯位置
我見以*** 9000做主打, 而金*囡, 賓仔同摩囡就微少.
睇哂成個場, 都唔見好多SKY囡, 只係見好多*** 艾狗遷(韓美)開價好X狼, 而有SKY囡某D老闆話有盒, 我冇買就無打攪佢做生意了. 有檔條新疆老好多舊款韓囡囡.
而S100一部都冇, 摩囡RAZAR都見到有好多盒到左, 好似都係棒仔板(因為某個LOGO好似係)

唔知點解HTC(美版)同索你 都好X多貨.
IP佔成個場約7-8成, 乜版都有(包括專瘋)

飛揚 4 樓好多! 韓版 Samsung Galaxy S (i9000) 全新機, 賣 $900 人仔! 上次見一個香港人大手掃貨! 睇怕帶番香港釣水魚!

另外, 路邊社消息, 飛揚個場有人好大手入左大量韓國手機, 但因為 SMS 發唔到中文, 所以 keep 左係粉嶺倉, 慢慢一批批拖上去, 唔想一次過壓低個價錢!

睇怕我打後呢年, 都是玩韓妹過日子 :lol: :lol:

記住 ..........

1) 講價時, 話佢發唔到中文 SMS ......... 等等
2) 做定功課, 學識入 recovery 去 wipe 機! 因為好多有 phone lock!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 4月 30, 2012 9:18 am 
離線
版主
頭像

買機時, 即場wipe 佢!? 我玩緊部a820l 用唔到3g 點攪, peoples ok

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 4月 30, 2012 10:41 am 
離線
新手入場

政 寫:
買機時, 即場wipe 佢!? 我玩緊部a820l 用唔到3g 點攪, peoples ok

政兄....呢度有講
http://bbs.wpcnn.com/thread-4657-1-1.html

本來我都想買,,,,,不過都見到要2300左右....而且又好似好多野都唔完善....暫時都係想清楚先....
不過政兄請問你有無刷中文ROM........
而且有咩用後感....

我其實想等LG 4X出先買4X算...
如果而家買左呢部....到時放出去又未必有價...到時就MA煩了

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 4月 30, 2012 7:15 pm 
離線
版主
頭像

Ok la , 係我傻仔諗多咗

中文版ok 中文sms ok

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :