IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 5月 02, 2024 8:50 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Android Pad
文章發表於 : 週三 2月 02, 2011 9:00 pm 
離線
版主

想買塊7" PAD 玩下,但我要 micro USB 差到電 (所以 Samsung 和 Dell 都唔得),其他就基本要求啦,support multi-touch, 行到 market 和大部份軟件,睇到 720P 大路 format 片 就收貨。當然有 Value add 例如 USB host, support Google Map +GPS 等就最好啦!

2-3 個月前行過一轉,總是差少少咁,請問最近市道如何?有新貨開始 mature 和穩定了嗎?

另外想問多小小:
(1) 以前 Telechips 8902 備受追捧,現在有更好的 solution 嗎?
(2) 山寨機最怕有 bug 又無 firmware update, 硬做白老鼠,會唔會有廠 flash 到 Galaxy 的 android 來避免做白老鼠之苦?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Android Pad
文章發表於 : 週三 2月 02, 2011 9:41 pm 
離線
全職睇場
頭像

未有一部平價山寨可以做到 "support multi-touch" !!

我買左 Galaxy Tab, 用落都 OK! 水貨而家個價都 OK, 但就用唔到micro USB 差電 !

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 2月 02, 2011 9:56 pm 
離線
版主

Kenny Li 寫:
未有一部平價山寨可以做到 "support multi-touch" !!

我買左 Galaxy Tab, 用落都 OK! 水貨而家個價都 OK, 但就用唔到micro USB 差電 !

其實係咪無可能 flash 呢 D 大牌子 Pad 的 firmware 落山寨機?

咁無 multi-touch 我就問題不大,最緊要個 Browser 可以好易放大縮細,現在用 Magic 最怕係 D 網頁 font size 細到無倫,但個 + - 制就 disable 左! :evil:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 1:27 am 
離線
全職睇場
頭像

Andy Kong 寫:
Kenny Li 寫:

其實係咪無可能 flash 呢 D 大牌子 Pad 的 firmware 落山寨機?

咁無 multi-touch 我就問題不大,最緊要個 Browser 可以好易放大縮細,現在用 Magic 最怕係 D 網頁 font size 細到無倫,但個 + - 制就 disable 左! :evil:

唔可以! 因為個 hardware 完全唔同! 暫時未見有一部叫用得落手既山寨 pad!

我大陸公司樓下有好多賣 aPad, bPad, cPad ............ zPad 既公司, 我成日去試機, 未有一部買得落手!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 1:37 am 
離線
版主
頭像

Kenny Li 寫:

亞公, 水咩價位

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 1:42 am 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
Kenny Li 寫:

亞公, 水咩價位

你唔打俾 謝利問下? 佢個價好得人驚下 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 1:46 am 
離線
版主
頭像

收到, 而家打俾佢......會唔會同我開年架 :lol:

今年帶D仔同佢豆利是先 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 1:50 am 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
收到, 而家打俾佢......會唔會同我開年架 :lol:

今年帶D仔同佢豆利是先 :lol:

佢今年好早已經發個 SMS 俾我拜年! 提我帶個仔去同佢豆利是? :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 2:26 am 
離線
版主
頭像

好 !!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 2月 03, 2011 10:31 am 
離線
版主

Kenny Li 寫:
Andy Kong 寫:
Kenny Li 寫:

唔可以! 因為個 hardware 完全唔同! 暫時未見有一部叫用得落手既山寨 pad!

我大陸公司樓下有好多賣 aPad, bPad, cPad ............ zPad 既公司, 我成日去試機, 未有一部買得落手!

我會堅持 micro USB 差電呢樣,已經好辛苦才將屋企所有 portable device 遂件換成 micro USB (除了相機), 唉,又要等!

咁未見有一部叫用得落手,有無話邊部無咁痛苦?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 2月 04, 2011 7:35 pm 
離線
新手入場
頭像

If you are not concern on the mobile 3G connection and GPS, try the NOOK color. I just order one while waiting for the shipment.

More info:
http://www.engadget.com/2010/11/16/nook-color-review/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 2月 05, 2011 1:22 am 
離線
版主

salu 寫:
If you are not concern on the mobile 3G connection and GPS, try the NOOK color. I just order one while waiting for the shipment.

More info:
http://www.engadget.com/2010/11/16/nook-color-review/

Interesting, how much did you pay for including delivery to Hong Kong? I am not in a rush immediately, if you have placed an order already, I'll wait for your open-box review lar. :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 2月 05, 2011 2:24 am 
離線
新手入場
頭像

Around US$249+35 Shipping and Handling. Since the CNY, all shipment has been hold off til Feb 15th. I should have it around 20th Feb. You can check here for the openbox review.
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1544234

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 2月 05, 2011 2:38 pm 
離線
新手入場
頭像

外形真係好靚仔哦.
價錢都好OK哦.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 14, 2011 11:30 pm 
離線
新手入場
頭像

salu 寫:
Around US$249+35 Shipping and Handling. Since the CNY, all shipment has been hold off til Feb 15th. I should have it around 20th Feb. You can check here for the openbox review.
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1544234

C兄,
越睇越有興趣,不過好似官網唔寄香港,
請問如果想訂,可以點呢?

THANKS!!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :