IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 4:48 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 6:13 pm 
離線
全職睇場
頭像

應 政政要求, 想要中文 ROM, 所以做左呢個教學! 首先講明, 我本人未試過, 所以有乜後果要自已負責! 死機, 壞機就唔好怪我!

我將所有要用既檔案放左去附件! 自已 download 啦!

第一, 將 "ca-201l_cwm-signed.zip", 及 "ca-201l_root-signed.zip" 兩個 file 放去外置 memory card! 一定要外置 memory card!

第二, 先 root 機! Root 機步驟如下:
a) 熄機, 再等 1 分鐘! 之後按 音量加 + 快速鍵 (音量減對落) + Power
b) 先見到個開機 logo 之後部機就會震一下, 咁就放手!
c) 放完手之後, 就會見到個瞓地機械人, 之後再按一下 "快速鍵 (音量減對落)" 就會見到 原廠 recovery
d) 用音量鍵上及下去選擇 "Apply update from external storage", 再按 power 鍵去確定!
e) 選擇 "ca-201l_root-signed.zip" 再按 power 鍵去確定!
f) 回到主版面再 reboot 機! 完成

第三, 安裝 CMW (clockworkmod recovery)
a) 熄機, 再等 1 分鐘! 之後按 音量加 + 快速鍵 (音量減對落) + Power
b) 先見到個開機 logo 之後部機就會震一下, 咁就放手!
c) 放完手之後, 就會見到個瞓地機械人, 之後再按一下 "快速鍵 (音量減對落)" 就會見到 原廠 recovery
d) 用音量鍵上及下去選擇 "Apply update from external storage", 再按 power 鍵去確定!
e) 選擇 "ca-201l_cwm-signed.zip" 再按 power 鍵去確定!
f) 回到主版面再 reboot 機! 完成

第四, 有左 CMW 之後, 先做一個 full backup!
熄機, 再等 1 分鐘! 之後按 音量加 + 快速鍵 (音量減對落) + Power 就可以直入 CMW. 之後選擇 "Backup / Restore"

第五, 如果想要中文 ROM, 可以試下:
a) 將 "Casio CA-201L_v410.zip" 先係電腦 unzip 再將 9 個 files 抄去手機外置 memory card.例如叫 "V410". 一定要外置 memory card.
b) 熄機, 再等 1 分鐘! 之後按 音量加 + 快速鍵 (音量減對落) + Power 進入 CMW
c) 選擇 Backup / Restore -> Restore 再選相應 folder, 例如 "V410"! 記得用 "Restore" 而唔是 "Update" !!!
d) Restore 完, 記得要 雙 wipe 一次 !!!

因為我未試過 "Casio CA-201L_v410.zip" 是否真是有中文, 如果萬一無中文, 就叫有中文機既兄弟用 CWM backup 一個再分享俾大家!

再講多一次, 我未試過, 有事唔好怪我 !!!

附加檔案:
CA_201L.txt [231 Bytes]
被下載 922 次

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 6:31 pm 
離線
全職睇場
頭像

另外, 如果有中文版既兄弟想分享個中文 ROM, 可以照下列步驟去 backup 個 ROM:

1) 一定要有外置 memory card
2) 熄機, 再等 1 分鐘! 之後按 音量加 + 快速鍵 (音量減對落) + Power 進入 CWM Recovery
3) 選擇 Backup / Restore -> Backup
4) Backup 完之後, 就可以將 Memory card 入面 clockworkmod -> backup -> "當時日期" 果個 folder 成個抄出黎!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 9:25 pm 
離線
版主
頭像

個Rom download唔到呀, 呀公!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 9:59 pm 
離線
全職睇場
頭像

makgary 寫:

Sorry, Windows Server 唔食 space 做 file 名.......... 而家無事! 再 download 過!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 10:16 pm 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
makgary 寫:

Sorry, Windows Server 唔食 space 做 file 名.......... 而家無事! 再 download 過!

係咪就咁delete左個space就ok?我試過唔得。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 10:29 pm 
離線
全職睇場
頭像

makgary 寫:
Kenny Li 寫:
makgary 寫:

space 換成 _

你再 download 一次果個 txt file 我已經 update 左!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 10:41 pm 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
makgary 寫:
Kenny Li 寫:
makgary 寫:

space 換成 _

你再 download 一次果個 txt file 我已經 update 左!

downloading...... :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 10:46 pm 
離線
全職睇場
頭像

makgary 寫:

裝完報告下個結果!

有無中文我唔關心, 我想知個 SMS 用唔用到 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 10:50 pm 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:
makgary 寫:

裝完報告下個結果!

有無中文我唔關心, 我想知個 SMS 用唔用到 :lol:

OK

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 11:35 pm 
離線
版主
頭像

呀公,個custom Rom同stock Rom冇分別!完全一模一樣!

只係有英文同韓文介面,冇中文!冇香港嘅APN, 冇香港字!大部份嘅韓國app都仲係度!唔話你知,可能你會以為救磚Rom.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 11:42 pm 
離線
全職睇場
頭像

makgary 寫:
呀公,個custom Rom同stock Rom冇分別!完全一模一樣!

只係有英文同韓文介面,冇中文!冇香港嘅APN, 冇香港字!大部份嘅韓國app都仲係度!唔話你知,可能你會以為救磚Rom.

1) 有分別! 是最新 410 版!
2) 試下原生 SMS 用唔用到?
3) 咁睇怕要你地出手搵一部有中文既去 backup! 我叫 政政上大陸扮買機, 再放張 memory card 入去做 backup :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 11:46 pm 
離線
版主
頭像

:lol: 好彩有潮神出手 ;)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 11:48 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
:lol: 好彩有潮神出手 ;)

我開左個頭, 你地埋尾啦 ;) ;)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 11:54 pm 
離線
版主
頭像

收繁中sms冇問題!可以收超過80個中文字!發sms多過80個中文字會當成MMS咁出!但係我send左5分鐘都未send得出。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 24, 2013 11:58 pm 
離線
全職睇場
頭像

makgary 寫:
收繁中sms冇問題!可以收超過80個中文字!發sms多過80個中文字會當成MMS咁出!但係我send左5分鐘都未send得出。

咁正常 SMS 發唔發到?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :