IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 2:07 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週日 12月 07, 2014 5:51 pm 
離線
全職睇場
頭像

Nokia 出過 4 部 Android 手機, 包括: Nokia X, XL, X2 同呢部 XL 4G!

XL 4G 應該是最後一部!

同 XL 比, 由雙卡轉成單卡, 但就加左 大陸移動 4G, 而且機身輕左少少!

簡單講下使用感受:

1) 賣人仔 505 都算平! 話晒有 5 寸屏!

2) 上大陸用到移動 2G, 3G 及 4G! 但返到香港就只收到 2G 同 3G! 大陸聯通卡就只限 2G !

3) 機身有一 d 似 LG F200 果種 form factor! 但就比較重! 有 190g 咁重!!

4) 原裝 firmware 無 Play Store! 要自已裝! 但試過十幾個版本都唔得! 一係 force close 或者 no connection!! 最後試左 俄佬版 X2 果個先用到!

5) 所有 Google Services 都用到, 除左 Google Map 定唔到位! 要用 Nokia Here Map 先得! Whatsapp 同 小熊都正常用到!

6) Nokia 將 Android 改到唔三唔四! 明明是一隻狗, 就改成半貓半豬!!!!! 明明最好用既 Notification Bar 就改成 Fastlane ...... 下面再會講!

7) 外形就同其他 Nokia Lumia 一樣! 好處是個電池蓋包晒所個機身, 連套都唔使用! 用舊就買個新!
附加檔案:

附加檔案:

8) Nokia 個 Fastlane 是咁用 .......... 當收到 Whatsapp 時, 係 Lock screen 會出現個通知, 亦可以選擇要唔要 preview! 你只要將 lock screen 個 "通知" tab 拉向左或右就直接入到去 whatsapp 個 message! :
附加檔案:

之後, 係 Fastlane 亦會有記錄:
附加檔案:

9) Nokia 個 UI 只有 2 個 page! 主頁同 Fastlane! 而 Fastlane 就記錄晒你所有做過既野, 包括 email 同 whatsapp 等等!
附加檔案:

10) 另外, 值得一提是 Nokia 都有好似 小米果種 App Opp (個人資料限制)! 可以限制所有 App 用到咩個人資料:
附加檔案:

總結: 可惜只有簡體中文及英文! 否則俾老人家用一流! 而且最後一部 Nokia Android 手機, 當留念啦!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 12月 09, 2014 8:15 am 
離線
版主
頭像

幾百蚊又有野裝又4G ! :lol:
仲要NOKIA !!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 10, 2014 12:58 am 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
幾百蚊又有野裝又4G ! :lol:
仲要NOKIA !!!

其實用落, 唔係咁差! 但 Nokia 真是抵死! 點解唔做輕少少? 點解個芒唔用高少少 resolution?

而家唔三唔四, 同自殺無分別!

PS: 今日買多一個橙色同黃色殼! 方便o親衫呀 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 10, 2014 1:12 am 
離線
版主
頭像

要買好買la, 遲d 俾錢都買唔到呀

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 10, 2014 3:17 am 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
要買好買la, 遲d 俾錢都買唔到呀

使唔使幫你買定一打? :-P :-P

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 12月 13, 2014 6:53 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
其實用落, 唔係咁差! 但 Nokia 真是抵死! 點解唔做輕少少? 點解個芒唔用高少少 resolution?

PS: 今日買多一個橙色同黃色殼! 方便o親衫呀 :wink:

幾舊水唔明唔緊要, MS D WIN機都係咁你先覺得佢高!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 12月 13, 2014 9:14 pm 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:
Kenny Li 寫:

幾舊水唔明唔緊要, MS D WIN機都係咁你先覺得佢高!

用緊 Lumia 638 唯一好處是 Skype. 再加上無論你用 LINE 或者 WECHAT 都唔會好似 Android 咁多廣告!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 12月 14, 2014 1:50 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
用緊 Lumia 638 唯一好處是 Skype. 再加上無論你用 LINE 或者 WECHAT 都唔會好似 Android 咁多廣告!

638對我黎講就係好例子! 外形OK 大細OK 4核1GB RAM OK 價錢都OK 係解像度冇得諗 :wink: (買黎玩幾日? 我唔係你咁有囉 :mrgreen: )

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 12月 14, 2014 5:58 pm 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:
Kenny Li 寫:

638對我黎講就係好例子! 外形OK 大細OK 4核1GB RAM OK 價錢都OK 係解像度冇得諗 :wink: (買黎玩幾日? 我唔係你咁有囉 :mrgreen: )

638 我長用架!當年多得 政政提點,加 $10 出多一張附屬 data card 可以中港通用。因為是 data card 所以唔使要 小熊來電!打出打入用 Skype 就得。入面裝 whatsapp, line 同 wechat 都用到 2 日。

500 人仔,你唔使考慮用嚟上網,因為個 pocket IE 廢到無朋友!

PS: 部 638 完全無個人資料,所以唔怕裝 wechat 。而且 WP 版 wechat 只要攞 contacts & location 嘅 permission。唔似 android 版咩都要晒!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 12月 14, 2014 10:11 pm 
離線
高級玩家
頭像

638我在香港用中移4G,用到兩日。每日都收email,skype當電話,上網。好夠用,係影相雞。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 12月 15, 2014 12:14 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
638我在香港用中移4G,用到兩日。每日都收email,skype當電話,上網。好夠用,係影相雞。

英雄所見略同 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 12月 18, 2014 7:45 am 
離線
版主
頭像

$10 sim 真係抵x

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 12月 20, 2014 12:55 am 
離線
全職睇場
頭像

今日去睇, 部 Nokia XL 4G 插到 410 人仔! 兩個星期插水差不多 100 人仔! :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 12月 21, 2014 10:53 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
今日去睇, 部 Nokia XL 4G 插到 410 人仔! 兩個星期插水差不多 100 人仔! :cry: :cry:

邊度?我明天會路過深圳,等我去買番部。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 12月 22, 2014 4:17 am 
離線
全職睇場
頭像

遠望 2 樓最大果間批發。

1) 行埋去賣 Nokia 果個 section. 同佢講要 XL4G,
2) 佢會問你邊間攞貨?答佢: 哈樂!
3) 之後佢會開張單俾你去右手邊俾錢。
4) 俾完錢,去返 Nokia section 用張粉紅單提貨

今日 pat pat 痕,買多部 X2 玩!但裝完 Play Store 一 reboot 完就 no connection!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :