IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 11:58 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 12:52 pm 
離線
資深玩家
頭像

在不同的FORUM都聽到好多C-HING講買韓機奶野事件, 都要比返D資料比大家:

所有韓機本身係一定跟台出機, 冇單買機, 而且要有當地ID CARD至可買機, 跟本只賣比韓國當地, 唔外銷, 強國人就安排在韓國的同胞在當地收機, 韓國人續約用優惠價出機, 然後全新一套賣比在當地的強國人, 收集哂就寄來香港, 再走私上大陸賣, 又或者用水路直接走私去山東一帶上岸( 因為好近韓國), 這是強國人每天都做緊的事, 日本版的水機都同樣做法.

二手韓機都係強國人在當地收機, 或者接收當地小偷偷返來的手機, 集合哂就當洋垃圾寄來香港, 強國人在香港買哂, 走私上大陸, 有D就會直接二手賣, 有D就會翻新, 換殼, 如果爆MON就換MON等等, 再配上假盒, 假電, 假配件, 就當新機賣, 大陸人每天都做緊呢D野.
所以點解有D人用韓版機去韓國旅遊會發現部機比網絡商BLOCK左IMEI, 唔比用, 因為部機已經報失.

所以各位C-HING, 請不相信任何未開封, 不要相信舖頭同你講保養, 一切都係坤你.
跟本運出左韓國就冇保養.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 韓版機的事
文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 12:55 pm 
離線
資深玩家
頭像

good info :-P

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 韓版機的事
文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 8:16 pm 
離線
全職睇場
頭像

既然 譚老闆講起, 我又講下韓國機!

好多都都問, 點解我唔做韓國機? 其實我有想過去做! 但經 "高人" 提點之後就怕怕!

因為, 所有韓國機出得口, 都是解約機或者報失機! 亦因為咁, 當你帶一部韓國機去韓國, 就可能會鎖機! 亦有可能俾人拉! 因為 strictly speaking, 你用緊果部是賊賍 !!

當有屎忽鬼玩野去報警, 你都好難解釋! 當先達賣到成行成市, 佢地就唔會有事, 但我去賣? 拉硬 !!!

俾個網站大家去 check 下自已部機就會明! 好多小學雞 check 完話: 我果部無事 .... !!

Sorry, 只是未 update! 遲 D 實有你份! 我入果個 imei 都因為太新而未有紀錄 !!

http://www.checkimei.kr

怕大家唔識睇韓文, 照圖做啦!

ps: 圖入面個 IMEI 唔關我事!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 9:26 pm 
離線
高級玩家

最後個圈點解?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 9:31 pm 
離線
高級玩家

沒有信息丟失或被盜。 :O

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 9:46 pm 
離線
全職睇場
頭像

andrewcpy 寫:
沒有信息丟失或被盜。 :O

我入果個 imei 都因為太新而未有紀錄 !!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 10:04 pm 
離線
高級玩家
頭像

我部 F200 都係出 분실·도난 정보가 없습니다. 喎,無理由新得滯未UPDATE架。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 10:05 pm 
離線
新手入場

我部F160K出到

분실·도난 단말기입니다.
해당 통신사 (KT, 1588-0010)로 문의하시기 바랍니다.

丟失或被盜的手機。
載體(KT,1588-0010),請聯繫我們。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 10月 29, 2013 10:10 pm 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
我部 F200 都係出 분실·도난 정보가 없습니다. 喎,無理由新得滯未UPDATE架。

好多 F200 是翻新機, 係韓國已經翻好! 已經改左 IMEI

即是唔可以 online upgrade 果批! 我有一部都中左招!

另外, 呢個網並唔係官網, 只可當 reference only

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 30, 2013 1:40 am 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:

好多 F200 是翻新機, 係韓國已經翻好! 已經改左 IMEI

即是唔可以 online upgrade 果批! 我有一部都中左招!

另外, 呢個網並唔係官網, 只可當 reference only

明白了。 我的是翻新機! :((

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 30, 2013 10:52 am 
離線
版主

引言回覆:
當先達賣到成行成市, 佢地就唔會有事, 但我去賣? 拉硬 !!!

其實現實 D 睇,將香港既後行和手機二手市場定為偏門都不為過,而現在行古惑,用黃氣保障自已利益係課程 101 既第一堂!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 30, 2013 3:29 pm 
離線
全職睇場
頭像

Andy Kong 寫:
引言回覆:
當先達賣到成行成市, 佢地就唔會有事, 但我去賣? 拉硬 !!!

其實現實 D 睇,將香港既後行和手機二手市場定為偏門都不為過,而現在行古惑,用黃氣保障自已利益係課程 101 既第一堂!

Andy 兄, 手機市場一向是偏門生意 :lol: :lol:

另外, 我所講既 "屎忽鬼" 並唔是先達賣機果班人, 而是一般既買家! 想當年係 謝利記見唔少呢 D 屎忽鬼!

如果佢地去先達買完, 中招, 賴野, 俾人呃, 佢地屁都唔敢放一個! 因為佢地同人講, 或者上網講都只會俾人笑: 先達都去買機, 你傻架? 呢班 屎忽鬼更加唔敢上先達維權啦, 唔怕俾人打?

就算去報警, 都會俾差人笑: 先達都去買機, 你傻架?

你試想下, 換轉是 IMA 賣俾佢, 會點?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 30, 2013 4:21 pm 
離線
資深玩家

"大陸人每天都做緊呢D野." 好句!

一向水貨的貨源是疑問, 加上中國人做生意比香港人更短視, 只會睇眼前哩單野.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 30, 2013 10:17 pm 
離線
新手入場
頭像

咁我部機咪即係XX, 賴左野

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 10月 30, 2013 11:43 pm 
離線
資深玩家

netkid 寫:
咁我部機咪即係XX, 賴左野

你係邊部,邊樹買?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :