IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 4月 18, 2024 1:59 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週日 11月 11, 2012 10:42 pm 
離線
版主

由 GRPS -> Edge -> 3G 我都得正面的,因為真係有影響甚至改變我用 mobile 既 pattern, 但 3G -> HSDPA 我已經唔係追得咁緊,因為我在手機睇片都只會揀 480P 既片 (4.x" 我覺得夠睇),更唔會用來玩 BT/Foxy, 所以行緊/坐緊車時 keep 到有 1Mbps, 坐定時 keep 到有 2~3Mbps 我已經非常夠用,而 HSDPA 只對只對我既 1/3 的手機使用有影響吧!

HSUPA 直情唔關我事咁滯,到現在出 LTE, 我開始唔多覺有乜期望,但又見大家都好熱衷有 LTE support 既新機,係咪有 D 野我睇漏左呢!大家係什應實際應用令你要由 HSDPA 上 LTE 呢?

PS: 現在手機用到 12 個月先轉已經相當不錯,所以我唔會睇太長遠將來的需要,我反而希望 technologies 唔係用於挑戰數字,而是用在增加 users 的時候能 maintain 穩定的 bandwidth, 可惜的是,claim 話 14.4Mbps 既 HSDPA 連 1.44Mbps 都未必 keep 到,咁急上 LTE 有需要咩?

延伸話題,如果我唔打 Game, 睇片唔會超過 720P, 咁 Galaxy Nexus vs LG Nexus 4 的話,其實 Galaxy Nexus 都夠用,LG Lexus 4 無乜真 jet-so 喎! 8)

最後由 Andy Kong 於 週五 12月 14, 2012 10:11 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 11, 2012 11:31 pm 
離線
全職睇場
頭像

我依然主力用 3G。理由如下:

1. LTE 食電太快!

2. 我好少上大食網, 3G 已經夠用!

3. 得果 5GB , 用 LTE 玩唔到半粒鐘就夠 quota

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 12, 2012 10:15 am 
離線
版主

Kenny Li 寫:
我依然主力用 3G。理由如下:

1. LTE 食電太快!

2. 我好少上大食網, 3G 已經夠用!

3. 得果 5GB , 用 LTE 玩唔到半粒鐘就夠 quota

係喎,仲有 data quota 問題,我每個月都係大約 2G-3G,識呢個問題遠離我?

乜野係大食網? Open Rice 我成日上架,佢個 app 方便左就變相令我大食左! :lol:

最後由 Andy Kong 於 週五 12月 14, 2012 10:12 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 11月 16, 2012 12:24 pm 
離線
版主

我就一般情況lock 死3G mode (其實用牛柳台都平均有十幾MB),睇youtube /download野就轉返去4G mode,可慳電

我試過一個月用30GB.....既data ,就係轉左用LTE 機後既第一個月 :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 11月 16, 2012 9:54 pm 
離線
版主

冇 block 你速度?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 17, 2012 10:38 am 
離線
版主

剪刺 寫:
冇 block 你速度?

舊plan 買4s 時既無限plan

無block 速度,可以狂用4G speed :lol: 直至到2013年11月

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案