IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 1:04 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : nokia 死得未呢?
文章發表於 : 週五 6月 15, 2012 9:57 am 
離線
資深玩家
頭像

諾基亞( Nokia)勁裁員救亡!全球最大手機生產商諾基亞,敵不過蘋果 iPhone及 Android智能手機夾攻,計劃在2013年前再裁員一萬人、並關閉芬蘭、德國和加拿大廠房及削減16億歐元(約156億港元)開支,力求翻身。
芬蘭手機生產商諾基亞即使推出 Lumia手機系列亦無力反擊,在發展急速的智能手機市場節節退敗,曾風行一時的手機遊戲「貪食蛇」或成集體回憶。今年首季業績慘淡,錄得9.29億歐元虧損。其手機銷售連續四季下跌,今年首季更勁挫29%。諾基亞更預期第二季虧損擴大, iPhone及 Android智能手機夾擊成主因。
(:N)

From AppleDaily news

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: nokia 死得未呢?
文章發表於 : 週五 6月 15, 2012 11:45 am 
離線
版主

都唔明nokia 要WP 棄Android真係明智??好似三叔咁又Android又WP機

我覺得只係死路一條

:-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 6月 15, 2012 2:35 pm 
離線
新手入場
頭像

lajabo 寫:
都唔明nokia 要WP 棄Android真係明智??好似三叔咁又Android又WP機

我覺得只係死路一條

佢用WP純因為Microsoft會不停科水,CEO又係自已人,無理由用Android姐~
Nokia最後既結局應該係俾Microsoft平價收購,變成Microsoft生產WP既工廠

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 6月 15, 2012 3:20 pm 
離線
版主
頭像

淨係睇佢d promo 活動都死得啦。。。做馬做到出哂樣,真係醜到冇朋友

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 6月 15, 2012 11:38 pm 
離線
資深玩家
頭像

最後一定係MICROSOFT收購, 成為MICROSOFT MOBILE.....

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 6月 16, 2012 9:41 am 
離線
版主

mathew98 寫:
lajabo 寫:

我覺得只係死路一條

佢用WP純因為Microsoft會不停科水,CEO又係自已人,無理由用Android姐~
Nokia最後既結局應該係俾Microsoft平價收購,變成Microsoft生產WP既工廠

我講係nokia 到最後S60就死唔得果時,但又未同MS 結盟果段時間,果時佢肯出AND 機,應該依家無咁死,SE 果時都肯放棄UIQ、S60轉玩WM 機同AND機,起碼有出路先 :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 17, 2012 4:45 pm 
離線
新手入場
頭像

lajabo 寫:
mathew98 寫:
lajabo 寫:

我覺得只係死路一條

我講係nokia 到最後S60就死唔得果時,但又未同MS 結盟果段時間,果時佢肯出AND 機,應該依家無咁死,SE 果時都肯放棄UIQ、S60轉玩WM 機同AND機,起碼有出路先 :-D

面子問題,當時話晒係世界第一,點解要用人地既開發既OS?~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 17, 2012 11:18 pm 
離線
版主

mathew98 寫:
lajabo 寫:
mathew98 寫:
lajabo 寫:

我覺得只係死路一條

Nokia最後既結應該係俾Microsoft平價收購,變成Microsoft生產WP既工廠

面子問題,當時話晒係世界第一,點解要用人地既開發既OS?~
SE 果時都肯放下尊嚴放棄uiq 寧願止血用其他有前途既OS

NOKIA 唔咁做既後果係...依家死亡邊緣 :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 18, 2012 12:37 am 
離線
版主
頭像

如果而家先玩ANDROID , 有無CHANGE :lol:

都有可能架\

做阿3都應該得

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 18, 2012 12:36 pm 
離線
版主

政 寫:
如果而家先玩ANDROID , 有無CHANGE :lol:

都有可能架\

做阿3都應該得

總好過死牛一邊頸,依家nokia 真係等死

果日坐巴士有個阿叔買左部老味呀 nokia windows ,見佢玩左好耐唔識玩,同問我點解同你既電話Menu唔同好難用,原來依家仲有好多人睇牌子買電話 :-D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 18, 2012 1:03 pm 
離線
版主
頭像

大把人係咁, 1係就買最貴......

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 18, 2012 1:57 pm 
離線
版主

其實我覺得如果wp8真係掂,好可能nokia可以憑wp8翻身!
不過呢段翻身路好漫長,Nokia 應該揾人代工生產番啲android機吊命!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 18, 2012 2:24 pm 
離線
版主

剪刺 寫:
其實我覺得如果wp8真係掂,好可能nokia可以憑wp8翻身!
不過呢段翻身路好漫長,Nokia 應該揾人代工生產番啲android機吊命!

其實WP7唔係差,但習慣左AND機既Widget,只覺得WP7單調左D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 6月 18, 2012 11:05 pm 
離線
版主

lajabo 寫:
剪刺 寫:

其實WP7唔係差,但習慣左AND機既Widget,只覺得WP7單調左D

最差係冇筆劃倉頡同速成!!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 6月 19, 2012 12:28 am 
離線
新手入場

我對上個部nokia要數的話,要返返去黑白機個陣時

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :