IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 4:17 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 12月 19, 2007 3:56 am 
離線
全職睇場
頭像

可能大家文化背景唔同, 香港人同大陸人對於文化上有一定既差距!

就好似大陸人喜歡直接用部手機個 speaker (唔用耳機) 有咁大聲開咁大聲聽歌! 所以先會有大陸做既 10 個 speakes 手機! 響到對面街都聽到果種!

大家有無留意 Nokia 近期有個賣 5310 手機既廣告? 佢老咪 .......... 竟然有一男一女, 係架公共交通公具上, 用部 5310 去 "傳情"!!!!!!

大老呀, 你地試過放工, 好 Q 累, 想搭車時休息下, 但附近有個阿伯開大大聲部 AM 收音機去聽馬! 再有個死飛仔開大聲部 5310 去聽歌, 再加上一個死妹釘開大聲部 NDS 玩 cooking ma ma! 你想唔想殺死佢地?

你地知唔知咩叫 "禮貌"? 咩叫 "家教"? 咩叫 "公民教育"? 咩叫 "為他人著想"?

你地去過日本未? 人地坐車, 連電話都唔講架!

香港政府好失敗! "公民教育" 從來唔教人坐車既基本禮貌! 因為要同大陸同化! 但而家 Nokia 竟然加多一分力去推廣?

Nokia 你想香港死快 D ?

另外想問, 香港乜野公共交通公具上可以飲食架? 個廣告入面個女仔好似一路 "傳情", 一路飲緊野!

如果全部公共交通公具都唔俾飲食, 咁Nokia 咪又教壞多香港人一樣野?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 12月 19, 2007 6:56 pm 
離線
資深玩家
頭像

絕對認同, "公民教育" 從來唔教人坐車既基本禮貌, 只係教人

最後由 philipchiu197601 於 週三 12月 19, 2007 8:16 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 12月 19, 2007 7:34 pm 
離線
全職睇場
頭像

[quote="philipchiu197601"]絕對認同, "公民教育" 從來唔教人坐車既基本禮貌, 只係教人

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 12月 19, 2007 8:16 pm 
離線
資深玩家
頭像

好耐之前有個"公民教育"廣局有教人入到劇院睇個女

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 12月 19, 2007 8:56 pm 
離線
全職睇場
頭像

[quote="philipchiu197601"]好耐之前有個"公民教育"廣局有教人入到劇院睇個女

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 20, 2007 9:37 am 
離線
高級玩家

講到尾, 都係人的質素問題, 教育跟不上嘛

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12月 20, 2007 6:18 pm 
離線
版主
頭像

同意 !!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12月 21, 2007 2:14 am 
離線
新手入場
頭像

早排搭車隔離個c 奶開到大大甘聽歌
仲要訓q 著左,差少少挨埋落黎
最抵死係佢會久唔久起身
check下電話
真係火都黎埋

講開睇戲,如果想冇甘嘈既,可以去d high class少少既場睇
elements, ifc 果d會冇甘多人嘈
你去mk 果d 隔離講野好q 大聲架 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12月 21, 2007 11:59 am 
離線
新手入場
頭像

身受其害中...
係大陸架公車D廣告已經夠嘈o架喇
呢o的打扮成90年代果套“古惑仔”系列電影outlook懶型o既7頭仲要大大聲聲開D唔知咩o既歌手o既MP3
仲以爲自己有部開得MP3 o既手機好威...DAMN... :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 12月 21, 2007 12:47 pm 
離線
新手入場
頭像

大哥,你留意一下個廣告係邊度拍? :twisted:

NOKIA 都好有 heart 架quote="Kenny Li"]鶠I之不過佢覺得香港特區既市民同國內同胞一樣姐~~ :lol:

Kenny Li 寫:
可能大家文化背景唔同, 香港人同大陸人對於文化上有一定既差距!

就好似大陸人喜歡直接用部手機個 speaker (唔用耳機) 有咁大聲開咁大聲聽歌! 所以先會有大陸做既 10 個 speakes 手機! 響到對面街都聽到果種!

大家有無留意 Nokia 近期有個賣 5310 手機既廣告? 佢老咪 .......... 竟然有一男一女, 係架公共交通公具上, 用部 5310 去 "傳情"!!!!!!

大老呀, 你地試過放工, 好 Q 累, 想搭車時休息下, 但附近有個阿伯開大大聲部 AM 收音機去聽馬! 再有個死飛仔開大聲部 5310 去聽歌, 再加上一個死妹釘開大聲部 NDS 玩 cooking ma ma! 你想唔想殺死佢地?

你地知唔知咩叫 "禮貌"? 咩叫 "家教"? 咩叫 "公民教育"? 咩叫 "為他人著想"?

香港政府好失敗! "公民教育" 從來唔教人坐車既基本禮貌! 因為要同大陸同化! 但而家 Nokia 竟然加多一分力去推廣?

另外想問, 香港乜野公共交通公具上可以飲食架? 個廣告入面個女仔好似一路 "傳情", 一路飲緊野!

如果全部公共交通公具都唔俾飲食, 咁Nokia 咪又教壞多香港人一樣野?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 12月 21, 2007 12:48 pm 
離線
新手入場
頭像

大哥,你留意一下個廣告係邊度拍? :twisted:

NOKIA 都好有 heart ,就返我地大中華市場!之不過佢覺得香港特區既市民同國內同胞一樣姐~~ :lol:

Kenny Li 寫:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12月 21, 2007 8:50 pm 
離線
資深玩家
頭像

今日

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 2月 29, 2008 7:03 pm 
離線
新手入場
頭像

philipchiu197601 寫:
今日鰠中環搭地鐵, 坐我隔離條臭西仲頂癮, 佢可以"橋"起隻腳除底隻鞋搣腳掙鱓死皮, 仲大大聲同佢個大嬸講自己家族鱓人cheap, 話"成萬蚊一粒鑽石咁cheap, 我屋企有粒成二萬幾。" 我聽佢咁講, 佢真係挓衰粒鑽石, 大庭廣眾搞腳板底, 佢懐鰠油麻地落車, 坐咁耐搣咁耐, 我真係想影底佢鱓動作post上youtube, 公諸於世。 :evil: :evil: :evil:

可能係繼巴士阿叔後又一賣座網片...HAHA
我成日搭車都聽到PSP隻怪物獵人....有時又有D小朋友想聽下次己部機O既鈴聲,有時又有人開住部機個SPEAKER聽歌...香港人有時都幾自私....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 2月 29, 2008 7:07 pm 
離線
資深玩家
頭像

雖然我都係土生土長

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客

不能 在這個版面發表主題