IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 7:30 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週四 1月 22, 2015 9:09 pm 
離線
新手入場
頭像

香港既電訊商玩晒啦!我地只能啞忍! :evil:

中國移動香港由去年 11 月起正式加價,主打的 4G Pro 服務,大約加價兩成。正當大家還認為在國內透過分享 4G 數據方式來「攤薄」成本之際,原來中國移動香港,已預告由本年 2 月 28 日開始,將會暫停中國 4G 網絡數據共享服務,變回用家可於中國以 2G 及 3G 網絡共享用費計劃的數據服務。

筆者嘗試到中國移動香港的門市再次求證,結果還是這個答案。問及為甚麼中國移動香港,可以更改合約條款,店員表示中國的 4G 網絡共享數據服務,只是給用家試用,並已列明相關條款。如用家想於中國使用 4G 網絡,用家每天必須多付 HK$50 (還是扣除,用戶月費計劃的數據用量) 。

由於中國移動香港的 3G 網絡亦是香港手機較少支援的 TD-SCDMA 網絡制式,用家如要使用中國移動中國的數據服務,筆者建議選擇去年開始流行,支援中國 4G 及 3G 常用網絡的五模十五頻手機,如 HTC One E8、LG G3 Dual LTE 及 Galaxy Note 4 雙咭版 等。

由於筆者手上沒有中國移動香港 4G Pro 服務的合約,未能細看合約條款,不過網頁上已有一些條款,說明 4G 中港數據服務將會完結。不過,今次中國移動香港將會這項服務更改,肯定會令 4G Pro 服務的吸引力下降不少。筆者希望中國移動香港能重新審視延續中國 4G 網絡數據共享服務的可能性,為用家帶來更優質的電訊服務體驗。

查詢:2945 8888 (中國移動香港)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 1月 22, 2015 9:54 pm 
離線
全職睇場
頭像

我一直保留張 大陸聯通 SIM card 就是怕 人仔唔俾用中港 4G !!!

大陸移動個 3G 同廢既無分別! 你坐一程地鐵就感受到!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 1月 22, 2015 11:25 pm 
離線
高級玩家
頭像

中移一開始有講係試用, 係有期限。我好少上陸(通常上去個日就已經過咗頭5G,要計錢)所以我都係用大陸聯通。對我無咩影響

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 25, 2015 8:17 am 
離線
版主
頭像

其實 , 都係WHATSAPP ......4G 3G 都係一樣

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 25, 2015 2:30 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
其實 , 都係WHATSAPP ......4G 3G 都係一樣

大陸移動個 3G 連玩 whatsapp 都危危地!你上去坐一程地鐵,感受下 load 空氣就會明!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 25, 2015 5:41 pm 
離線
版主
頭像

我坐旅遊巴多

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 27, 2015 1:41 pm 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
我一直保留張 大陸聯通 SIM card 就是怕 人仔唔俾用中港 4G !!!

大陸移動個 3G 同廢既無分別! 你坐一程地鐵就感受到!

移動3G就真係未試過,但眼見D大陸朋友仲可以忍受用
EDGE D N年前既科技!慢到真係無朋友!
學朋友話齋!移動連3G都未做得好,學咩人出4G!
自己用聯通3G先覺得舒服D,上肥花搵到張$180聯通4G咭,
用幾多俾幾多!全國劃一!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 27, 2015 3:31 pm 
離線
全職睇場
頭像

搵定代替品:

移動 4G, 包: 日頭 500MB + 夜晚 2GB

每個月 36 人仔!

左邊聯通 4G 一樣玩法!更平少少!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 27, 2015 4:16 pm 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
搵定代替品:

每個月 36 人仔!

鴨記有無得賣?幾錢?
又話要實名登記 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 27, 2015 5:06 pm 
離線
全職睇場
頭像

guilty 寫:
Kenny Li 寫:
搵定代替品:

每個月 36 人仔!

鴨記有無得賣?幾錢?
又話要實名登記 :lol:

大陸卡檔賣 55 人仔!俾完錢等 15 分鐘就會幫你實名登記!當然唔使用你個名啦!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 27, 2015 10:18 pm 
離線
高級玩家
頭像

中移大陸3G真係無反應。我香港中移4G加Lumia 638在大陸係幾快

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 2月 06, 2015 11:40 am 
離線
版主
頭像

又可以玩耐d la, 玩到 3/5 !!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 09, 2015 12:33 pm 
離線
新手入場

想問呢張聯通是否一卡2號?打唔打到電話在大陸?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 2月 11, 2015 6:06 am 
離線
全職睇場
頭像

ec709394 寫:

果張根本就是大陸卡, 當然打到電話在大陸! 但唔係一卡2號!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 2月 13, 2015 6:30 am 
離線
版主

Kenny Li 寫:
ec709394 寫:

果張根本就是大陸卡, 當然打到電話在大陸! 但唔係一卡2號!

但大陸卡好"狗",好多隱藏收費

每一次買新卡,無乜點用就好用完

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :