IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 4月 23, 2024 3:22 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週一 7月 16, 2012 2:01 am 
離線
資深玩家

真係好做過+X哥;﹣)

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20120131/47479/

旺角先達,是手機炒賣的集散地,商場只有三層,手機店佔了大半,阿Ken開的「瑪亞科技」,位於三樓。
「iPhone 4S,仲收唔收?」有人拿著手機問價,正在數錢的阿Ken,二話不說就問幾多部,有殺錯,無放過!「頭一浸最好賺,每部執至少六、七百,依家每部4S執一、二百,好在我哋量多,一日幾百部上落,密食當三番。」阿Ken是先達「新手」,四個月前進駐,「呢度有十幾個批發商,要做到大生意,唔喺呢度插旗唔得!」

「收買佬」專做內地生意
讀書時代,阿Ken和很多同學一樣,排隊做小買賣,「嗰時喺荃灣幫阿婆收咗兩部iPad,賺咗一千,嗰心紅晒。嗰時只有一、兩萬積蓄,加埋簽咗三、四萬咭數,諗住本多啲,賺多啲!」他後來索性轉做「收買佬」,以日租五百元成本,租用客貨車在旺角街頭收機,專攻iPad、iPhone,又在網上討論區留言,公開聯絡電話,甚至內地手機號碼,擺明做內地人生意。
「我八成客都係內地人,佢哋隨身至少都有一百幾十萬cash」。採訪當日,就有大堆「金牛」堆在枱面。記者見到嘩然,他就淡淡然說:「做耐咗,冇晒感覺。」
炒賣致富,不單是先達精神,怕且還是香港精神吧?「等iPhone 5出,就可以再大炒!」信心十足的阿Ken說。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 7月 16, 2012 2:07 am 
離線
全職睇場
頭像

iPhone 重有得炒? 唔好玩啦!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 7月 16, 2012 2:40 am 
離線
資深玩家

家下總部檔檔因為IPHONE而發達,真係真入場,好這炒期指。早知炒IPHONE好過麥啦。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 7月 16, 2012 2:53 am 
離線
全職睇場
頭像

nokia2110 寫:
家下總部檔檔因為IPHONE而發達,真係真入場,好這炒期指。早知炒IPHONE好過麥啦。

邊重有人要呀? 強國都少左好多人用啦!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案