IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 4月 26, 2024 11:25 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : SONY Cyber-Shot DSC-QX10
文章發表於 : 週一 10月 21, 2013 11:01 pm 
離線
資深玩家

可能是好運,今日去接女皇時,行過海港城百老匯,想問想吾問之際,有條友問的想買麥,我就問!SONY支for mobile lens! 呀!有貨!

1980無野送,有張8GB card。。。

講真,好似一卷廁紙
圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

所有配件出曬!
圖檔

好老實講,單買一部DC,一千蚊一定好過佢,但多一千蚊當買個方便!
質數方面,不錯,十部光學變焦,加上千八百像素,影落OK。
可以講,日頭一定好得,夜晚就要隻手好定.....

試相,25MM。
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 22, 2013 1:16 pm 
離線
版主

我目標是 qx100,對 1" Sensor 有 D 期望,應該好過我用緊部 P 記 LX3 掛!

操作順唔順啊?用手機控制 shuttle 會唔會好 lag 架?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 22, 2013 1:57 pm 
離線
資深玩家

Andy Kong 寫:
我目標是 qx100,對 1" Sensor 有 D 期望,應該好過我用緊部 P 記 LX3 掛!

操作順唔順啊?用手機控制 shuttle 會唔會好 lag 架?

我上SONY SHOW ROOM 睇過, 效果差不多, 只是景深大, 不值...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 22, 2013 5:42 pm 
離線
版主

nokia2110 寫:

我上SONY SHOW ROOM 睇過, 效果差不多, 只是景深大, 不值...

我連 M4/3 都嫌佢 sensor 細 :mrgreen: :mrgreen:

Q10 用 1/2.3" sensor 同 Z1 同級,其實除了 optical zoom 外相片質數只會比現在 D smartphone 強小小!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 23, 2013 4:29 am 
離線
資深玩家

我連 M4/3 都嫌佢 sensor 細 :mrgreen: :mrgreen:

Q10 用 1/2.3" sensor 同 Z1 同級,其實除了 optical zoom 外相片質數只會比現在 D smartphone 強小小!

玩具既野,花心神是浪費,影靚相用大機!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 23, 2013 4:51 am 
離線
全職睇場
頭像

同意! 始終是一件玩具!

我都想買! 不如講下你用落覺得好唔好玩?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 23, 2013 1:14 pm 
離線
版主

我剛開始賣大機,套 Canon 3 Body 10 鏡,以前出去影相會揀一半器材出街,現在連 1 機 2 鏡都嫌重/論盡,無辦法唔減磅。

其實影靚相用大機都係有點因循,以前 range finder 機都出過唔小驚世靚相,現在 D 無反也可以機仔鋸大樹,細機出靚相了,QX100 已非常接近無反規格,兩具在鏡頭擺位上比其他相機有優勢,能其他機所不能,下面呢張我自問用大機加上埋 Tilt-Shift lens 都未必影到阿!

圖檔

不選前題係 Shuttle delay 有幾嚴重,要擺定先影得靚就識飛都無用。同樣,QX10 可能係日光機,日光日白影相會好靚,但低光室內先見真章!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 23, 2013 1:39 pm 
離線
資深玩家

Kenny Li 寫:

同意! 始終是一件玩具!

我都想買! 不如講下你用落覺得好唔好玩?

好玩, 晚黑一定要用腳架.
我用部A820玩, 整體滿意, 畫質要睇你隻手有幾定.
鏡內有SD CARD位, 俾你SAVE相, 不過同時會過一張2百萬像素相入電話內.
可以玩盲拍, 一句玩野既野, 認真一定輸.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 23, 2013 1:43 pm 
離線
資深玩家

我剛開始賣大機,套 Canon 3 Body 10 鏡,以前出去影相會揀一半器材出街,現在連 1 機 2 鏡都嫌重/論盡,無辦法唔減磅。

其實影靚相用大機都係有點因循,以前 range finder 機都出過唔小驚世靚相,現在 D 無反也可以機仔鋸大樹,細機出靚相了,QX100 已非常接近無反規格,兩具在鏡頭擺位上比其他相機有優勢,能其他機所不能,下面呢張我自問用大機加上埋 Tilt-Shift lens 都未必影到阿!

圖檔

不選前題係 Shuttle delay 有幾嚴重,要擺定先影得靚就識飛都無用。同樣,QX10 可能係日光機,日光日白影相會好靚,但低光室內先見真章!

大機一定重, 人大佐, 有D鏡都係齋罷無人. M43 D機可以講叫做穩定之選. CANON NIKON 無麥心攪, 家下睇緊SONY 部A7 好似可以一戰.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 10月 25, 2013 12:18 pm 
離線
新手入場

個鏡頭係廁格偷拍超正

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題