IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 4月 23, 2024 4:35 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週二 6月 03, 2008 10:59 pm 
離線
資深玩家
頭像

KENNY兄, 小弟在大陸入左呢部SHARP玩下, 入本地SIM, 有SIGNAL有台名, 但只可打入, 不可打出, 係SIMLOCK問題, 一或FIRMWARE有問題, 定一或部機問題 ? 請指教一下, THX

附加檔案:
a.jpg [ 63.96 KiB | 被瀏覽 8989 次 ]

個人資料  

文章發表於 : 週三 6月 04, 2008 3:23 am 
離線
全職睇場
頭像

spandau 寫:
KENNY兄, 小弟在大陸入左呢部SHARP玩下, 入本地SIM, 有SIGNAL有台名, 但只可打入, 不可打出, 係SIMLOCK問題, 一或FIRMWARE有問題, 定一或部機問題 ? 請指教一下, THX

1) Sim lock 唔會唔限打出! 一有 sim lock 即不可打出打入

2) 試左 master reset 未?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 04, 2008 10:09 am 
離線
版主
頭像

夾台 !?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 04, 2008 11:43 am 
離線
資深玩家
頭像

引言回覆:
1) Sim lock 唔會唔限打出! 一有 sim lock 即不可打出打入

KENNY兄, 試左master reset都唔得, 好奇怪, 我都知如果有sim lock, 入卡即話sim error之類, 跟本完全用唔到, 但好奇怪地, 打唔出, 但打得入....試過入pccw卡同csl卡都一樣, 應該唔係夾台的問題.......唔明

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 04, 2008 2:37 pm 
離線
新手入場
頭像

spandau 寫:
引言回覆:

KENNY兄, 試左master reset都唔得, 好奇怪, 我都知如果有sim lock, 入卡即話sim error之類, 跟本完全用唔到, 但好奇怪地, 打唔出, 但打得入....試過入pccw卡同csl卡都一樣, 應該唔係夾台的問題.......唔明

這情況真的好似是Line 1 or Line 2的問題,但我都係多口講姐 :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 9:48 am 
離線
高級玩家

sing1327 寫:
spandau 寫:
引言回覆:

這情況真的好似是Line 1 or Line 2的問題,但我都係多口講姐 :P

嗯, 用Line 2, 的確會有尼D情況發生, 打唔出, 打得入.......

最後由 nuvolar 於 週四 6月 05, 2008 2:40 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 1:55 pm 
離線
資深玩家
頭像

now can call-in, can't call-out.....
if the problem is really on Line 1 / Line 2, but I Can't find any function on setting to change Line 1 / Line2
I tried many times .....many phones are long press # can change Line 1 / Line 2. also can't find it from SETTING.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 10:34 pm 
離線
版主
頭像

映個 display 睇

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 11:02 pm 
離線
資深玩家
頭像

STAND-BY DISPLAY PHOTO...with Network name & signal.....

附加檔案:
e.jpg [ 72.32 KiB | 被瀏覽 8784 次 ]

個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 11:11 pm 
離線
版主
頭像

可唔可以zoom近dd :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 11:14 pm 
離線
版主
頭像

spandau 寫:
STAND-BY DISPLAY PHOTO...with Network name & signal.....

May be the phone wrongly recognise you are roaming lei.... but you are at local network, so it may be disabled the call out function. :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 11:16 pm 
離線
版主
頭像

call bar !? 關機事咩 !?
會唔會部機有暗病呀 !?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 05, 2008 11:25 pm 
離線
新手入場
頭像

有無試下入個電話入電話簿,再用電話簿打呢 :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 06, 2008 11:23 am 
離線
資深玩家
頭像

Sing, Save the no to phone book also NOT ok to call-out.....I think it is the problem of the phone.......thanks for help from all brothers......just keep it as collection lar.....becos very very very cheap....OK lar

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 14 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :