IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 9:00 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : USB 又電雜談
文章發表於 : 週四 2月 27, 2014 5:51 pm 
離線
版主

玩電話的話對 USB 叉電呢樣野真係避無可避,越多機就越煩!

(1) 叉電線
我覺得 叉電線真係有分別,唔一定越粗越好,因為有時個 USB 頭都好重要。我都有用黃金 D 22awg 粗身快差線,初初好正,但個 microUSB 接口好快鬆到有,尤其近期個 D 方便插厚機套既長咀 USB 線,真係死得好快,唔知有無人試過邊條 micro USB 線係又襟又叉得快?

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... 6259550538
(上面賣 3 呢蚊人仔,香港賣 $30/$50兩條,利錢超高)

圖檔

(2) USB 電流測試
另外大家買 charger/尿袋時都會關心係 1A? 2A? 雙 2A 等規格,但其實有無人 check 過真係叉得幾快先? 淘寶見到一D「USB電壓電流測試儀」,唔知 可唔可靠,有無兄弟試過?得既話我唔介意買來玩下,淘返來就 20幾蚊,SSP 買好似係 40幾!

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... 6859844665
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... 5719726902

圖檔

(3) USB crossover 13A
最後我開始將屋企既電拖板遂步更換成 built in 有 USB 叉電的,有帶個 USB 的,也用過一隻 5x13A + 4xUSB 的,方便就真係幾方便的,但價錢參次,4同是 4x13A+2xUSB 見過 $70~$170,大家不妨問多兩間先入手!

http://www.alris.com.hk/s354usbi-%E4%BA ... p-720.html

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: USB 又電雜談
文章發表於 : 週四 2月 27, 2014 6:38 pm 
離線
全職睇場
頭像

頂 ....... 你老哥玩得咁專業, 點同你玩呀?

1) USB 線我試過最好用有 2 款: HTC 同 Palm 原裝線都好用! 三星同大陸牌子都垃圾!

2) USB 電流測試器玩過一隻! 唔夠準! 用 "打表" 好過!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 27, 2014 9:43 pm 
離線
版主

Kenny Li 寫:
頂 ....... 你老哥玩得咁專業, 點同你玩呀?

1) USB 線我試過最好用有 2 款: HTC 同 Palm 原裝線都好用! 三星同大陸牌子都垃圾!

2) USB 電流測試器玩過一隻! 唔夠準! 用 "打表" 好過!

咁 HTC/Palm 原裝線幾錢/幾長? 同我入十條八條啦!

點用打表打到呢?我都想試啊!應該要有 loading 才準,即係要插住部手機充電中來度才度到實際電流,但插住手機時又咁生口落針喎!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 27, 2014 11:09 pm 
離線
全職睇場
頭像

Andy Kong 寫:
咁 HTC/Palm 原裝線幾錢/幾長? 同我入十條八條啦!

點用打表打到呢?我都想試啊!應該要有 loading 才準,即係要插住部手機充電中來度才度到實際電流,但插住手機時又咁生口落針喎!

幾長 .......... 咪準備果種, 大約 2 尺左右! Palm 果條就長料少少!

以前飛揚 4 樓近廁所有一間專賣, 而家都摺埋! 睇黎賣原裝野都做唔住~

你要玩咁專業, 就一定要用 "他表" 先準! Cut 定一隻 USB 線, 再落 loading 就 "他" 到啦 :-D :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 27, 2014 11:31 pm 
離線
版主

Kenny Li 寫:
Andy Kong 寫:

幾長 .......... 咪準備果種, 大約 2 尺左右! Palm 果條就長料少少!

以前飛揚 4 樓近廁所有一間專賣, 而家都摺埋! 睇黎賣原裝野都做唔住~

你要玩咁專業, 就一定要用 "他表" 先準! Cut 定一隻 USB 線, 再落 loading 就 "他" 到啦 :-D :-D

咁 2' 出街用, 長個 D 就係屋企用,一家四口每人一對,即係總共 8 條啦,唔該阿公! :lol:

從 measurement 角度,個 USB 電流 meter 唔準其實不算不問題,只要是 consistent error, 可以好容易 compensate/offset.

另一方面加 loading 好難加得 meaningful to practical use,因為部部機 drain current 都會唔同,甚至唔同 firmware 都會有不同。所以最可能的做法是用打表度左幾個 readings,嘗試同個 USB 電冷流 meter cross reference, 咁以後用時自已 offset 算了。照計度 current 不會太複習,所以個 error 多數唔會係 random 的!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案