IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 9:46 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 278 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 13141516171819  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 1:13 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:
我都好想知係咪改粒電阻就........ ;)

但 bootloader 改唔到, 我唔知會唔會有影響!

我見近期咁多 L 版可以當 S 版賣, 又行到 4G LTE, 睇怕改一改就 .......... 成事 :twisted: :twisted:

因為 F200 行粒 8960, 基本上所有 network 都 support!

我覺得BOOTLOADER改唔改到都影響不大, 我試過F200S 同F200K 兩部機互FLASH 對方o既ROM都用到冇問題, 但L版就未試過.....

同埋部機本身行唔行到OTA 或者用LG SUPPORT TOOLS 行SOFTWARE UPGRADE, 我覺得最關鍵都係IMEI同SERIAL, 因為LG個SERVER會CHECK部機個IMEI同SERIAL係咪MATCH返佢個SERVER個DATABASE

我試過本身部機係S版但行緊K版ROM, 而當時K版係有OTA 可以UPGRADE, 但部機行VERSION UPGRADE個陣話部機個VERSION已經係最新版, 所以ROM, IMEI 同SERIAL 三方是但一樣唔MATCH LG 個SERVER O既DATABASE都會令部機行唔到OTA UPGRADE

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 1:22 am 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:
我覺得BOOTLOADER改唔改到都影響不大, 我試過F200S 同F200K 兩部機互FLASH 對方o既ROM都用到冇問題, 但L版就未試過.....

同埋部機本身行唔行到OTA 或者用LG SUPPORT TOOLS 行SOFTWARE UPGRADE, 我覺得最關鍵都係IMEI同SERIAL, 因為LG個SERVER會CHECK部機個IMEI同SERIAL係咪MATCH返佢個SERVER個DATABASE

我試過本身部機係S版但行緊K版ROM, 而當時K版係有OTA 可以UPGRADE, 但部機行VERSION UPGRADE個陣話部機個VERSION已經係最新版, 所以ROM, IMEI 同SERIAL 三方是但一樣唔MATCH LG 個SERVER O既DATABASE都會令部機行唔到OTA UPGRADE

反而 serial number 就好少事! 有 software 可以改! IMEI 要改亦唔難! 但要搵一個 valid 既 serial 同 IMEI, 我不如 flash 一次 ROM !

我估計而家上面果批 S 版或者 K, 都是由 L 版改成! 咁當然好大機會係韓國已經改好! 邊個改? LG ????

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 1:28 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:

反而 serial number 就好少事! 有 software 可以改! IMEI 要改亦唔難! 但要搵一個 valid 既 serial 同 IMEI, 我不如 flash 一次 ROM !

我估計而家上面果批 S 版或者 K, 都是由 L 版改成! 咁當然好大機會係韓國已經改好! 邊個改? LG ????

理論上, 我亦相信, LG 本身唔會做呢樣野

一係就批機運去大陸時, 個邊已經有人做了手腳, 一係就有大陸人O係呢批L機度做了手腳

但邊度/邊個做手腳都唔係問題, 搵一部改了S版ROM的L版機開棺驗屍睇下塊板O個個位有冇人郁過就知係咪郁一郁粒電容攪得掂.....

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 1:41 am 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:

一係就批機運去大陸時, 個邊已經有人做了手腳, 一係就有大陸人O係呢批L機度做了手腳

但邊度/邊個做手腳都唔係問題, 搵一部改了S版ROM的L版機開棺驗屍睇下塊板O個個位有冇人郁過就知係咪郁一郁粒電容攪得掂.....

第一, 我幾肯定批機上大陸前已經改好! 原因就唔好問 :lol:

第二, 我 check 過 IMEI 紙, 機身等等, 都應該是原廠野, 大陸做唔到咁好!

第三, 原裝全新機用黑色螺絲, 而呢批就用銀色螺絲, 好明顯就要做成分別!

我相信是 "官方翻新" 機!

最衰我已經俾左屋企人, 否則拆開就水落石出 !!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 1:48 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:

第一, 我幾肯定批機上大陸前已經改好! 原因就唔好問 :lol:

第二, 我 check 過 IMEI 紙, 機身等等, 都應該是原廠野, 大陸做唔到咁好!

第三, 原裝全新機用黑色螺絲, 而呢批就用銀色螺絲, 好明顯就要做成分別!

我相信是 "官方翻新" 機!

最衰我已經俾左屋企人, 否則拆開就水落石出 !!!

問返屋企人借黎"睇"下咪得LOR........ :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 1:49 am 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:
問返屋企人借黎"睇"下咪得LOR........ :lol:

拆佢部新機? 打爆我個頭都似 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 2:09 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:

唔難拆O者, 同埋拆過都唔覺眼......... :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 2:14 am 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:
Kenny Li 寫:
simon 寫:

唔難拆O者, 同埋拆過都唔覺眼......... :mrgreen:

莎莎有落 warranty label ! 因為佢保 3 日任試! 我交機俾佢果陣講左俾佢聽!

再加上我人老眼花, 好怕拆機! 而家連 flash rom 都可免則免! 唔想煩!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 2:15 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:
Kenny Li 寫:
simon 寫:

莎莎有落 warranty label ! 因為佢保 3 日任試! 我交機俾佢果陣講左俾佢聽!

再加上我人老眼花, 好怕拆機! 而家連 flash rom 都可免則免! 唔想煩!

咁唯有買多部做科研............ :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 2:24 am 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:

你後生仔 ......... go go go ......... :lol: :lol:

PS: 其實 F160 都用同一粒 chipset! 都一樣有 K 同 L 粒電阻! 所以 F160 理論上都改到!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 9:54 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:

你後生仔 ......... go go go ......... :lol: :lol:

PS: 其實 F160 都用同一粒 chipset! 都一樣有 K 同 L 粒電阻! 所以 F160 理論上都改到!

我反而想知F240 多D....... ;)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 3:46 pm 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:

如果 F240 行 8960, 咁好大機會可以改到!

但你無乜著數, 因為上面 L 版同 S 版同價! 你用同一價錢買完 L 版, 再改 S 版? 咁勇? :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 6:37 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:

如果 F240 行 8960, 咁好大機會可以改到!

但你無乜著數, 因為上面 L 版同 S 版同價! 你用同一價錢買完 L 版, 再改 S 版? 咁勇? :lol:

當然唔會啦 :lol:

話時話, 240有大貨返未? 個價好似冇乜點跌過...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 27, 2013 7:58 pm 
離線
版主
頭像

F240 改到行2600 就天下無敵

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 8月 22, 2013 4:08 pm 
離線
新手入場

呀公,
想請問你邊間買好啲?
今個星期六上深圳買多部f200s,
先謝謝你!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 278 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 13141516171819  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :