IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 4月 18, 2024 12:24 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 1:03 am 
離線
全職睇場
頭像

因為人仔台個 4G 可以中港共用 data! 但一去到大陸就只可以用到 2.5G EDGE 慢到七彩! 但原來大陸移動是有 TD-SCDMA 3G 網! 只要買一部移動定製機就可以用到! 呢部 ZTE U930HD 賣 840 人仔, 另一部佢細佬就賣 560 人仔!

U930HD 個 spec 都唔差:

1. 雙核 Cortex A9 1.2G Hz CPU, 雙核GPU,1GB RAM
2. 4.5寸, 1280x720 IPS display
3. 1GB RAM + 8GB ROM
4. 800MP camera with front camera

實際使用又如何?

1. 好 lag !!! Root 完更加 lag !! 但雙 wipe 之後就好少少, 叫可以接受!
2. 個 mon 點可能是 ISP??? 又黃又暗 !! 但都叫清!
3. 造功都叫 OK! 但好膠! 後面睇好似 HTC ONE
4. 所謂 800MP camera 完全唔得!

另外有幾點要注意:

1. 只行到大陸移動 TD-SCDMA 3G 但香港就只用到 2.5G EDGE
2. 移動個 3G 網, 室外都 OK, 但室內就大部份 2.5G
3. 行到 3G 時有 1.5MB - 2.0MB 左右 download speed
4. 買完要 root 再剷好多大陸 APP! 亦要自已裝 Play Store & gmail
5. 出廠行 Android 4.0.3. 官方好似有 4.1.2 但未有 root
6. 個 wifi 好怪, 開著 Wifi 都依然行 3G data 而唔識轉行 wifi. 要人手熄 3G data
7. 成日都 connect 唔到 data! 要 Off Data 再 On Data
8. 因為內置電, 再加上機身好薄, 好輕, 玩兩玩, 熱到想爆炸!

總結: 平平地當試用大陸移動 3G 網就可以! 主力用就唔好期望太高 !!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 12:11 pm 
離線
版主
頭像

dual core 都lag?

睇過部份tegra3 td 都係 RMB 1k below

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 3:26 pm 
離線
資深玩家
頭像

移動TD 三豬慢到嘔泡, 同edge 唔差太遠, 移動定制的TD 機都好平, 移動有補貼, 但用其他sim 就得edge, 有鬼用咩

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 4:51 pm 
離線
全職睇場
頭像

neogeokk 寫:
dual core 都lag?

睇過部份tegra3 td 都係 RMB 1k below

粒 Cortex A9 推 1280x720 IPS display, 想唔 lag 都唔得啦!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 4:53 pm 
離線
全職睇場
頭像

spandau 寫:
移動TD 三豬慢到嘔泡, 同edge 唔差太遠, 移動定制的TD 機都好平, 移動有補貼, 但用其他sim 就得edge, 有鬼用咩

移動個 3G 唔慢! 而且全線地鐵都已經用到 3G! 但部機唔得就識飛都無用!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 6:28 pm 
離線
版主
頭像

攪到我都想買部玩吓, 當然唔係要呢款啦

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 6:35 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
攪到我都想買部玩吓, 當然唔係要呢款啦

全部 U 字行先都行 "移動 3G" ! 幾百蚊, 玩下都 OK 架!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 4月 06, 2013 7:41 pm 
離線
新手入場
頭像

心動 :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 4:33 am 
離線
版主

ZTE中興D機好似唔係咁掂喎!!!

之前香港部4G機T82超熱同唔多順, 螢幕屎已經扣晒分!!!

反而, 如果真係要買大陸機, 我覺得華為會好D!!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 4:41 am 
離線
全職睇場
頭像

剪刺 寫:
ZTE中興D機好似唔係咁掂喎!!!

之前香港部4G機T82超熱同唔多順, 螢幕屎已經扣晒分!!!

反而, 如果真係要買大陸機, 我覺得華為會好D!!!

呢部 U930HD 用過 10 分鐘就熱到想爆炸咁 ................

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 4:42 am 
離線
版主
頭像

真係買就要去門市試玩完先好買

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 4:54 am 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:

試過都無用 !!!

我呢部成日連唔到個 data ....... 要人手熄 data 再開先識 connect 番!

功能上, 我已經改晒, 同剷晒所有大陸 apps! 連 root 都唔用大陸果個方法! 而家部機同標準 Android 差唔多!

但成日用完 wifi 就唔識 connect 番去 data! 出完 lift 又唔識! 想點呀?

之前部 i9082 已經嚇到我腳震震, 而家又整單 U930HD 俾我硬食 ........... !!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 9:28 am 
離線
新手入場
頭像

買隻蛋蛋算吧

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 11:37 am 
離線
資深玩家
頭像

Kenny Li 寫:
政 寫:

試過都無用 !!!

我呢部成日連唔到個 data ....... 要人手熄 data 再開先識 connect 番!

功能上, 我已經改晒, 同剷晒所有大陸 apps! 連 root 都唔用大陸果個方法! 而家部機同標準 Android 差唔多!

但成日用完 wifi 就唔識 connect 番去 data! 出完 lift 又唔識! 想點呀?

之前部 i9082 已經嚇到我腳震震, 而家又整單 U930HD 俾我硬食 ........... !!!

i9082都唔掂咩? :-o

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 4月 07, 2013 4:11 pm 
離線
全職睇場
頭像

Hehe999 寫:
i9082都唔掂咩? :-o

個台灣 ROM 有問題: viewtopic.php?f=7&t=38793&start=30#p285461

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :