IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週三 5月 01, 2024 2:03 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週一 3月 07, 2011 10:53 am 
離線
版主
頭像

事關想轉congition 4,但我係咪需要先flash 番AT&T 既原廠rom後至可以轉custom ROM呢??

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 08, 2011 1:52 am 
離線
資深玩家
頭像

你唔係用緊 i9000 咩?轉左 Captivate i897?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 08, 2011 9:27 am 
離線
版主
頭像

IMA Reporter 寫:
你唔係用緊 i9000 咩?轉左 Captivate i897?

哈~~ 應該係由iphone 又轉番去 android..

Galaxy S 應該係舊年年中既事了~~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 08, 2011 2:18 pm 
離線
高級玩家
頭像

enzo 寫:
事關想轉congition 4,但我係咪需要先flash 番AT&T 既原廠rom後至可以轉custom ROM呢??

舊版congition 同 perception都係建基於2.1 jh6,唔落番stock先會好似我之前咁有機會變黑磚
雖然congition4係base on att 2.2 rom,唔再係2.1。不過總覺得先刷番stock穩陣好多,反正用odin one click 都係好方便。
唔好搏,整一鑊要幾舊 :cry:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 08, 2011 4:40 pm 
離線
版主
頭像

bb49986 寫:
enzo 寫:

舊版congition 同 perception都係建基於2.1 jh6,唔落番stock先會好似我之前咁有機會變黑磚
雖然congition4係base on att 2.2 rom,唔再係2.1。不過總覺得先刷番stock穩陣好多,反正用odin one click 都係好方便。

唔該哂 ^^

幸好岩岩搵到個叫AIO toolbox 既 software 可以一條龍做哂back to stock ROM 加 flash custom ROM, 裝完cognition 再上黎分享下 ^^

btw 真係受不了行貨三星ROM,even 依家係2.2都太慢了...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 08, 2011 5:13 pm 
離線
高級玩家
頭像

enzo 寫:
bb49986 寫:
enzo 寫:

唔該哂 ^^

幸好岩岩搵到個叫AIO toolbox 既 software 可以一條龍做哂back to stock ROM 加 flash custom ROM, 裝完cognition 再上黎分享下 ^^

btw 真係受不了行貨三星ROM,even 依家係2.2都太慢了...

唔駛客氣呢 :lol: :lol:
cognition4 跑分都只係arround1500-1600。實際使用我都幾滿意,最緊要係用得返noise cancelling :lol:

aio toolbox我剷左lu,因為唔知點解佢個restore stock rom我玩極都唔work。
反而standalone版0既one-click就無問題,可能係.net 4.0 0既關係

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 08, 2011 6:55 pm 
離線
版主
頭像

呢次麻煩喇,唔知係咪win xp 問題,去到 flash custom rom時, 一揀完個rom就冇反應....

屋企又冇win 7焗住用番AT&T 個standard 2.1 rom

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 09, 2011 10:51 am 
離線
高級玩家
頭像

enzo 寫:
呢次麻煩喇,唔知係咪win xp 問題,去到 flash custom rom時, 一揀完個rom就冇反應....

屋企又冇win 7焗住用番AT&T 個standard 2.1 rom

入唔到aio都無相干...

材料:如下
Root file ----> http://www.mediafire.com/?3x7oq2mhcr5r7hl
Clockwork Mod Recovery ----> http://www.mediafire.com/?ve234hbg64ctcu0

先root機
download個root file
改名做update.zip
抄入部機度
入recovery
簡reinstall package

裝clockwork mod
download個clockwork mod recovery
改名做update.zip
抄入部機度
入recovery
簡reinstall package

之後就會由stock recovery 變成clockwork mod recovery,咁就可以自己刷rom lu~~~ :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 3月 10, 2011 12:45 pm 
離線
版主
頭像

THKS~~~~~~~ 終於搞掂左了~~~

暫時都好滿意cognition 4 ,唔係最快但起碼順,同埋少bug。。
試多幾日先~~ ^^

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 3月 27, 2011 4:34 pm 
離線
新手入場
頭像

請問原廠rom後會否SIM LOCK? :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 3月 28, 2011 12:40 am 
離線
版主
頭像

唔關ROM事

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 3月 28, 2011 2:10 pm 
離線
版主
頭像

kennyhkbn 寫:
請問原廠rom後會否SIM LOCK? :-D

原廠rom冇sim lock,只係會lock 自行裝apk (例如你抄個apk 落SD card 度安裝)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案