IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週六 4月 20, 2024 10:11 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 電話騙案!
文章發表於 : 週日 8月 09, 2015 5:28 pm 
離線
全職睇場
頭像

電話騙案!

以前大陸人同我講: 香港人是全世界最X蠢嘅人!當時我唔信!我認為香港人同大陸人比較,多咗一份同情心,有同情心唔代表蠢!

但近期發生咁多電話騙案,我唔敢相信接到一個陌生人電話,就會馬上轉幾十萬或者幾百萬去大陸戶口!上個月就有 263 人中招!平均每人三十萬。一個月就搵到八千萬!80,000,000萬呀!

再加上日日電視,報紙,電台,網媒等等都講緊!同事及朋友都聽過唔少同類電話,咁都中招?

香港人,果然是全世界最X蠢嘅人!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 電話騙案!
文章發表於 : 週一 8月 10, 2015 3:34 pm 
離線
高級玩家
頭像

經過呢十幾年溝淡晒啦

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 11, 2015 9:45 am 
離線
資深玩家
頭像

昨日友一单,话被骗了2000万,有无搞错呀??被骗的还说是艺歌唱家,大拿拿2000万你去边度汇钱银行都会提醒你啦。。唔系咁on9下话??

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 8月 11, 2015 9:36 pm 
離線
新手入場

真係話佢on9, 怕佢嬲~~~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 8月 12, 2015 2:35 am 
離線
全職睇場
頭像

Les Chan 寫:
昨日友一单,话被骗了2000万,有无搞错呀??被骗的还说是艺歌唱家,大拿拿2000万你去边度汇钱银行都会提醒你啦。。唔系咁on9下话??

佢分幾次轉錢, 又分唔同機構! 因為班騙子熟晒手續, 知道同一個地方一次轉太多會引人注意!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 8月 12, 2015 8:56 am 
離線
資深玩家
頭像

Kenny Li 寫:
Les Chan 寫:

佢分幾次轉錢, 又分唔同機構! 因為班騙子熟晒手續, 知道同一個地方一次轉太多會引人注意!

分10次每次都200万啦,边会有找换店可以一次性跟你汇200万?银行都不一定会。。单嘢真系耐人寻味??

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 8月 12, 2015 10:34 am 
離線
新手入場
頭像

Les Chan 寫:
Kenny Li 寫:
Les Chan 寫:

分10次每次都200万啦,边会有找换店可以一次性跟你汇200万?银行都不一定会。。单嘢真系耐人寻味??

如果你是香港一些国營中資銀行大客戶可以的 :-P :lol: 特別服務

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 8月 13, 2015 12:16 am 
離線
全職睇場
頭像

Les Chan 寫:

有人分析過, 一般中招而銀碼又大, 都是同大陸有關係果班, 例如同大陸做生意, 或者有投資! 當一聽到上面出事, 個人就慌晒! 咁就容易中招!

細銀碼果斑就是死蠢! 大陸都唔係經常上, 諗都唔諗就轉錢!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案