IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 3:53 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 6月 18, 2015 1:48 am 
離線
全職睇場
頭像

其實, 我分唔出 小米, 聯想, 魅藍, 中興, 華為等平價手機有咩既分別! 因為設計上個個都用 Nokia Lumia 系列果種電池蓋! 介面又個個差唔多! 永遠有一個多九餘既 "安全中心" APP !

再加上一串俾人打飛機用既 specification ......... 例如: "5.5 吋 FullHD 螢幕,解像度為 1,080 x 1,920,並配備 1.7GHz Mediatek MT6752 64-bit 八核處理器、2 GB RAM、16 GB ROM(支援最高 32 GB microSD 卡)、1,300 萬像素後置鏡頭、500 萬像素自拍鏡頭、3,000 mAh 電池、支援 4G LTE 網絡及雙卡雙待等。"

Lenovo K3 Note 就是其中一部齋睇 Spec 可以令好多人打成日飛機既手機!

好處如下:

1) 850 人仔有 八核處理 加 FullHD screen

2) 可以換電池, 又可以插 memory card

3) 可以 support FDD-LTE 同 TDD-LTE

4) 好多花巧功能, 例如自拍時有 "大約年齡" 及 "開心指數" 顯示

5) 差唔多個個星期有 upgrade 出

壞處如下:

1) 無原生 Google services 即是要 Root 機之後自已裝! 裝完成日唔識收 Gmail 同 Whatsapp. 解決方法是裝: "gapps-lp-20141109-signed.zip" 及裝個 K9 Mail 既 App 去 keep 住叫醒佢! 當然 "安全中心" 入面要俾晒權限 gmail & whatsapp 啦

2) 個多九餘既 "安全中心" APP 煩到爆! 用左佢就用唔到 VPN !!

3) 玩 15 分鐘左右, 部聽筒位就已經熱到爆! 根本唔可以貼面聽電話

4) 個 1,300 萬像素後置鏡頭得啖笑!

5) 可能我裝左 Xposed Framwork 及 Xprivacy 所以耐唔耐會 hang 一陣機!

6) 粒閃閃燈唔支持 Gmail 同 Whatsapp

7) 最重要一點: 用 CMHK (香港移動) 上到大陸用唔到 TDD-3G 而只用到 TDD-4G 及 EDGE-2G! 但國內 中國移動又用到!

總結:
用 850 人仔買, 當上大陸後備機可以考慮! 主力機就 .......... 算把啦!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 18, 2015 9:22 am 
離線
版主
頭像

亞公, hkepc 有講點用tdscdma .

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 18, 2015 2:41 pm 
離線
高級玩家
頭像

大陸牌始終有浸"山寨除" 買黎玩都唔想........

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 18, 2015 3:02 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
亞公, hkepc 有講點用tdscdma .

好似 lock 死就上唔返 TDD-4G!

有時間再研究下。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 6月 18, 2015 3:04 pm 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:

機神 Gary 教落: 無原生 Google services 嘅機唔好買!緊記!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 6月 19, 2015 3:25 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
cdmaone 寫:

機神 Gary 教落: 無原生 Google services 嘅機唔好買!緊記!

講開問下D題外話先! 知唔知AU版既 Z3 / S5..........係咪都會有唔識追返台既問題?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 21, 2015 1:03 am 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
cdmaone 寫:

:| :| :| :| :| :| :| :| :|

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 21, 2015 3:32 am 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:
Kenny Li 寫:
cdmaone 寫:

講開問下D題外話先! 知唔知AU版既 Z3 / S5..........係咪都會有唔識追返台既問題?

未見有人用過 :-(

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 21, 2015 3:36 am 
離線
全職睇場
頭像

makgary 寫:
Kenny Li 寫:
cdmaone 寫:

:| :| :| :| :| :| :| :| :|

Gary 哥, 政政教我架 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 22, 2015 3:43 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
cdmaone 寫:
Kenny Li 寫:
cdmaone 寫:

未見有人用過 :-(

多謝指教!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章