IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週六 4月 20, 2024 6:45 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週六 2月 23, 2013 5:13 am 
離線
全職睇場
頭像

近期當 whatsapp 話要收錢, 好多人都嘈得好厲害!

作為一個 SMS 代替品, 一年俾 $8 我無覺得超值! 我亦已經俾左錢!

但我近日我發覺, whatsapp 唔只唔可以收我錢, 更加要分錢俾我地用家!

點解?

第一, 用開 Android 4.1.2 應該知有 Google Now 呢樣野!
第二, 2 個月前, 我出發去韓國! 出發前 6 個鐘, google now 竟然會知道我去邊, 坐幾黠機! 我一直未用過 gmail 或者任何 google 有關既服務去提及過有關行程
第三, 我有朋友唔用 gmail, 但約完人去唱 K, google now 竟然 show 個路線俾佢!

Google Now 點知? 最大可能是因為 whatsapp 賣資料俾 google !! 因為我地都係 whatsapp 有提過有關行程同時間及地點! 所以 Google Now 先知!

如果 Firefox 都可以收 Google 一千萬美金 (http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2398046,00.asp), 只是預設 Google 做 search engine, 咁 whatsapp 就一定唔只咁少錢!

收我錢? 分錢俾我啦 !!!!!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 2月 23, 2013 9:48 am 
離線
高級玩家

點裝GOOGLE NOW FOR ANDROID?
store冇既?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 2月 23, 2013 4:21 pm 
離線
高級玩家
頭像

最得人驚係...我用相機影完張相, 如果相入面有牌子LOGO 或產品.好似我之前,太太叫我影底一支洗手液(外國牌子) 影完張相即彈Google Now話我知 邊度買同幾錢(係美國資料)

同我發覺, 如果你電腦用chorme又有Login, 你search 過啲嘢都可能係 Google Now有關.
我都無俾Google知我住邊, 但有一日出街之後, 佢話我知坐咩車返屋企. 又或者出門口時, google now 問我返公司定去旺電? 我頂,連我想去旺電佢都知,我想下咋喎.

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 24, 2013 11:36 am 
離線
新手入場
頭像

If you are using 4.2.1 or above with the agree on sharing your location info, this data collection will start. It will tracking your frequent location which you spend and predicting what you are doing. Even if I didn't put in my home and work address, it will show me in the morning of the traffic to work and in the afternoon during weekday on the traffic to home.

Also I went to my friend place very freq and he lives right beside a school, Google Now think that I need to go to school in the weekend night time.

To me, I don't mind sharing my info while I'm not a super star...but receive ad is something i don't like while this is really annoying me.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 24, 2013 10:27 pm 
離線
版主

我之前都問過有無得停止 Google 既 GPS tracking,所以我個 GPS 同 WiFi 都長期唔開咁滯!

viewtopic.php?f=8&t=38476
用 Pad 上 Google 時見到佢會利用部 Pad 既 GPS 自動 locate 我的位置,讀過 Privacy 你條款甚至話會不記名 share 給客戶?其實有先無得 object 同選擇唔比佢 share 或 track 我的 location 架?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 25, 2013 3:02 am 
離線
全職睇場
頭像

Andy Kong 寫:
我之前都問過有無得停止 Google 既 GPS tracking,所以我個 GPS 同 WiFi 都長期唔開咁滯!

http://www.ima-mobile.com/viewtopic.php?f=8&t=38476
用 Pad 上 Google 時見到佢會利用部 Pad 既 GPS 自動 locate 我的位置,讀過 Privacy 你條款甚至話會不記名 share 給客戶?其實有先無得 object 同選擇唔比佢 share 或 track 我的 location 架?

停唔到! 一停就定唔到位!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 25, 2013 3:05 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
最得人驚係...我用相機影完張相, 如果相入面有牌子LOGO 或產品.好似我之前,太太叫我影底一支洗手液(外國牌子) 影完張相即彈Google Now話我知 邊度買同幾錢(係美國資料)

同我發覺, 如果你電腦用chorme又有Login, 你search 過啲嘢都可能係 Google Now有關.
我都無俾Google知我住邊, 但有一日出街之後, 佢話我知坐咩車返屋企. 又或者出門口時, google now 問我返公司定去旺電? 我頂,連我想去旺電佢都知,我想下咋喎.

我地好多時係 gmail 同 whatsapp 用中文都好少少, 我有朋友 (鬼佬) 全程用英文, 每一日幾點起身, 要去邊, 想買乜野, 佢都知! 嚇到佢即時轉用 iPhone !!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 25, 2013 3:11 am 
離線
全職睇場
頭像

salu 寫:
If you are using 4.2.1 or above with the agree on sharing your location info, this data collection will start. It will tracking your frequent location which you spend and predicting what you are doing. Even if I didn't put in my home and work address, it will show me in the morning of the traffic to work and in the afternoon during weekday on the traffic to home.

Also I went to my friend place very freq and he lives right beside a school, Google Now think that I need to go to school in the weekend night time.

To me, I don't mind sharing my info while I'm not a super star...but receive ad is something i don't like while this is really annoying me.

雖然我唔是 super star 但我都唔想俾佢知得太多! 咁每一個人, 佢都有一個 database 有齊每日既生活習慣, 起居飲食, 咁好大鑊!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 25, 2013 10:45 am 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:

我地好多時係 gmail 同 whatsapp 用中文都好少少, 我有朋友 (鬼佬) 全程用英文, 每一日幾點起身, 要去邊, 想買乜野, 佢都知! 嚇到佢即時轉用 iPhone !!

我直頭想買番部二手BB9800用算數

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 25, 2013 1:14 pm 
離線
版主

Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:

所以零願定唔到位都唔用 GPS 囉,真係有需要先開幾分鐘, mark 到自已的位置知道點行就熄左佢!

唔用 GPS 事小,唔用 gmail 都勉強 OK,呢兩樣都唔係必須長期 online,後者亦有代替品只是有小小唔方便,但連 whatsapp 都比佢 hack (老老實實,我係當佢 hack 緊我)就嚴重了!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案