IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 4:33 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 72 篇文章 ]  前往頁數 12345  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週六 5月 31, 2014 8:50 pm 
離線
全職睇場
頭像

首先, 我完全唔明點解有人會去搶米! 講到口水乾埋 "遠望" 最少有二十檔 小米批發! 想要幾多貨都有! 好多香港人上去入貨!

日日有最新報價:

附加檔案:

我買的是 "聯通增強版"! 因為同 "普通版" 只差 20 人仔! 無理由唔要多 1GB RAM 架!

講返部機:

1) 好重! 成 200g 好似一舊磚頭! 再加上機身好滑! 試機時就有兩次差 d 跌落地!

2) 原生無 Google apps, 但可以經 "小米 Market" download 所有 Google Apps. 好方便!

3) 個 MIUI 個人認為是弱智! 第一, 同好多 APP 唔兼容! 連 Google Chrome browser 都入唔到 settings 選擇! Android Firewall 亦入唔到 settings !!

4) Android 最殺食個 Status Bar 就俾 MIUI 玩死左! 因為左上角要出兩個台名, 所以出唔到通知! 下下要拉落黎先睇到!

附加檔案:

改用中文介面先叫正常:

附加檔案:

5) 介面好順! 有用 iPhone 既感覺! 但無 APP drawer 就好唔方便! 大陸機通病!

6) GPS 夾 Google Map 完全用唔到! 亦是大陸版手機通病! 要用 "百度地圖" !!

7) 後殼可以換! 去 taobao.com 可以買到 Galaxy Note 3 電池殼, 或者 iPhone 5 電池殼! 好好玩!

圖檔

8) 電池有 3100mAh, 夠我用一日!

附加檔案:

9) 最大鑊一樣, 亦是 紅米死証 ......... 個 "gyro sensor" 有問題! 即是個屏唔識自動旋轉!!! 熄左再開, 或者入 *#6484#*#* 再校定就好一陣! 之後又用唔到! 你地用 Google 自已 search 下: "紅米 自動旋轉" 就會見屍橫片野!

附加檔案:

總結: 個人覺得 紅米 Note 太多問題! 連山寨級數亦唔合格! 有其他選擇, 可以唔使考慮!!!!

<<< 後記 ............... >>>

試用左部 紅米 Note 已經 10 日, 我想總結一下:

1) 個 Gyro Sensor 問題解決唔到! 試過好多部都一樣! 但肯定 小米知個問題存在! 因為有一個暫時解決方法:
a. 開相機
b. 打橫部手機 (horizontal) 之後點一點個 screen 去 focus. 咁就會 reset 一次個 Gyro Sensor 而正常返! 似有人明知道有問題, 故意寫個 coding 去 reset 個問題

2) 入 engineering mode 打 *#6484#*#* 或者另外一個更加多選項既 engineering mode *#*#3646633#*#*

3) 最後, 想講講 privacy 問題! 我用 Android 手機一定 root 因為要加 firewall. 用小米手機就好奇怪! 但人地公司又大, 打手又多, 所以我只講親身體驗:

a. 明明加左 firewall, 但內置 Video 個 APP 例然 show 到 小米 server 上面果 d video promotion! 另外明明 block 左 "小米市場" 佢都識叫我 upgrade 某 d APPS. 似乎佢是一個 APP 扣另一個 APP 直至用到 Port 80 (例如內置 browser) 為至! 咁就可以 phone home! 自已睇圖:

附加檔案:

b. 我將所有 小米內罝 APP 剷晒, 連內置 browser 都剷埋, 再裝 Firefox 又如何? 自已睇:

附加檔案:

c. 最後, 用小米手機, 國家會無微不致咁照顧你, 連小熊來電都唔使用! 因為有 junk call 小米會幫你 disable 小熊來電, 而公安局會有 SMS 通知你, 叫你小心!

附加檔案:

其實果個只是 "安信兄弟" 既 junk call ........... 咁小事, 交俾 小熊來電就得啦 ........

附加檔案:

附加檔案:

PS: 我只用鴨記超平 pre-paid 卡去試部 紅米 Note. 另外 phonebook 入面只有 政政 & 工佬兩個人既電話! 其他空機一部!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 5月 31, 2014 10:21 pm 
離線
版主
頭像

咁嘅價錢仲想點……要勁要小……米, 不是紅米

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 5月 31, 2014 10:44 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
咁嘅價錢仲想點……要勁要小……米, 不是紅米

下 ........... 平就可以硬食壞機? 其他大陸牌字都係咁上下價錢, 都唔會衰成咁!

另外, 小米個 "gyro sensor" 都有同樣問題! 你 Google search 一下就知!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 5月 31, 2014 10:50 pm 
離線
版主
頭像

你大人嚟架, 果d 小朋友用! 唔好咁啦

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 5月 31, 2014 11:05 pm 
離線
全職睇場
頭像

政 寫:
你大人嚟架, 果d 小朋友用! 唔好咁啦

小朋友就要硬食次貨?

我星期一去退貨! 我貼左玻璃貼架!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 5月 31, 2014 11:11 pm 
離線
版主
頭像

係woo, 響聲係咪超細呀? 紅米 真係錯哂果只

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 1:21 am 
離線
新手入場
頭像

我用小米1S 裝Google Map,開左都無反應,仲以為係自己問題.
鈴聲我係街擺褲袋都聽唔到有聲 :evil:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 2:38 am 
離線
全職睇場
頭像

guilty 寫:
我用小米1S 裝Google Map,開左都無反應,仲以為係自己問題.

小米, 中興, 華為等等大陸版都有 Google Map 呢個問題!

GPS 我可以接受! 但個屏唔識轉 (gyro sensor) 就好影響日常使用! 好多功能用唔到!

網上面已經好多人嘈呢個問題, 小米都唔理, 咁就唔可以原諒!!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 2:57 am 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
guilty 寫:

小米, 中興, 華為等等大陸版都有 Google Map 呢個問題!

GPS 我可以接受! 但個屏唔識轉 (gyro sensor) 就好影響日常使用! 好多功能用唔到!

網上面已經好多人嘈呢個問題, 小米都唔理, 咁就唔可以原諒!!!

我用華為3C時地圖定位正常,可能我試時在新界地方無高樓阻
但個SENSOR好大問題,我打機打橫,佢只能去一邊,因為插耳筒唔就手,所以我用另一邊,玩緊都仲得,GAME內MENU唔識轉.

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 3:03 am 
離線
高級玩家
頭像

小米rom我好有介心,我在p990上裝miui ROM,唔係v5,係v2.3 慢到呢.真係唔知佢背後係度做緊咩.

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 3:31 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
我用華為3C時地圖定位正常,可能我試時在新界地方無高樓阻
但個SENSOR好大問題,我打機打橫,佢只能去一邊,因為插耳筒唔就手,所以我用另一邊,玩緊都仲得,GAME內MENU唔識轉.

咁即是 小米 & 紅米都用緊有問題既 "gyro sensor" !!!!!

因為好多人有呢個問題! 我成日要 ON 再 OFF 個 auto-rotate 先有反應!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 3:33 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
小米rom我好有介心,我在p990上裝miui ROM,唔係v5,係v2.3 慢到呢.真係唔知佢背後係度做緊咩.

我 root 完, 剷晒佢所有原生 APPS 再裝 firewall 先敢用一個 "測試" 用既 gmail 戶口去試!

大陸機 ........... 怕怕 :P

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 11:12 am 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:

我 root 完, 剷晒佢所有原生 APPS 再裝 firewall 先敢用一個 "測試" 用既 gmail 戶口去試!

Which firewall u are using?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 3:53 pm 
離線
全職睇場
頭像

salu 寫:
Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:

Which firewall u are using?

https://play.google.com/store/apps/deta ... idfirewall

不過發現紅米個 rom 好鬼!明明 block 咗一個 app 例如 Video, 但個 app 依然連到去 小米台 server !!!

原來佢一個連一個,只要你用佢原生個 browser 就 block 唔到!即是 Video 唔會上網,而用 browser 去上網!

鬼呀!

而家所有 小米 app 剷晒,睇你點 phone home?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 6月 01, 2014 5:13 pm 
離線
新手入場
頭像

頭先去左遠望睇,係見到好多小米機賣,
不過好多間都”謝絕零售”....問價都唔理你
去到有間終於肯”so"我,¥1020帶走.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 72 篇文章 ]  前往頁數 12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :