IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 12:27 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 5:41 am 
離線
全職睇場
頭像

近期可能 "奇拿" 休息, 各大網民已經將視線轉到去 "港女" 身上!

一個 "演唱會港女" 同另一個 "美心食燒味港女" 就已經熱爆網上! 簡直將 "奇拿" 未完成既出火任務, 轉移晒去呢兩位小姐身上!

個人理解, 那個 "演唱會港女" 是無家教! 而 "美心食燒味港女" 就好明顯有準備之下玩野!

就兩位小姐的失禮行為, 就以批鬥形式, 判晒成香港出生或長期以香港為定居地的女士們死罪, 又似乎過分了!

香港靚的, 好的女士多的是! 只是各人生活圈子不同, 那些網上 "港男" 未有機會接觸! 或者更直接咁講, 你地未夠班去接觸!

我舉個實例 ........ 我身邊有好多女性親人及朋友, 她們都已經過了適婚年齡, 但依然 enjoy 單身! 就以我最細兩個妹為例, 兩個都已經過了 30 歲 (但明明我重 25 歲架 :lol: ) 都係依然單身!

有時番老媽屋企一齊食飯, 做大佬既, 當然白無禁忌咁去問清楚啦! 阿妹, 點解唔快手搵個男人結婚?

兩個妹, 同一個答案 ........... 香港男人, 同我差不多年紀既, 個個甩皮甩骨! 幾十歲人, 唔係睇公仔書, 就係打機! 出街只識唱 K 同睇周星馳! 又無文化, 又無品味, 又無上進心! 一個唔覺意嫁左俾佢, 就好似帶個仔出街咁, 失禮死人! 你唔信, 坐一程火車或地鐵就睇到好多呢類 "kidualt" (kid + adult)! 而年紀比我地大, 而條件好少少既男人, 一早俾人 mark 實晒啦! 所謂手快有, 手慢就無!

我聽完 ................ 好很同意!

香港地, 太多唔長進既男人! 特別係新果一代! 有時, 睇到真係眼火爆! 三十幾歲人, 重睇公仔書? 經濟日報你唔睇, 最少都 Apple Daily 啦!

打機? 坐程車就手不離機! 又唔用 headphone! 就咁 BB..... BB .... 咁響! 有無家教架?

書讀唔成就學門手藝! 行行出狀元! 最大鑊係用腦又怕頭痛! 用手又唔夠力! 更加唔想出力! 最好中六合彩唔使做! 唔夠錢使就問阿媽借 ............... !

我 20 歲未夠畢業出社會做事, 頭10 年從未放過假! 頭 4 年更加是一星期番足 7 日工! 每日最少做 12 個鐘! 而家有幾多後生仔可以做到?

當你地要批評人地時, 問一問你自己又點!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 10:15 am 
離線
高級玩家

Kenny Li 寫:
近期可能 "奇拿" 休息, 各大網民已經將視線轉到去 "港女" 身上!

一個 "演唱會港女" 同另一個 "美心食燒味港女" 就已經熱爆網上! 簡直將 "奇拿" 未完成既出火任務, 轉移晒去呢兩位小姐身上!

個人理解, 那個 "演唱會港女" 是無家教! 而 "美心食燒味港女" 就好明顯有準備之下玩野!

就兩位小姐的失禮行為, 就以批鬥形式, 判晒成香港出生或長期以香港為定居地的女士們死罪, 又似乎過分了!

香港靚的, 好的女士多的是! 只是各人生活圈子不同, 那些網上 "港男" 未有機會接觸! 或者更直接咁講, 你地未夠班去接觸!

我舉個實例 ........ 我身邊有好多女性親人及朋友, 她們都已經過了適婚年齡, 但依然 enjoy 單身! 就以我最細兩個妹為例, 兩個都已經過了 30 歲 (但明明我重 25 歲架 :lol: ) 都係依然單身!

有時番老媽屋企一齊食飯, 做大佬既, 當然白無禁忌咁去問清楚啦! 阿妹, 點解唔快手搵個男人結婚?

兩個妹, 同一個答案 ........... 香港男人, 同我差不多年紀既, 個個甩皮甩骨! 幾十歲人, 唔係睇公仔書, 就係打機! 出街只識唱 K 同睇周星馳! 又無文化, 又無品味, 又無上進心! 一個唔覺意嫁左俾佢, 就好似帶個仔出街咁, 失禮死人! 你唔信, 坐一程火車或地鐵就睇到好多呢類 "kidualt" (kid + adult)! 而年紀比我地大, 而條件好少少既男人, 一早俾人 mark 實晒啦! 所謂手快有, 手慢就無!

香港地, 太多唔長進既男人! 特別係新果一代! 有時, 睇到真係眼火爆! 三十幾歲人, 重睇公仔書? 經濟日報你唔睇, 最少都 Apple Daily 啦!

打機? 坐程車就手不離機! 又唔用 headphone! 就咁 BB..... BB .... 咁響! 有無家教架?

書讀唔成就學門手藝! 行行出狀元! 最大鑊係用腦又怕頭痛! 用手又唔夠力! 更加唔想出力! 最好中六合彩唔使做! 唔夠錢使就問阿媽借 ............... !

我 20 歲未夠畢業出社會做事, 頭10 年從未放過假! 頭 4 年更加是一星期番足 7 日工! 每日最少做 12 個鐘! 而家有幾多後生仔可以做到?

我都同意你的看法,的確有不少"港男"在身邊.
不過你的妹妹們又似乎犯了類似的錯誤, 都有以片概全的嫌疑.....
其實好既未結婚既並不少(我唔係), 只是你的妹妹們未有接觸到而已.....

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 12:18 pm 
離線
新手入場
頭像

好認同!!唔理人感受的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 1:39 pm 
離線
新手入場
頭像

“香港靚的, 好的女士多的是!”
同一句話,香港好男仍然係有o既,大家唔好判晒D男人死罪

我都係25+果堆80年代生o既人
的確返工會見到身邊有唔少典型“港男”“港女”
但身邊認識o既亦有唔少好男
反轉頭問佢地點解唔搵返個女友
同D女人一樣o既答案...
話港女淨係識名牌、名星、化妝、唱K
搵個有氣質o既都難...
呢句真呀...
我就試過好難搵人去文化中心睇藝術節節目o既日子

都係套用Kenny兄果句:
只是各人生活圈子不同, 那些網上 "港女" 未有機會接觸!或者更直接咁講,D女未夠班去接觸!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 4:41 pm 
離線
全職睇場
頭像

nuvolar 寫:
不過你的妹妹們又似乎犯了類似的錯誤, 都有以片概全的嫌疑.....
其實好既未結婚既並不少(我唔係), 只是你的妹妹們未有接觸到而已.....

我認同佢地, 係因為睇野可以好客觀咁去睇! 即是睇 "比較" 同 "比率"!

"比較" 好容易理解, 就是身邊可以接觸既人去亙相比較! 就又以我兩個妹為例. 佢地有兩個姐夫 (我有 4 個妹), 一個姐夫係大學做教授! 另一個姐夫係全球最大既 Set-Top Box (有線, PCCW, HKBB 同近期高清盒) 做高層! 佢地大佬更加唔使講野啦, 係 IMA 既睇場 :lol:

咁佢地好自然對男人既要求會高少少! 咁你話, 而家 30 歲左右既男人, 做緊乜野? Sales? 行街? 保險 Agent? 主任? 車房? 量地?

咁你地可能又會問 ........ 你個妹又有乜 "哥里" 呀?

以我記得 ......... BBA 1st Hon (CU), MBA (UK), MPhil (UST), PhD (唔知完左未)! 而家係大學做緊 research! 有車有樓!

咁你地叫佢點接受到而家時下 30 左右既港男?

另外, 更加要睇 "比率"! 即是邊樣比較多! 你地可以比較一下, 同期由大學畢業, 男既比較成功, 定係女既比較成功咪知道囉! 都唔使多講! 好多 30 左右既港男畢左業到而家都未搵到份長工! 無錢使就做下 part-time! 搵夠兩餐就留係屋企打機!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 4:44 pm 
離線
全職睇場
頭像

justin_lam 寫:
........... 話港女淨係識名牌、名星、化妝、唱K
搵個有氣質o既都難... .............

佢講緊既, 會唔會係旺角商場賣衫果班港女? 或者係中環做個文員, 或者 Receptionist 果班妹妹仔? :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 4:55 pm 
離線
高級玩家

Kenny Li 寫:
nuvolar 寫:

我認同佢地, 係因為睇野可以好客觀咁去睇! 即是睇 "比較" 同 "比率"!

"比較" 好容易理解, 就是身邊可以接觸既人去亙相比較! 就又以我兩個妹為例. 佢地有兩個姐夫 (我有 4 個妹), 一個姐夫係大學做教授! 另一個姐夫係全球最大既 Set-Top Box (有線, PCCW, HKBB 同近期高清盒) 做高層! 佢地大佬更加唔使講野啦, 係 IMA 既睇場 :lol:

咁佢地好自然對男人既要求會高少少! 咁你話, 而家 30 歲左右既男人, 做緊乜野? Sales? 行街? 保險 Agent? 主任? 車房? 量地?

咁你地可能又會問 ........ 你個妹又有乜 "哥里" 呀?

以我記得 ......... BBA 1st Hon (CU), MBA (UK), MPhil (UST), PhD (唔知完左未)! 而家係大學做緊 research! 有車有樓!

咁你地叫佢點接受到而家時下 30 左右既港男?

另外, 更加要睇 "比率"! 即是邊樣比較多! 你地可以比較一下, 同期由大學畢業, 男既比較成功, 定係女既比較成功咪知道囉! 都唔使多講! 好多 30 左右既港男畢左業到而家都未搵到份長工! 無錢使就做下 part-time! 搵夠兩餐就留係屋企打機!

恩, 基本認同, 不過都係果句, 有好的港男, 是否能遇到是另一回事情. 正如港女都有不少高素質的, 不過又係未遇到.
我向來不歧視港女, 因為樹大有枯枝, YouTube裡面的, 只是過是某些典型例子....
香港的男仔, 雖然有不少類似你們講的, 但..... 並不完全如此, 所以請也不要這樣說......

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 4月 30, 2008 11:08 pm 
離線
資深玩家
頭像

Kenny Li 寫:

轉載:http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=38461

不知道是真的假。

:roll:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 5月 01, 2008 1:45 am 
離線
全職睇場
頭像

IMA Reporter 寫:
Kenny Li 寫:

轉載:http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=38461

不知道是真的假。

:roll:

如果係真, 就好似其中一個人咁講 ............ "wa... what a big mouth...." :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 5月 04, 2008 10:52 am 
離線
資深玩家
頭像

引言回覆:

無錯,呢D人最討厭 :x

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 5月 16, 2008 9:33 am 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
justin_lam 寫:
........... 話港女淨係識名牌、名星、化妝、唱K
搵個有氣質o既都難... .............

佢講緊既, 會唔會係旺角商場賣衫果班港女? 或者係中環做個文員, 或者 Receptionist 果班妹妹仔? :lol:

今日睇到呢篇
雖然講緊台灣D女
不過其實HK個班差唔多
佢地永遠會忘記“這是個女挑男,同時也是男挑女的時代。”

P.S. 仍是那句“唔能夠一竹篙打一船人” :lol:

張澄輝/彰化報導

母親節到了,除了犒賞媽媽的辛勞外,不讓她操心終身大事,也是盡孝道之一。近年來不婚男女越來越多,不想婚的人固然有很多主客觀因素,但過於主觀的擇偶條件,可能扮演最重要的關鍵,找不到老婆或老公者,通常是自視甚高,擇偶近乎完美、苛求。

26歲的黃姓女子,有大學學歷又是公務員,她向彰化市媒人唐俊民說,希望另一半必須月入20到30萬、有房子跟車子、不能有貸款,對她要體貼不小氣,家裡更不許養寵物。唐俊民說,女方自視年輕又貌美,充滿優越感,才會開出這樣的條件,適合她的男人恐是個位數。

唐俊民在中華路開設媒婆的店,他說,為了不辜負女方的企盼,在幾千名適婚男性的資料中,找到一名開工廠的小開,完全符合方女的條件,可是到頭來還是吹了。

分手的原因竟是男方在半年前曾收養一隻流浪狗,雖然狗後來也走失了,但女方耿耿於懷,認為男方不夠誠實,沒坦白交代曾養狗的這一段經過。

唐俊民曾到工廠查訪,小開是把流浪狗栓在工廠看門、以防小偷,沒有養在豪宅裡,根本不會影響家裡的氣氛,何況狗也已走失,不能充作退堂鼓的藉口,錯失這次良機,想再找月入20、30萬的男人,恐怕難上加難。

30歲、台大畢業後留學美國、擁有美國碩士學位的劉姓女子,她所開的擇偶條件,必須同樣留學國外,學歷要跟她相當,再者,月入至少7萬以上,皮膚要白白淨淨,身高要172公分,口才得伶俐。媒人婆陳淑華說,劉女的擇偶條件也是近乎完美跟苛求,女方身材並不高,卻要求男方要172公分以上,似乎忘了,這是個女挑男,同時也是男挑女的時代。

她說,適婚男女有權挑選最佳條件者,來作為終身的伴侶,但卻不宜苛求對方,以免因自己的主觀意識,而「窄化」了自美滿的婚姻。

有趣的是,越是學歷較低,越容易推銷出去,唐俊民說,去年十月,一對來自雲林的雙胞胎姊妹,都是高中職學歷,前後只來找他兩次就撮合成功。

頭一次上門,兩姊妹是填個人與擇偶資料,接到唐俊民約定相親的電話後,第二次上門跟男方相見歡,之後居然就來電,其中雙胞胎姊姊,第三次再來時,是帶著囍帖來感謝媒人。雙胞胎妹妹日前剛提完親,也準備要結婚了,但礙於當地習俗,必須等姊姊結婚滿四個月,妹妹才能結婚,雙胞胎姊妹最終全都找到滿意的歸宿。

唐俊民說,介於25到30歲之間的適婚女子,如果學歷較低,又比較不「挑」,往往最容易推銷成功,加上又年輕,是最吃香的「相親一族」。

唐俊民說,女方自視年輕又貌美,充滿優越感,才會開出這樣的條件,適合她的男人恐是個位數。

這句話真是中肯啊 。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 5月 17, 2008 3:27 pm 
離線
新手入場
頭像

今日無意中搵到呢個網...about 港女
幾正 :lol:
P.S. 雖然有D唔中肯
http://strikingkonggirls.blogspot.com/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 5月 18, 2008 7:30 pm 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:

agree!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 5月 22, 2008 3:17 pm 
離線
新手入場

小弟22歲,出黎做野都幾年啦,好彩之前搵到份工...成日周圍走黎走去,上海,東京,台北...係果度都認識唔少既女生....咁話說上年轉工去到新加坡...係度簽左約要留係度3年..咁一開頭就覺得..都唔錯呀..因為本身自己對港女十分反感..身邊太多E D朋友啦..所以一直識既女仔都係外國人...咁到宜家係新加坡..EM~~認識左個波妹..EMEM~~唔識講廣東話...所以要用普通話溝通..唉~~宜家就有D咁既感想..都係港女好...起碼你要鬧人果陣...都可以用D好到肉既詞語黎嘈...再唔係講D無厘頭既野...起碼都可以搞GAG呀...BUT宜家完全唔得~~

咁講返港女..係..同D外國人比...佢地唔算特別靚特別好..BUT~~佢起碼會同你顧下家...同你有得溝通...講真..有得揀..都係揀返港女...做人世會好d~~~(小弟既小小分享啦,多多指點)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案