IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 5:58 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 72 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週日 6月 08, 2014 1:19 pm 
離線
新手入場
頭像

kadoorie 寫:
Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:
Kenny Li 寫:
andrewcpy 寫:
點分正貨同山山寨貨?

1) 有人教行一次 "安安兔"
2) 去官網買
3) 去遠望 "精英" 買! 我去過 N 次, 暫時最可靠是佢!

關於 第三項,請阿公明示,我早兩日去過行最高嗰兩層。嘩!多人到,全部試緊掃緊IPHONE.

遠望二樓(香港一樓) 上完電梯左手邊鋪位。叫精英。

多謝阿公,係咪都有小米盒賣?

我見有小米盒賣,連小米電視都有,
應該係新款個隻4K賣 ¥5999

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 08, 2014 2:21 pm 
離線
版主
頭像

收唔收到hk 高清架

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 08, 2014 3:48 pm 
離線
新手入場
頭像

政 寫:
收唔收到hk 高清架

第一代小米電視。後期個批都只能收到標清。
82.83.85個d都係收唔到。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 08, 2014 4:10 pm 
離線
版主
頭像

咁又爭d woo

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 5:40 am 
離線
新手入場

kadoorie 寫:
Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:
Kenny Li 寫:
andrewcpy 寫:
點分正貨同山山寨貨?

1) 有人教行一次 "安安兔"
2) 去官網買
3) 去遠望 "精英" 買! 我去過 N 次, 暫時最可靠是佢!

關於 第三項,請阿公明示,我早兩日去過行最高嗰兩層。嘩!多人到,全部試緊掃緊IPHONE.

遠望二樓(香港一樓) 上完電梯左手邊鋪位。叫精英。

多謝阿公,係咪都有小米盒賣?

有得買

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 5:48 am 
離線
全職睇場
頭像

試用左部 紅米 Note 已經 10 日, 我想總結一下:

1) 個 Gyro Sensor 問題解決唔到! 試過好多部都一樣! 但肯定 小米知個問題存在! 因為有一個暫時解決方法:
a. 開相機
b. 打橫部手機 (horizontal) 之後點一點個 screen 去 focus. 咁就會 reset 一次個 Gyro Sensor 而正常返! 似有人明知道有問題, 故意寫個 coding 去 reset 個問題

2) 入 engineering mode 打 *#6484#*#* 或者另外一個更加多選項既 engineering mode *#*#3646633#*#*

3) 最後, 想講講 privacy 問題! 我用 Android 手機一定 root 因為要加 firewall. 用小米手機就好奇怪! 但人地公司又大, 打手又多, 所以我只講親身體驗:

a. 明明加左 firewall, 但內置 Video 個 APP 例然 show 到 小米 server 上面果 d video promotion! 另外明明 block 左 "小米市場" 佢都識叫我 upgrade 某 d APPS. 似乎佢是一個 APP 扣另一個 APP 直至用到 Port 80 (例如內置 browser) 為至! 咁就可以 phone home! 自已睇圖:

附加檔案:

b. 我將所有 小米內罝 APP 剷晒, 連內置 browser 都剷埋, 再裝 Firefox 又如何? 自已睇:

附加檔案:

c. 最後, 用小米手機, 國家會無微不致咁照顧你, 連小熊來電都唔使用! 因為有 junk call 小米會幫你 disable 小熊來電, 而公安局會有 SMS 通知你, 叫你小心!

附加檔案:

其實果個只是 "安信兄弟" 既 junk call ........... 咁小事, 交俾 小熊來電就得啦 ........

附加檔案:

附加檔案:

PS: 我只用鴨記超平 pre-paid 卡去試部 紅米 Note. 另外 phonebook 入面只有 政政 & 工佬兩個人既電話! 其他空機一部!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 9:57 am 
離線
高級玩家
頭像

阿公勁呀,詳盡解釋咗我嘅問題。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 11:32 am 
離線
新手入場
頭像

Then why purchase this phone while it still have tons of problems. Not mention the privacy issue.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 2:28 pm 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
阿公勁呀,詳盡解釋咗我嘅問題。

我咩都無講過!我只講返我呢 10 日嘅經驗 ;)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 2:31 pm 
離線
全職睇場
頭像

salu 寫:
Then why purchase this phone while it still have tons of problems. Not mention the privacy issue.

第一,打手多!

第二,好多人唔識!更多人唔理!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 2:51 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
salu 寫:

第一,打手多!

"唔理"係最大原因,香港好多人已經被訓練成咩都唔理,有錢揾有得炒就係環境好。我近來發覺地鐵多咗人用小米(令我擔心,因為我親友用時,我唔知我嘅名同電話號碼或者連我發給他/她的訊息會落入咩人手上)

我發覺國內有啲人討論買邊部手機其中之一係有無小米ROM,睇嚟我都係用番啲舊NOKIA手機會比較安全啲。我份人又口多口衰,如果有一日向親友小咗政府兩句,會唔會有個短訊嚟提我小心講嘢。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 11, 2014 11:08 pm 
離線
資深玩家

kadoorie 寫:
Kenny Li 寫:
salu 寫:

第一,打手多!

"唔理"係最大原因,香港好多人已經被訓練成咩都唔理,有錢揾有得炒就係環境好。我近來發覺地鐵多咗人用小米(令我擔心,因為我親友用時,我唔知我嘅名同電話號碼或者連我發給他/她的訊息會落入咩人手上)

我發覺國內有啲人討論買邊部手機其中之一係有無小米ROM,睇嚟我都係用番啲舊NOKIA手機會比較安全啲。我份人又口多口衰,如果有一日向親友小咗政府兩句,會唔會有個短訊嚟提我小心講嘢。

吾用,最安全:-)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 12, 2014 6:17 am 
離線
全職睇場
頭像

nokia2110 寫:

個人建議 ......... 最好避免用大陸機!

如果用 Smartphone, 個人經驗, 比較安全是 iPhone !!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 12, 2014 8:36 am 
離線
資深玩家
頭像

Kenny Li 寫:
nokia2110 寫:

個人建議 ......... 最好避免用大陸機!

如果用 Smartphone, 個人經驗, 比較安全是 iPhone !!

Yes, Iphone + NOT jb

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 12, 2014 9:44 am 
離線
高級玩家
頭像

咁IPHONE有無小熊之類嘅APPS?我真心想轉會

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 72 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :