IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 10:03 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 51 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 12:29 am 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
連新加坡都查小米了! 請問香港政府呢?

http://www.straitstimes.com/news/singap ... h-20140814

PS: 多謝 Harold 報料!

我包保香港政府咩都唔做,
第一,係阿爺嘅計劃,唔可以掂
第二,多做多錯,等台灣星加坡搞掂佢咪走出嚟講兩句,唔使自己搞,到時又有得交代。分分鐘仲要美言兩句話乞米已經盡力解決問題

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 4:06 am 
離線
新手入場

别太较真,中国的app和手机谁不收集点使用者的电话号码、IMSI及IMEI码,别嫌多,这是最基本的,通信录、邮件地址、上网记录甚至文件列表都收上来也不嫌多,没数据怎么做好用户体验?要没这些大数据分析还能叫智能手机?还能谈什么互联网思维? 在这个神奇的国度,我们都习惯了。 反正玩儿的手机和打电话的分开。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 5:42 am 
離線
全職睇場
頭像

城市野草 寫:
别太较真,中国的app和手机谁不收集点使用者的电话号码、IMSI及IMEI码,别嫌多,这是最基本的,通信录、邮件地址、上网记录甚至文件列表都收上来也不嫌多,没数据怎么做好用户体验?要没这些大数据分析还能叫智能手机?还能谈什么互联网思维? 在这个神奇的国度,我们都习惯了。 反正玩儿的手机和打电话的分开。

在國內可以任意妄為! 但在這裡及其他地方是犯法!

另外, 小米最令人失望並不是收集數據 (私隱?) 而是講大話!!! 一次又一次睜開眼講大話! 這樣最令用戶反感!

當一間公司失了誠信, 我們還可以放心將個人資料 (相片, 電話簿等同步) 交付給他嗎?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 8:10 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
城市野草 寫:

在國內可以任意妄為! 但在這裡及其他地方是犯法!

另外, 小米最令人失望並不是收集數據 (私隱?) 而是講大話!!! 一次又一次睜開眼講大話! 這樣最令用戶反感!

當一間公司失了誠信, 我們還可以放心將個人資料 (相片, 電話簿等同步) 交付給他嗎?

是的,相片和電話簿我從來都不會同步在任何所謂的“雲端” 或在線備份。 現在什麼東西都說可信,而我卻只想分出什麼是不可信。所謂的可信只是披著合法的外衣在收集終端用戶信息用於牟利。 小米如此,騰訊更是恐怖得沒邊(十多沒聯繫的夥伴在騰訊QQ上所謂的 圈子裡全能找到。只要你捆綁了手機號,那麼毫無隱私可言了。) ,Apple亦如此,Jonathan Zdziarski 上个月披露的Apple iOS 后门只是Apple的处理方式不一样,没有小米那么直接罢了。Anyway,使用智能设备就得有碰到设备后门的心理准备 。關於一些承諾絕對安全或完全可信的公司,對於我來說第一反應就是在搞笑 。 或許這和我的職業有關吧。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 9:33 am 
離線
資深玩家
頭像

又走多一头“烂头蟋蟀”出来???

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 10:03 am 
離線
高級玩家
頭像

都係三句唔埋就話生果XXX,即係佢家人受害,兇徒話村口另一兇徒小李上次都XXX,今次已經仁慈了。文化差異,從古到今都是為權貴服務,奴性未改。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 2:11 pm 
離線
新手入場
頭像

果然係衰左就要拉人地落水 :-D
Jonathan Zdziarski?出左好多本iOS既書(自已去amazon search),你話佢用意何在? :-D
Hacker都要開飯,唔make noise邊有人買佢D書呢......
你估個個都係阿公咁廣告都無個咩 8)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 8月 15, 2014 7:59 pm 
離線
全職睇場
頭像

城市野草 寫:
是的,相片和電話簿我從來都不會同步在任何所謂的“雲端” 或在線備份。 現在什麼東西都說可信,而我卻只想分出什麼是不可信。所謂的可信只是披著合法的外衣在收集終端用戶信息用於牟利。 小米如此,騰訊更是恐怖得沒邊(十多沒聯繫的夥伴在騰訊QQ上所謂的 圈子裡全能找到。只要你捆綁了手機號,那麼毫無隱私可言了。) ,Apple亦如此,Jonathan Zdziarski 上个月披露的Apple iOS 后门只是Apple的处理方式不一样,没有小米那么直接罢了。Anyway,使用智能设备就得有碰到设备后门的心理准备 。關於一些承諾絕對安全或完全可信的公司,對於我來說第一反應就是在搞笑 。 或許這和我的職業有關吧。

似乎你沒看清楚onathan Zdziarski 的文章!

他發報的重點是:
1: iOS有三個用途不明的Service
2: 只要在iPhone上選擇信任了某一台電腦, 若駭客(或政府)能進入你的電腦, 而你手機又連著的話, 那駭客可透過你電腦向那三個Service要到一些資料.

APPLE只是承認的確有這三個Service, 但是用來做協助客戶系統查測用的, Apple沒承認那是後門!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 8月 16, 2014 11:35 pm 
離線
全職睇場
頭像

而家地球人既閱讀能力, 理解能力, 分析能力竟然差成咁? 連 ithome 分左 2 個專家測試都唔知? 只睇前半段就收貨?

"小米手機升級包解決資安疑慮了嗎?iThome 再測結果出爐" : http://ithome.com.tw/news/90118

另外, 王兄既 "編輯手記" 講左我既心聲, 值得細閱:

"便宜不能買到信任" : http://www.ithome.com.tw/voice/90121

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 8月 17, 2014 4:01 am 
離線
全職睇場
頭像

只能夠講個服字! 小米將成組 IP 由 北京搬左去新加坡!!!

你唔鍾意我連去 北京, 我而家連去 新加坡! 但你想我唔連就打死都唔得! 吹咩?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 8月 17, 2014 9:28 pm 
離線
新手入場
頭像

星洲政府要查佢嘛,咪搬去過一過冷河再send返北京..... 8)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 18, 2014 12:28 am 
離線
高級玩家
頭像

唔使,借AWS直接返北京就得。可以不用存DATA在AWS。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 18, 2014 12:53 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:

我真心講個服字!

你光明正大, 有得俾用家選擇, 願者上釣! 但無論你點 block 佢, 剷走佢, 都一定要連去佢台 server 咁先奇怪!

我用過咁多 Android 機, 從未見過有咁多不知名連線!

如果佢身無屎, 使唔使做咁多野?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 18, 2014 12:59 am 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
kadoorie 寫:

我真心講個服字!

你光明正大, 有得俾用家選擇, 願者上釣! 但無論你點 block 佢, 剷走佢, 都一定要連去佢台 server 咁先奇怪!

我用過咁多 Android 機, 從未見過有咁多不知名連線!

如果佢身無屎, 使唔使做咁多野?

"其他國家"嘅政權就係咁嘅做嘢方式,所以我逾來逾覺得乞米係"割家安全機構"。可能近來經常聽到甚麼"割家安全考慮",我覺得係「乞米市佔逾高,"正拳"逾安全。」

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 8月 18, 2014 1:12 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
"其他國家"嘅政權就係咁嘅做嘢方式,所以我逾來逾覺得乞米係"割家安全機構"。可能近來經常聽到甚麼"割家安全考慮",我覺得係「乞米市佔逾高,"正拳"逾安全。」

其實好多野唔使講都估到! 如果唔係, 我真係諗唔明點解可以咁堅持, 咁明目張膽!

我真心希望 台灣果邊, 咁多人話無所謂既都是 "五毛" 或者 "粉絲"! 否則, 大陸唔使收返台灣啦, 因為用一部手機已經咁多人意識形態已經回歸晒!

台灣既朋友, 你地睇下香港變成點! 好好珍惜呀!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 51 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :