IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週三 4月 24, 2024 2:46 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 一機雙WHATSAPP問題
文章發表於 : 週日 2月 14, 2016 11:59 pm 
離線
新手入場

最近見三星幾部A系手機 (2016 版) 都宣傳話可以透過佢自家嘅 My Knox 將內部記憶體分割開兩部份,從而扮成兩部手機去安裝兩個手機號碼嘅 WhatsApp. 本著「半玩票半有需要」咁買左一部 A7 (2016 版) 去嘗試,不過遇到以下問題 –

SIM 1 號碼嘅WhatsApp完全冇問題,但當部手機放低唔玩一段時間之後而又有訊息發送去 SIM 2 號碼嘅WhatsApp,部手機係唔會彈出通知。直至到自己再用用下部手機嘅時候,佢先至識得彈出通知。(我已經嘗試過 My Knox 及 WhatsApp 入面唔同嘅設定,但係都冇改善,而且也試過重設手機及重裝My Knox 及 WhatsApp,結果都係咁)

我曾經上網爬文但冇乜頭緒。問過三星佢又話係「雙卡雙待單通」嘅問題,係咁架喇! 吓,唔係嘛?
唔知道有冇師兄遇過呢個問題呢? 謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 2月 16, 2016 6:08 pm 
離線
全職睇場
頭像

首先想講, 用 Blackberry BB10 OS 都有用一樣問題!

一個行 BB version Whatsapp, 另一個 Android version 行 simulator! 行 Android 果個要長期開著, 唔可以 close 先收到!

你可以試試!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 2月 17, 2016 9:47 am 
離線
新手入場

唔該 Kenny. 不過我冇試過用 BB10+ANDROID 去玩雙 WhatsApp. 您意思係我嘅 case 要兩個 WhatsApp 號碼都係要 active 狀態(即係部手機唔係放低左一段時間唔用佢),先至可以即時收到訊息? 如果係咁,即係唔真實同唔可行啦!邊度有人長期不斷玩住部手機,實會有機會 idle 佢一段時間㗎。咁二號 WhatsApp 咪 miss message 囉?

請問有冇辦法唔係咁? Thanks again.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 2月 17, 2016 9:31 pm 
離線
全職睇場
頭像

Harry 寫:
唔該 Kenny. 不過我冇試過用 BB10+ANDROID 去玩雙 WhatsApp. 您意思係我嘅 case 要兩個 WhatsApp 號碼都係要 active 狀態(即係部手機唔係放低左一段時間唔用佢),先至可以即時收到訊息? 如果係咁,即係唔真實同唔可行啦!邊度有人長期不斷玩住部手機,實會有機會 idle 佢一段時間㗎。咁二號 WhatsApp 咪 miss message 囉?

請問有冇辦法唔係咁? Thanks again.

唔用 back key 去退出, 用 home key 去退出試下

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 18, 2016 2:04 am 
離線
新手入場

試左,都係唔得。
可能佢地當作一個“取巧”嘅賣點啦,可以裝到同埋用到兩個 WhatsApp, 唔等於 idle 左部機都可以隨時收到兩個號碼嘅訊息 :(

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 18, 2016 2:55 am 
離線
全職睇場
頭像

Harry 寫:
試左,都係唔得。
可能佢地當作一個“取巧”嘅賣點啦,可以裝到同埋用到兩個 WhatsApp, 唔等於 idle 左部機都可以隨時收到兩個號碼嘅訊息 :(

我聽人講過 My Knox 可以裝 2 個 Whatsapp 但我就未用過 !

我轉用 Blackberry 都是睇中佢可以裝 2 個 whatsapp.

或者你可以試下 Lenovo K3 Note 果類機, 我試過都可以裝到, 而且用到 2 個 whatsapp

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 18, 2016 9:47 am 
離線
新手入場

Lenovo K3 Note 都係行普通 Android 平台, 佢有自家製造的 APPS 去俾用家安裝兩個WhatsApp嗎?
(唔係加裝 ogWhatsApp 果類 third party 軟件喎)

因為我未用過 Lenovo K3 Note , 所以想問多兩句如何可以做得到?

(其實部手機點都有機會idle一段時間, 例如開會、沖涼、瞓覺....所以第二個 WhatsApp 號碼係部手機 idle 之後唔識得彈出提示, 就唔算用得到一機兩 WhatsApp)

麻煩晒 Kenny!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 18, 2016 7:36 pm 
離線
全職睇場
頭像

Harry 寫:
Lenovo K3 Note 都係行普通 Android 平台, 佢有自家製造的 APPS 去俾用家安裝兩個WhatsApp嗎?
(唔係加裝 ogWhatsApp 果類 third party 軟件喎)

因為我未用過 Lenovo K3 Note , 所以想問多兩句如何可以做得到?

(其實部手機點都有機會idle一段時間, 例如開會、沖涼、瞓覺....所以第二個 WhatsApp 號碼係部手機 idle 之後唔識得彈出提示, 就唔算用得到一機兩 WhatsApp)

麻煩晒 Kenny!

Lenovo K3 Note 可以俾你 create 多一個 user (multi-user). 應該是 Android Lollipop 其中一個功能! 就好似一個新 partition 咁!

當你裝完 B user 個 whatsapp (第二個 whatsapp) 再轉回去 A user, 當收到 第二個 whatsapp message 個 notification 會多一粒 "紅點" 去分別!

睇影片就明: https://youtu.be/ylfYtKUBOPY

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 2月 19, 2016 2:35 am 
離線
新手入場

哦, 那首先要買多部手機先至有得試 :(

BTW, 您之前話"一個行 BB version Whatsapp, 另一個 Android version 行 simulator", 唔知道您係用邊一部BB手機同邊一個Android simulator 呢? 是 BB Priv 定 BB Classic 呢?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 2月 19, 2016 4:21 am 
離線
全職睇場
頭像

Harry 寫:
哦, 那首先要買多部手機先至有得試 :(

BTW, 您之前話"一個行 BB version Whatsapp, 另一個 Android version 行 simulator", 唔知道您係用邊一部BB手機同邊一個Android simulator 呢? 是 BB Priv 定 BB Classic 呢?

而家 K3 Note 500 人仔就有啦! K4 Note 都好似出左!

總之行 BB10 OS 就已經可以直接裝到 Android 既 APK, 唔使改任何野!

我用 Z10.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 29, 2016 12:09 pm 
離線
新手入場
頭像

​WhatsApp 停止對 BlackBerry 和一眾舊平台的支援
http://chinese.engadget.com/2016/02/28/whatsapp-drops-blackberry-support/
WhatsApp support for mobile devices
https://blog.whatsapp.com/10000617/WhatsApp-support-for-mobile-devices

As we look ahead to our next seven years, we want to focus our efforts on the mobile platforms the vast majority of people use. So, by the end of 2016, we will be ending support for WhatsApp Messenger on the following mobile platforms:
― BlackBerry, including BlackBerry 10
― Nokia S40
― Nokia Symbian S60
― Android 2.1 and Android 2.2
― Windows Phone 7.1

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 02, 2016 2:23 am 
離線
全職睇場
頭像

證明 BB 要消失了 !!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 02, 2016 2:49 am 
離線
新手入場

Samsung My Knox Support 電郵回覆我, 係因為 WhatsApp 同 Samsung My Knox 兼容性問題.

各位小心中招!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章