IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週六 4月 20, 2024 7:40 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 12:11 am 
離線
新手入場

Kenny兄~
其實我打算買docomo的日系機呀~
不過我十分擔心佢的圈外問題...

1/其實現在的hyper card可不可以永久使用呢?
我有看過一些網友說TMSI的模式會導致有一天永遠不能使用...

2/現在的日系記可以使用的是2G還是3G網路呢?
我有一點亂的,就是有些說只能用2G網路...有些又說一定要3G卡...看得我有點糊里糊塗...

3/聽到你們說保姆機的東西...甚麼樣的一台機才能成為保姆機呢?
我有一台sh903,已經可以用香港network的了,不過保留了日文os,可以成為保姆機嗎?如不能,最平的保姆機是那一台,有必要買一台當保險嗎?
另外,保姆機的操作方法是怎樣?拔出不能尋找network的 sim card,連著hyper card放到保姆機內開機,然後關機再插回新的日系機內嗎?

真的有很多問題搞不清...麻煩Kenny兄解答了...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 1:37 am 
離線
全職睇場
頭像

erimike 寫:
Kenny兄~
其實我打算買docomo的日系機呀~
不過我十分擔心佢的圈外問題...

1/其實現在的hyper card可不可以永久使用呢?
我有看過一些網友說TMSI的模式會導致有一天永遠不能使用...

2/現在的日系記可以使用的是2G還是3G網路呢?
我有一點亂的,就是有些說只能用2G網路...有些又說一定要3G卡...看得我有點糊里糊塗...

3/聽到你們說保姆機的東西...甚麼樣的一台機才能成為保姆機呢?
我有一台sh903,已經可以用香港network的了,不過保留了日文os,可以成為保姆機嗎?如不能,最平的保姆機是那一台,有必要買一台當保險嗎?
另外,保姆機的操作方法是怎樣?拔出不能尋找network的 sim card,連著hyper card放到保姆機內開機,然後關機再插回新的日系機內嗎?

真的有很多問題搞不清...麻煩Kenny兄解答了...

1) 唔知! 只知成日找不到 network (台)! 日後個台會唔會 block 就無人知!

2) 有一些可用 2G, 另一些只可用 3G! 當然有一些可以用到 2G 及 3G! 睇你買乜機!

3) 只要一台已經正常解鎖的手機已經可以! 用什麼 language 分別不大! 用法就正如你所講! 但一定要找到台之後才可以關機再插回日系機!

用得咁辛苦 ..................

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 2:25 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:

1) 唔知! 只知成日找不到 network (台)! 日後個台會唔會 block 就無人知!

2) 有一些可用 2G, 另一些只可用 3G! 當然有一些可以用到 2G 及 3G! 睇你買乜機!

3) 只要一台已經正常解鎖的手機已經可以! 用什麼 language 分別不大! 用法就正如你所講! 但一定要找到台之後才可以關機再插回日系機!

多謝Kenny兄咁快覆我~~我仲有d問題想追問~~

1)其實找不到network的情況頻唔頻密既呢?會唔會一日out幾次而且都唔識自己找返network架?我用1010的,遲d可能會轉去peoples~

2)我打算買sh905i呀,咁1010同peoples邊個network會好d?同埋如果1010的3G network收唔到跳去2G network時,會唔會發生圈外問題?而sh905i可唔可以set做只接收gsm訊號(2G)?

3)sh905i好似有一個function係GPS,係香港可以用嗎?定係一定要係日本上網先用到?(即係類似AGPS果類...)如果香港用到,係唔係要下載香港的專用地圖先?

其實我真係幾有興趣買這台日系機的...不過我見Kenny兄言中帶有很多感嘆號,好像不太贊成現階段買日系機...是因為日系機經常圈外的問題嗎?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 3:18 am 
離線
全職睇場
頭像

erimike 寫:
Kenny Li 寫:

1)其實找不到network的情況頻唔頻密既呢?會唔會一日out幾次而且都唔識自己找返network架?我用1010的,遲d可能會轉去peoples~

2)我打算買sh905i呀,咁1010同peoples邊個network會好d?同埋如果1010的3G network收唔到跳去2G network時,會唔會發生圈外問題?而sh905i可唔可以set做只接收gsm訊號(2G)?

3)sh905i好似有一個function係GPS,係香港可以用嗎?定係一定要係日本上網先用到?(即係類似AGPS果類...)如果香港用到,係唔係要下載香港的專用地圖先?

其實我真係幾有興趣買這台日系機的...不過我見Kenny兄言中帶有很多感嘆號,好像不太贊成現階段買日系機...是因為日系機經常圈外的問題嗎?

基本上, 我答唔到你 .........因為我未 "正式" 用過用 Hyper Card 既日系機! 佢地用 "假" MSI 去呃個台, 而咁做有無法律責任, 我唔知!

我只知我是一個 "黑仔", 而我唔想做第一個俾人拉既人!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 9:38 am 
離線
資深玩家
頭像

erimike 寫:
Kenny Li 寫:

經常入

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 4:52 pm 
離線
高級玩家

Kenny Li 寫:
erimike 寫:
Kenny Li 寫:

基本上, 我答唔到你 .........因為我未 "正式" 用過用 Hyper Card 既日系機! 佢地用 "假" MSI 去呃個台, 而咁做有無法律責任, 我唔知!

我只知我是一個 "黑仔", 而我唔想做第一個俾人拉既人!

i think brother kenny can't answer u so detail , coz it is not his cup of tea....

let me answer u la:-

1)找不到network的情況頻唔頻密? --depends on u use which 台, smartone is the best , then 1010 > pccw > people > new world,
3 can't use

2)all hyper card fully support 2G network only, if u use 3G sim, must lock it to GSM mode,

3)GPS can't use in hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 5月 12, 2008 9:39 pm 
離線
新手入場

唔該哂Kenny兄,philipchiu197601兄同chris兄的回答~~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案