IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週日 4月 28, 2024 4:11 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : N97平反~
文章發表於 : 週四 7月 09, 2009 11:33 am 
離線
高級玩家

利益申報, 我用更白色N97

N97在大家都一片噓聲中成長.....
好多人都評三評四, 我看了, 無非是2樣野:
1. 價值問題, $5488是否物有所值
2. Firmware問題

首先講價值, 是否物有所值好看個人的價值觀. 自己覺得OK, 米買囉, 想等既, 米繼續等囉........

再講手機個firmware, 既係手機本身的OS.

自己做開system integration, 包括installation, configuration 同maintainance.

其實好多OS都會有bug, 問題係你用既野, 會唔會踩中個bug, 中一次bug就可以中第二次, 如果唔中, 一路都無事.

小至手機OS, 大至IBM mainframe, 一樣係咁.
有D客, 用佐幾年, 一D事都無;
有D用用下突然出現, 之後就好似噩夢咁, 揮之不去.
有D仲慘, testing 無事, 一上production, 就出事......
再慘D都有, 就係明知做update patch就無事, 但又無辦法做, 因為做update patch 要停機, 但部機, 絕對唔可以停. 但唔update遲早會爆禍, 到時一樣要停機.

一個產品, 好難會係出廠前試曬所有case, 因為永遠唔知道客戶做D咩.
我有見過客戶無端端走去按幾個鍵, 結果成個system出問題.

所有OS都係咁, 80%完成就要launch, 剩下20%要慢慢tune.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: N97平反~
文章發表於 : 週四 7月 09, 2009 12:12 pm 
離線
資深玩家
頭像

nuvolar 寫:
利益申報, 我用更白色N97

N97在大家都一片噓聲中成長.....
好多人都評三評四, 我看了, 無非是2樣野:
1. 價值問題, $5488是否物有所值
2. Firmware問題

首先講價值, 是否物有所值好看個人的價值觀. 自己覺得OK, 米買囉, 想等既, 米繼續等囉........

再講手機個firmware, 既係手機本身的OS.

自己做開system integration, 包括installation, configuration 同maintainance.

其實好多OS都會有bug, 問題係你用既野, 會唔會踩中個bug, 中一次bug就可以中第二次, 如果唔中, 一路都無事.

小至手機OS, 大至IBM mainframe, 一樣係咁.
有D客, 用佐幾年, 一D事都無;
有D用用下突然出現, 之後就好似噩夢咁, 揮之不去.
有D仲慘, testing 無事, 一上production, 就出事......
再慘D都有, 就係明知做update patch就無事, 但又無辦法做, 因為做update patch 要停機, 但部機, 絕對唔可以停. 但唔update遲早會爆禍, 到時一樣要停機.

一個產品, 好難會係出廠前試曬所有case, 因為永遠唔知道客戶做D咩.
我有見過客戶無端端走去按幾個鍵, 結果成個system出問題.

所有OS都係咁, 80%完成就要launch, 剩下20%要慢慢tune.

絕對同意 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 09, 2009 6:15 pm 
離線
資深玩家
頭像

无问题又何来upgrade呢???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 09, 2009 6:25 pm 
離線
全職睇場
頭像

[quote="Les Chan"]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 09, 2009 6:32 pm 
離線
資深玩家
頭像

作為一般用家或者客戶,付出了自己認為合理的價錢,是沒有理由,也沒有義務去容忍供應商或生產商的bugs。不知何時開始,我們被迫接受同習慣了生產者的缺失。因為product life cycle愈來愈短。
我不是踐踏任何牌子。但也不該將這些隨機「送的」bugs合理化! :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 09, 2009 11:44 pm 
離線
資深玩家
頭像

[quote="Kenny Li"][quote="Les Chan"]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 10, 2009 12:05 am 
離線
版主
頭像

同意 !

reboot 係 正常 !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 10, 2009 12:11 am 
離線
版主
頭像

政 寫:
同意 !

reboot 係 正常 !

Reboot is same as human breathing..... normal, essential and fundamental!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 10, 2009 7:03 am 
離線
資深玩家
頭像

但係我玩prototype又冇事喎~ :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 10, 2009 11:36 am 
離線
高級玩家

[quote="Kenny Li"][quote="Les Chan"]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 31 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :