IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 4:08 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 51 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週一 8月 11, 2014 12:44 am 
離線
全職睇場
頭像

隨住 IMA 首先報導小米手機偷傳資料到北京, 小米公司終於肯認錯:

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... 0/52781418
https://www.facebook.com/Xiaomihongkong ... 0605792531

但是否真的改過? IMA 再即時測試: 紅米 Note 認衰道歉修正版! 結果如果?
附加檔案:

1) 我先用 OTA 升級, 再跟官方方法 reset 一次部機! 所有 小米服務, 預設關閉! 但好可惜, 一開機 ............ 唔識講, 大家自已睇:
附加檔案:

附加檔案:

附加檔案:

2) 之後 root 機, 再剷走所有 小米服務及內置 APP! 再加裝 firewall, 結果又如何? 自已睇:
附加檔案:

附加檔案:

附加檔案:

附加檔案:

3) One more thing ........... 小米好強調既 "修正及關閉「網路簡訊」自動啟動功能", 又如何? 自已睇:
附加檔案:

結論: 小米修正左我最關心既 Download Manager 要 proxy 去大陸! 即是而家去 Google Play 下載, 或 gmail 附件已經無 "明顯" 要 proxy 去大陸! 但其他連線去大陸依舊! 我已經無興趣及時間做 tcpdump 等! 就交俾其他專家門去測試!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 11, 2014 12:50 am 
離線
版主
頭像

無野呀 :lol:

咪幾好, 有人幫你KEEP RECORD !

:lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 11, 2014 2:01 am 
離線
高級玩家
頭像

米粉會話,小米有好多服務,所以駁去國內係好正常好合理。跟手再加句,生果機都駁去米國啦。轉移視線係現代最方便最易用嘅一招。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 11, 2014 2:13 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
米粉會話,小米有好多服務,所以駁去國內係好正常好合理。跟手再加句,生果機都駁去米國啦。轉移視線係現代最方便最易用嘅一招。

Andy Kong 講得好好:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 11, 2014 9:50 am 
離線
版主
頭像

花生已買 ~~ :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 7:55 pm 
離線
新手入場

https://www.facebook.com/Xiaomihongkong ... 7982341460

小米公司在此鄭重重申:

1. 8月10日OTA更新包,關閉了“網路簡訊”自動啟動功能後,已經絕無任何未經用戶許可傳輸個人資料到小米伺服器的行為;

2. 個別用戶在OTA包更新後,仍觀察到手機和小米服務器的網絡連線,經確認,均為不涉及用戶私隱的互聯網服務,包括但不限於公眾日曆更新、MIUI系統提醒、軟件更新、系統短訊智能辨認、天氣等。

有關8月10日小米OTA更新包的詳細說明和網路簡訊的通訊機制,請參照當天發布的緊急聲明。

小米公司
2014年8月12日

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 8:23 pm 
離線
全職睇場
頭像

Norman 寫:
https://www.facebook.com/Xiaomihongkong/posts/810267982341460

小米公司在此鄭重重申:

1. 8月10日OTA更新包,關閉了“網路簡訊”自動啟動功能後,已經絕無任何未經用戶許可傳輸個人資料到小米伺服器的行為;

2. 個別用戶在OTA包更新後,仍觀察到手機和小米服務器的網絡連線,經確認,均為不涉及用戶私隱的互聯網服務,包括但不限於公眾日曆更新、MIUI系統提醒、軟件更新、系統短訊智能辨認、天氣等。

有關8月10日小米OTA更新包的詳細說明和網路簡訊的通訊機制,請參照當天發布的緊急聲明。

小米公司
2014年8月12日

Norman 兄,

貴 公司大話已經講過幾次, 你唔煩, 我都覺得煩! 信你地既, 我點講都無用! 唔信既, 肯定唔會再用貴公司出品!

我只是一個手機玩家, 無時間同資源同你地大公司鬥! 但一個 tcpdump 總算識得做! 我一個人已盡左個人力量去通知大家, 後事如何, 就等更多專家去求證!

多謝 貴公司睇得起小弟!

PS: 根據 Norman 兄 email address 應該是 小米公司員工!

Kenny Li

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 8:42 pm 
離線
版主
頭像

正常woo, 仲唔截停我地咩

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 8:50 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
正常woo, 仲唔截停我地咩

IMA 開檔 10 年, 未收過一毫子廣告, 未借過代理一部機! 佢地當 IMA 流架? :lol:

班 粉絲抹黑我又試過, 又買唔起 IMA! 吹咩? :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 8:55 pm 
離線
新手入場
頭像

等睇米粉五毛拉apple同google落水,國情嘛~
「我只能回答你,這個事情就是發生了,事情就是這樣子​。這是一個奇蹟,至於你信不信,我反正是信了」 :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 9:03 pm 
離線
全職睇場
頭像

mathew98 寫:
等睇米粉五毛拉apple同google落水,國情嘛~
「我只能回答你,這個事情就是發生了,事情就是這樣子​。這是一個奇蹟,至於你信不信,我反正是信了」 :-D

來來去去都是用臭蟲論! 佢地重有咩新招? 講得多都煩啦!

PS: 另外, 某機構的好朋友, 我剛好見到你 online, 請接手玩落去 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 10:05 pm 
離線
新手入場

要翻牆 :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 10:19 pm 
離線
版主
頭像

慘了......

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 12, 2014 11:17 pm 
離線
高級玩家
頭像

IMA被牆?!一間公司嘅問題要用到國家機器去搞? 如果乞米表後不是國家的,咁乞米腦細一定係國家的。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 8月 13, 2014 12:41 am 
離線
資深玩家

我地部部機真金白銀買,中肯是必然,一句"知無不言,言無不盡" 。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 51 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :