IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 4月 19, 2024 2:15 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : UK Nokia 5800 改中文
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 4:42 am 
離線
新手入場

小弟乃手機新手,
打算在英國購入 5800XM,
我問過係沒有 SIM lock 的...

所以小弟關心的是, 如果我想將部 5800 改中文
令佢 display 到同打到中文....

請問有可能自行改嗎?? :o
是否 flash 一次部機就得?
還是要重裝個 Symbian OS??

爬過一下文,
知道大概見到可以用 Phoenix flash 中文 firmware,
5800 適用嗎?
flash 完之後是否理論上跟 HK 行機一樣? (包括手寫中文)

如果可以自行flash的話,
請師兄們彈個詳盡點的教學給我參考看...
謝!!!

最後由 J@CKY 於 週一 2月 09, 2009 5:42 am 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 5:39 am 
離線
全職睇場
頭像

J@CKY 寫:
小弟乃手機新手,

爬過一下文,
知道大概見到可以用 Phoenix flash 中文 firmware,
5800 適用嗎?

謝!!!

兩個方法:

1. 用 NSS 改 code 再用 Nokia Firmware updater 改!

以上是 5800 香港既 code! 只是未知 NSS 可唔可以改 5800! 你自已試!

2. 用 Phoenix 就要自找 Phoenix 個 crack 版! 去大陸網, 例如 it168.com 有! 之後再找 5800 中文 firmware! 之後個 screen 會一步步叫你點做!

但你未改過機 .......... 小心!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 5:51 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
J@CKY 寫:
小弟乃手機新手,

爬過一下文,
5800 適用嗎?

謝!!!

兩個方法:

1. 用 NSS 改 code 再用 Nokia Firmware updater 改!

以上是 5800 香港既 code! 只是未知 NSS 可唔可以改 5800! 你自已試!

2. 用 Phoenix 就要自找 Phoenix 個 crack 版! 去大陸網, 例如 it168.com 有! 之後再找 5800 中文 firmware! 之後個 screen 會一步步叫你點做!

但你未改過機 .......... 小心!

感謝 kenney 兄咁快回覆...
想請問兩個改法效果有冇乜野分別??

haha.. 都唔係完全未改過嘅...
但之前都係用開 SE 機,
自己 flash 過幾次部 K770i...

但對 Nokia 就唔多熟行...
NSS = Nokia ?? Suite??

Kenney 兄比較建議小弟用邊個方法 flash?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 6:28 am 
離線
全職睇場
頭像

[quote="J@CKY感謝 kenney 兄咁快回覆...
想請問兩個改法效果有冇乜野分別??

haha.. 都唔係完全未改過

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 5:32 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:

1. NSS = Nemesis Service Suite. 我唔知可唔可以 support 5800. 你試下啦

2. 兩個方法我都未試過! 我用 JAF, 再唔係上大陸俾 $5 人地去做 :P

What's JAF?

大陸邊度有 $5 改??
請教路!! :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 6:10 pm 
離線
版主
頭像

無睇開 ima la !! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 6:46 pm 
離線
新手入場

政 寫:

係呀....雖然 account 係好耐之前開...
但最近先上 IMA 多D咋.... :oops:

剛剛 google 過
請問師兄上面所講嘅 JAF 係咪要買個個 JAF box 先得??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 8:05 pm 
離線
全職睇場
頭像

J@CKY 寫:
政 寫:

係呀....雖然 account 係好耐之前開...
但最近先上 IMA 多D咋.... :oops:

剛剛 google 過
請問師兄上面所講

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 11:07 pm 
離線
資深玩家
頭像

大陆有无咁快可以flash 5800? 如果有就快靓正啦..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 11:09 pm 
離線
版主
頭像

Les Chan 寫:
大陆有无咁快可以flash 5800? 如果有就快靓正啦..

可能改 code 易 d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 2月 10, 2009 12:28 am 
離線
全職睇場
頭像

[quote="Les Chan"]大陆有

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 2月 10, 2009 12:48 am 
離線
版主
頭像

[quote="Kenny Li"][quote="Les Chan"]大陆有

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 2月 10, 2009 5:07 am 
離線
新手入場

咁請問解鎖+改中文成套要幾錢呢??
(both HK and 大陸 Quote pls.... :D )

btw, Sum Tone and SINTAT 係邊?? 深zhen? or HK?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 2月 10, 2009 6:42 pm 
離線
全職睇場
頭像

J@CKY 寫:
(both HK and 大陸 Quote pls.... :D )

btw, Sum Tone and SINTAT 係邊?? 深zhen? or HK?

解鎖好難講 ......... ! 由 $5 - $100 都有! 未知 5800 有解鎖未!

一定唔過 $100 !

深通在深圳

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 2月 10, 2009 8:15 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
J@CKY 寫:

解鎖好難講 ......... ! 由 $5 - $100 都有! 未知 5800 有解鎖未!

一定唔過 $100 !

深通在深圳

Thanks

可以 PM 我點去嗎?

btw, SINTAT =?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 6 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :