IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 3:21 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週日 5月 13, 2012 5:06 pm 
離線
全職睇場
頭像

搞掂食碗麵!

只要 root 到就可以改到! 以後唔使等人幫, 自已搞掂!

有時間先出教學!

PS: 大陸人 ........ 好多裝假狗! 唔想俾人知佢改過乜!

附加檔案:
Chinese_SMS_Files.jpg [ 253.51 KiB | 被瀏覽 17785 次 ]

文章發表於 : 週日 5月 13, 2012 7:46 pm 
離線
版主
頭像

亞公勁呀

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 5月 13, 2012 8:32 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
亞公勁呀

我打算長期玩韓妹 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 5月 13, 2012 9:46 pm 
離線
版主
頭像

咁又係, 你有咩女未玩過!? 玩架妹都玩咗幾年, 之後到鬼妹

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 23, 2012 1:09 am 
離線
新手入場

我買左部韓e160s打d中文sms腥比朋友變左<????>
亞公我好需要你 :-D :-D :-D :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 23, 2012 1:18 am 
離線
全職睇場
頭像

lf1 寫:
我買左部韓e160s打d中文sms腥比朋友變左<????>
亞公我好需要你 :-D :-D :-D :-D

再過多幾粒鐘, 我就會身處: http://maps.google.com.hk/maps?q=Bangko ... iland&z=10

番到香港先啦 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 23, 2012 1:53 am 
離線
新手入場

唔好去咁耐牙但要玩得開心d :-D :-D :-D :-D :-D 等你返到香港既教文牙 :-D :-D :-D 祝旅途愉快

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 29, 2012 12:15 am 
離線
新手入場

阿公, 返hk未呀?

等緊你個教學呀....... ;)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 29, 2012 1:14 am 
離線
全職睇場
頭像

simon 寫:
阿公, 返hk未呀?

出埋教學益 "猩哥"? :lol: :lol:

有人要先個別改俾佢啦 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 29, 2012 10:15 am 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
simon 寫:
阿公, 返hk未呀?

都係睇唔明點改,
我用 lu6200, 想用韓版 rom, 唔想要大陸 d rom, 又食電, 又加左 d 垃圾嚮度
想問容易改嗎?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 29, 2012 11:54 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
simon 寫:
阿公, 返hk未呀?

亞公唔出教學?? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 5月 29, 2012 12:07 pm 
離線
版主
頭像

亞公, 出啦! 星哥佢賣繁中版架, sms 無事

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 30, 2012 2:49 am 
離線
全職睇場
頭像

唔好再 PM 我! 我簡單咁講個原理, 如果你完全唔明, 教你都唔會識!

1. 先學識用 "apktools" 去 decompile 同 compile 個 framework.jar (A = 原版)

2. 先 decompile 個 framework.jar (A = 原版), 得出 framework.jar (B = 改版), 之後再 search 每一個 file, 搵 "euc-kr". 呢個是韓文個 encoding, 將佢轉成 "utf-16be" or "utf-8" 即是 unicode

3. 換完晒 "euc-kr" 之後, 用 apktools 再 compile 個 framework.jar (B = 改版). 然後用 Winrar 打開原本果個 framework.jar (A = 原版), 再將改過既 framework.jar (B = 改版) 入面既 file 拉過去原本 framework.jar (A = 原版). Save 完得到 framework.jar (C = 最終版). 因為每個 framework.jar 都有個 signature, 唔改得, 所以要用原本果個做種!

4. 用 ADO push 個 framework.jar (C = 最終版). 記得改番個 permission.

5. 開機! 最好 Factory Reset 一次!

Tips: 最快手方法, 大陸人叫移植! 即是改 Galaxy Note 韓版時, 就搵同一個版本 (例如 2.3.6) Galaxy Note 香港版, 將有關 "euc-kr" 既 file 移植! 咁就快手好多!

講完!

改機有風險! 死機唔好怪我!

附加檔案:
sms.jpg [ 159.15 KiB | 被瀏覽 17539 次 ]

文章發表於 : 週三 5月 30, 2012 6:04 am 
離線
新手入場
頭像

阿公好o野, 感謝阿公

但我就好奇怪, 我就試過好簡單咁, 先 flash 大陸 rom 落部機度, 嚮大陸 rom 度, 抄個 framework.jar file 出黎,
然後再 flash 番韓國 rom, 再寫番 framework.jar file 落去機, 改埋 permission,
之後試過都得, 可以 send 到 中文 sms, 但部機好唔穏定, 間中 reboot, 最後部機開番機仲會入埋 safe mode 添,
再開番機, 正常番, 但又 send 唔到中文 sms, 即係就咁抄個 framework.jar 可能係唔得,
可能唔同 rom version, 個 framework.jar 都有 d 唔同,
要用番阿公呢個方法, 改番自己個 rom 的 framework.jar

附加檔案:
safe mode.jpg
safe mode.jpg [ 77.09 KiB | 被瀏覽 17535 次 ]
回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 5月 30, 2012 6:55 am 
離線
全職睇場
頭像

netkid 寫:
阿公好o野, 感謝阿公

但我就好奇怪, 我就試過好簡單咁, 先 flash 大陸 rom 落部機度, 嚮大陸 rom 度, 抄個 framework.jar file 出黎,
然後再 flash 番韓國 rom, 再寫番 framework.jar file 落去機, 改埋 permission,
之後試過都得, 可以 send 到 中文 sms, 但部機好唔穏定, 間中 reboot, 最後部機開番機仲會入埋 safe mode 添,
再開番機, 正常番, 但又 send 唔到中文 sms, 即係就咁抄個 framework.jar 可能係唔得,
可能唔同 rom version, 個 framework.jar 都有 d 唔同,
要用番阿公呢個方法, 改番自己個 rom 的 framework.jar

你果個方法又真係慳水慳力, 但你睇漏左一句: "因為每個 framework.jar 都有個 signature, 唔改得, 所以要用原本果個做種!"

即是你要用原本果個 framework.jar 做種, 抄大陸 ROM 果個 framework.jar 改過既內容過去. 咁先夾番個 signature.

PS: 如果大陸 ROM 靠得住, 我使鬼咁辛苦自已改咩 :-P

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :